Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
helden van lidl (groenten)

Ode aan de groente- & fruittelers

In samenwerking met Lidl
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Niets is lekkerder dan groente & fruit uit het seizoen, maar die verschijnen niet zomaar op je bord. Daarom zetten we juist de groente- & fruittelers eens in het zonnetje, want zij zorgen voor een assortiment van uitstekende kwaliteit die óók nog eens betaalbaar is.

Ode aan de groente- & fruittelers

De aardbei, prei, snackkomkommer, snackpaprika en snacktomaat; ze komen allemaal ergens vandaan. Samen met de groente- & fruittelers zorgen supermarkten er al jaren voor dat jij de lekkerste, kwalitatieve en meest duurzame groente kunt kopen.

Tijd om een aantal helden in het zonnetje te zetten, en meer te leren over bijvoorbeeld de aardbeien of snackpaprika’s, die je bij bijvoorbeeld Lidl in het schap vindt.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Maak kennis met de groente- & fruittelers van Lidl

Lidl werkt al jaren met dezelfde groep boeren en telers. De telers zijn namelijk ontzettend belangrijk voor Lidl. Samen met de telers werken zij – dag in, dag uit – aan de kwaliteit van de groente & fruit die in de schappen ligt.

Dit omdat ze allebei maar één ding willen: verse, kwalitatieve én betaalbare groente & fruit. Zodat iedereen kan genieten van gezond en lekker eten.

Benieuwd waar de tomaten, de aardbeien of de snackpaprika’s vandaan komen? We stellen de telers graag aan je voor!

Aardbeien van Lidl: Brookberries B.V.

Brookberries B.V. Lidl

Brookberries B.V. is dé specialist in aardbeien in kassen, en is gestart door Marcel Dings samen met compagnon Peter van den Eertwegh. Marcel was al eigenaar van Dings Aardbeien. De zoetsappige aardbeien van Lidl komen grotendeels van deze teler.

Dings Aardbeien en Brookberries B.V. zijn gevestigd op vijf verschillende locaties in de gemeente Venlo. Op bijna 40 hectare wordt een productie gedraaid van maar liefst 5 miljoen kg per jaar.

Brookberries B.V. maakt gebruik van de meest moderne technieken om op een milieuvriendelijke manier het hele jaar rond aardbeien van topkwaliteit te kunnen produceren. Het bedrijf is volledig gespecialiseerd in de teelt van aardbeien onder glas en produceert vijf overheerlijke rassen: Elsanta, Sonata, Clery, Jive en Favory.

Weetjes van de teler over aardbeien:

 • Wist je dat een aardbei geen vrucht is, maar een schijnvrucht met ongeveer 200 pitjes aan de buitenkant?
 • Je kent aardbeien vast als zomerkoninkjes, maar tegenwoordig telen een aantal Nederlandse telers ook aardbeien in de kas. Door middel van groene energie houden zij de aardbeien in de winter warm, waardoor wij ook in de winter van Hollandse aardbeien kunnen genieten.
 • Het is echt waar: je hoeft aardbeien niet te wassen. Wil je dit toch doen? Verwijder de groene kroontjes dan pas ná het wassen. Anders zuigen de aardbeien zich vol met water, en dat doet niet veel goeds voor de smaak. Nog een tip: was de aardbeien in een laagje water, niet onder de kraan.

Snackpaprika’s van Lidl: Frestia B.V.

Frestia B.V. Lidl

Smaak, daar draait alles om bij Frestia B.V. Sinds 1974 is dit familiebedrijf al actief, dus je kunt wel zeggen dat ze alles over paprika’s weten. Als telers van specialties in paprika’s en tomaten, werkt Frestia B.V. elke dag aan een product van hoge kwaliteit.

Denk bijvoorbeeld aan snackpaprika’s, paprika’s en cherrytomaten. Allemaal gezond, knapperig én vooral lekker zoet. Elke dag oogsten medewerkers de paprika’s in kratten, vervolgens haalt een vrachtwagen deze twee of drie keer per dag op. Dezelfde dag nog krijgen alle paprika’s de juiste verpakking en gaan ze naar de winkel.

Frestia B.V. teelt op ruim 40 hectare verdeeld over locaties in Nederland en Portugal. Hierdoor is jaarrond beschikbaarheid geen probleem.

Weetjes van de teler over paprika’s:

 • Snackpaprika’s bewaren? Dat doe je het beste op een koele plek, maar liever niet in de koelkast. Zo kan de paprika nog even doorrijpen. De ideale temperatuur is tussen de 12-15 °C.
 • Wist je dat de gele en roodoranje kleur van paprika’s duidt op een grote hoeveelheid van de antioxidant bètacaroteen? Samen met andere stoffen beschermt bètacaroteen jouw lichaam tegen weefselschade en veroudering.
 • In paprika’s zit maar liefst twee keer zoveel vitamine C als in sinaasappels! Ook bevat de paprika vitamine E, vitamine B6 en is de paprika rijk aan vezels. De paprika ondersteunt het energieniveau, helpt om vermoeidheid te verminderen en draagt bij aan een goede stofwisseling.
 • Paprika’s kunnen drie of vier lobben (bobbels) hebben aan de onderzijde. De drielobbige paprika heeft minder zaadjes en is dus handig als je zaadjes verwijderen een lastig klusje vindt. Houd je van gevulde paprika? Dan kun je het beste voor een vierlobbige paprika kiezen, want die blijft beter rechtop staan.

Snacktomaten van Lidl: CombiVliet

helden van lidl (snacktomaten combivliet)

CombiVliet teelt tomaten met veel zorg en aandacht. Met ruim 150 hectare, verdeeld over zeven teeltlocaties in Nederland, Frankrijk (Normandië) en Brazilië is het bedrijf uitgegroeid tot een grote speler in de Europese tomatenteelt.

Een natuurproduct als de tomaat moet ook op een zo natuurlijk mogelijke manier worden geteeld, vindt CombiVliet. Met de smaak die een consument ervan verwacht én een betrouwbare kwaliteit.

Voor CombiVliet is het een logische conclusie: als je een product teelt dat gezond is voor mensen, is het vanzelfsprekend dat de productiewijze ook verantwoord is. Daarom werken ze hard aan een duurzame bedrijfsvoering. In het jaar 2040 wil CombiVliet dan ook volledig klimaatneutraal zijn.

Weetjes van de groente- & fruittelers over snacktomaten:

 • De meeste mensen beschouwen de tomaat als een groente, maar officieel is het een vrucht – en dus een fruitsoort.
 • Bewaar tomaten altijd buiten de koelkast, want in de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje van de tomaat beschadigt, waardoor ze sneller bederven. Leg naast tomaten geen ander groente of fruit, leg ze dus liever niet op je fruit- of groenteschaal.
 • De rode kleur van de tomaat komt door het stofje lycopeen. Deze carotenoïde (een groep van natuurlijk voorkomende pigmenten die verantwoordelijk zijn voor de kleuren in planten, groente en fruit) komt voor in het menselijk weefsel en beschermt aantoonbaar tegen kanker.
 • Geef jezelf een boost met een tomaat, ze zitten namelijk vol met vitamine C. Dit draagt bij aan een goede weerstand. Bovendien is een tomaat een bron van vezels én zit het vol goede voedingsstoffen voor een gezonde huid.
 • Wist je dat een kilo tomatenzaad meer waard is dan een kilo goud? Eén kilo tomatenzaad bevat ongeveer 350.000 zaden. Met deze zaden vul je 20 hectare kas, dat zijn ruim 28 voetbalvelden!

Over Lidl

Lidl is dé supermarkt in groente & fruit, óók biologisch. Kortom, de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs. Bekijk het biologisch assortiment online of ren snel naar een van de winkels.

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!