Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Karsu's Turkse Keuken

Karsu: “Pul biber gebruik ik overal bij, behalve bij toetjes”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Karsu is te zien in een nieuw seizoen van 'Karsu's Turkse Keuken' op 24Kitchen. In het nieuwe seizoen kookt Karsu niet alleen in haar eigen keuken, maar neemt ze de kijker ook mee naar al haar favoriete adresjes voor groente, fruit, kruiden en zoetigheid. Wij spraken haar over het nieuwe seizoen en haar persoonlijke favorieten!

Karsu

Als je het eerste seizoen van ‘Karsu’s Turkse Keuken’ hebt gezien weet je dat Karsu niet alleen ontzettend mooi kan zingen, ze kan ook nog eens erg goed koken. Na een succesvol eerste seizoen kon een tweede seizoen van haar kookprogramma op 24Kitchen niet uitblijven. Natuurlijk waren we ontzettend benieuwd. Niet alleen naar het nieuwe seizoen, maar ook naar haar herinneringen aan eten, guilty pleasures en favoriete ingrediënten!

Karsu’s Turkse Keuken

In het nieuwe seizoen kookt Karsu natuurlijk weer de lekkerste gerechten. Daarnaast volgt ze een korte kookstage bij een professionele chef die het haar zeker niet makkelijk maakt. In de keuken kookt Karsu dit seizoen voor een aantal bijzondere gasten. Zo kookt zij onder anderen voor zanger Bökkers boerenkool met een Turkse twist en sluiten zij af met een duet dat zij samen zongen in het afgelopen seizoen van ‘Beste Zangers’. Ook strafrechtadvocate Feride Tosun komt langs. Zij is een groot fan van Karsu. Karsu kookt niet alleen voor haar, maar verrast haar tevens met een prachtig privé optreden.

Oer-Hollands met een Turkse twist

In het nieuwe seizoen van ‘Karsu’s Turkse Keuken’ leren kijkers nog meer over de Turkse keuken en leren we Karsu zelf ook veel beter kennen. Oer-Hollandse gerechten krijgen een Turkse twist en traditionele Turkse gerechten worden in modern jasje gestoken. Van klassiekers als patlican kebabi en pide tot nieuwe publieksfavorieten als kumpir en sutlac & kadayif. De gerechten zijn lekker, kleurrijk en bovendien heel erg makkelijk om te maken. In alle afleveringen kookt Karsu voor diverse vrienden en familieleden, volgen er mooie gesprekken en geeft zij een aantal prachtige optredens.

Karsu's Turkse Keuken

In gesprek met Karsu

Wat maakt de Turkse keuken zo bijzonder?
Karsu: “Voor mij is het een keuken die erg makkelijk is én echt heel erg lekker. Dat vind ik ook het belangrijkste, het maakt niet uit waar iets vandaan komt – traditioneel of met een twist – zolang het maar lekker is. En dat is de Turkse keuken zeker! Denk maar aan ingrediënten die de basis vormen zoals knoflook, ui en olijfolie. Dat is voor iedereen herkenbaar. De Spaanse, Italiaanse en Mexicaanse keuken gebruiken dezelfde basis. Turkse gerechten zijn niet overgekruid en hebben toch overal een licht pitje in. Al kun je het natuurlijk kruiden naar eigen wens. Dat is voor mij het aantrekkelijke aan de Turkse keuken.”

Wat is je eerste herinnering aan eten?
“Mijn allereerste herinnering is börek, dat is een soort pastei gevuld met alles wat je maar wilt. Mijn moeder maakte dat altijd op zondagochtend. Als de geur van verse börek je kamer inkwam werd je fantastisch wakker. Dat is voor mij nog steeds fenomenaal. Ze maakte de börek altijd met spinazie, Turkse witte kaas en pul biber.”

Pul biber?
“Jazeker, pul biber is mijn favoriete specerij! Het zijn een soort gedroogde vlokken van rode peper. Niet alleen in de börek, ook ’s ochtends op een eitje met spinazie, feta en wat olijfolie. Eigenlijk gebruik ik het overal bij, behalve bij toetjes.”

Wat kook je het liefste?
“Thuis kook ik niet zoveel vanwege mijn andere carrière. Ik ben natuurlijk veel onderweg voor al mijn optredens. Vaak experimenteer ik thuis en probeer ik nieuwe technieken te leren, zeker als ik wat meer tijd heb. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met de perfecte focaccia, mijn huis ruikt regelmatig naar brood. Olijfolie is erg belangrijk, dat geeft het een warme smaak. Zeker in combinatie met Kalamata olijven en rozemarijn. Zo’n focaccia klopt gewoon, zeker als ‘ie een beetje fluffy aan de binnenkant is. Even in dippen in tomatensaus en ik ben helemaal in de zevende hemel!”

Wat heb je altijd in huis?
“Ik ben gek op melk, dat heb ik altijd wel in huis. Maar dan ook echt gewoon alle soorten die er zijn. Amandelmelk, havermelk, gewone melk, ik heb ze allemaal in huis. Ik drink bijvoorbeeld altijd thee met melk. Zo heb ik het ooit leren drinken en vervolgens nooit meer afgeleerd. Mijn nichtjes kijken me altijd gek aan als ze me weer zien met thee met melk.”

Wat is je guilty pleasure als het op eten aankomt?
“Dat is absoluut manti, een soort Turkse gevulde ravioli met gehakt. Op de bovenkant zit knoflookyoghurt, daar bovenop een pittige tomatensaus met boter. Het is gevuld met lamsgehakt, met heel dun gesnipperde ui, zout, peper, een klein beetje komijn én natuurlijk pul biber.”

Wat kunnen we verwachten in het nieuwe seizoen?
“Ten opzichte van het vorige seizoen ga ik meer de diepte in. In het eerste seizoen kwamen vooral basisrecepten aan bod zoals linzensoep. Nu stort ik me bijvoorbeeld op Turkse streekgerechten, waaronder veel vegan. Daar leent de Turkse keuken zich namelijk erg goed voor. Denk maar eens aan bulgur, bonen in tomatensaus en alle gerechten op basis van aardappel en bloem.”

Vertel je ook over de verschillende ingrediënten?
“Jazeker, ik vind het nieuwe seizoen ook erg inspirerend. Dit komt natuurlijk door alle verschillende gasten. Soms lezen ze me de les, dat is erg grappig. We gaan ook naar buiten dit seizoen. Zo laat ik bijvoorbeeld zien waar pul biber vandaan komt en wat pistachenootjes eigenlijk zijn. Ik ga ook naar de kruidenier, de bakker en winkels waar ze alles van scratch af aan maken.”

Het nieuwe seizoen van ‘Karsu’s Turkse Keuken’ is te zien bij 24Kitchen.

Karsu's Turkse Keuken

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!