Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Tofumeisjes

Lekker bezig: Tofumeisjes

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Ons groene Foodieshart gaat sneller kloppen van duurzaam ondernemen. Daarom in Foodies maandelijks de leukste (en lekkerste) initiatieven van eigen bodem. Anne sprak met Chinzy van De Tofumeisjes.

Tofumeisjes

Tofu. Heel veel meer dan dat het een wit blokje van sojabonen is, weet ik niet. En als ik eerlijk ben is het mij ook nog altijd een raadsel hoe ik tofu lekker kan klaarmaken. Zou dat komen door de soort tofu dat ik in de supermarkt koop? En hoe wordt tofu eigenlijk gemaakt? Je begrijpt: genoeg vragen. Chinzy, mede-eigenaar van de Tofumeisjes geeft mij antwoord en wist me te overtuigen dat ik die van hen in ieder geval écht eens moet proberen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Fabriekje in Rotterdam

Ze is de oudste van de twee zussen die samen het tofufabriekje in Rotterdam runnen. Inmiddels is het alweer tien jaar geleden dat zij en haar zusje Janet het bedrijf, dat toen nog Choi Kee heette, overnamen van hun vader. Hoewel ze zijn overgegaan naar een grotere productielocatie en het bedrijf nu uit zo’n 10 fte bestaat, maken ze nog steeds tofu op de ambachtelijke manier. “Het proces gaat nog steeds een beetje houtje-touwtje”, beschrijft Chinzy.

Haar ouders zijn vanuit Hongkong naar Nederland gekomen. Chinzys opa maakte vroeger al tofu, waarna haar vader het zo’n 30 jaar geleden van hem overnam. Hij begon het product te finetunen om het nóg lekkerder en mooier te maken, en dat alles in hun badkamertje. “In de badkamer stond een maalmachine en een persmachine, echt in GAMMA-stijl hoor. Hij maakte op ouderwetse wijze tofu”, vertelt Chinzy lachend. “Vervolgens bracht hij de producten zelf langs bij de Chinese restaurants van toentertijd.”

Tofu steeds bekender

Doordat hij het zelf naar kleine horecazaken bracht is zijn naam bekend geworden. Destijds maakte niemand tofu en werd het ook maar weinig gegeten, behalve door de Chinezen in Nederland die het van oudsher al aten. Tegenwoordig is tofu in Europa vrij bekend, al wordt het veelal machinaal geproduceerd. Dit in tegenstelling tot hoe de Tofumeisjes te werk gaan. “In het productieproces dat wij hanteren zitten onderdelen die gewoonweg niet machinaal nagemaakt kunnen worden. En we geven het hele proces wat meer tijd. Dat is het grote verschil met de tofu uit de supermarkt, wat je ook terug proeft in de smaak. We doen geen water bij de wijn”, licht Chinzy toe.

En dat is precies de reden waarom ze, pas jaren na haar studie bedrijfskunde, besloot het bedrijf van haar vader over te nemen. “In het begin was ik er helemaal niet mee bezig, het was allemaal zo krakkemikkig. Maar in de loop der jaren heb ik geleerd dat het product dat mijn vader maakte heel bijzonder was en dat het een van de weinige tofufabrieken in Nederland was. Bovendien werd de tofu door zoveel mensen geprezen om de smaak en hoe anders het was, dat ik me toen pas realiseerde dat we iets bijzonders in handen hadden.

Volwaardige vleesvervanger

Helemaal omdat het in de huidige maatschappij wordt gezien als een maatschappelijk verantwoord product en een volwaardige vleesvervanger, besloten mijn zusje en ik om ermee door te gaan”, verklaart Chinzy. Want waar tofu jaren geleden werd gezien als geitenwollensokkenproduct, willen nu steeds meer mensen het proberen. Stap voor stap wordt ingezien dat er wat moet veranderen aan ons eetpatroon, voor onszelf qua gezondheid, maar ook voor de wereld. En daarin past een product als tofu heel goed.

Tofu van de Tofumeisjes

Tofu maak je net als kaas

Maar hoe maak je nu zo’n blokje tofu? “Het proces van tofu maken is eigenlijk precies hetzelfde als dat van kaas”, legt Chinzy mij uit, “alleen gebruik je sojamelk in plaats van koemelk. Eerst week je de droge sojabonen, die je vervolgens maalt tot melk. De melk wordt gekookt, dat proces heet pasteuriseren bij kaas. Als het gekookt is, doe je er een stremsel bij. Daardoor verandert het al binnen een paar seconden een yoghurt-achtige substantie. Dit giet je in een kaasmal met een kaasdoek erin en zo ontstaat een soort jonge kaas. Zie het als mozzarella, net zo naturel van smaak. Dit wordt geperst, letterlijk met een kaaspers!”

Het verschil tussen tofu en kaas is dat je tofu vervolgens niet laat rijpen, waar dit bij kaas wel gebeurt en je allerlei soorten, van jong tot oud, kunt laten ontstaan. “Inclusief het warmdraaien van de machines heb je van sojaboon tot tofu ongeveer 1,5 uur nodig. Dan is de tofu nog warm. Het moet dan eerst afkoelen voordat het wordt verpakt”, vertelt Chinzy. Het verrast me dat dit proces zo snel gaat, maar Chinzy legt uit dat wanneer het stremsel erbij gaat, de melk direct tot een soort sojayoghurt wordt omgetoverd. “Het is een soort heel sterk zout dat erbij gaat, waardoor de melk meteen gaat klonteren”, verduidelijkt ze.

Tofumeisjes

Foto: Chinzy (links) en haar zusje Janet

Tofu op je bord

En die zijdezachte, silken tofu dan? Chinzy weet me te vertellen dat dit op een andere manier wordt gemaakt, waardoor de sojamelk verandert in een gelatine-achtige substantie, in plaats van dat het wordt gestremd. De Tofumeisjes verkopen deze variant niet als tofu, maar als sojapudding, dat lijkt op dikke yoghurt of vla. Naast verse tofu verkopen ze ook gebakken tofu en hun eigengemaakte sojamelk.

Alhoewel Chinzy toegeeft dat ze zelf niet zo’n keukenprinses is, kookt ze wel graag met hun eigen producten. “Het lekkerst vind ik eigenlijk om de tofu zo naturel mogelijk te eten. Even bakken in een laagje olie, met alleen wat zout en peper erover of met een sesamsausje erbij. Of ik maak een bamisoepje met gebakken tofu erin, of ik wok de blokjes samen met wat groente.” Niet alleen zijzelf, maar ook haar kinderen zijn groot fan van de tofu. Dat zie je alleen al wanneer je door de Instagrampagina van de @tofumeisjes scrollt. “Ze eten de blokjes het liefst zo uit het vuistje, met alleen wat zout en peper”, vertelt Chinzy lachend.

Tofumeisjes gefrituurde tofu

Toekomst van de Tofumeisjes

Op mijn vraag hoe ze de toekomst van de Tofumeisjes voor zich ziet, antwoordt Chinzy dat de focus vooral ligt op hun product zo goed mogelijk te optimaliseren en het zoveel mogelijk te kunnen aanbieden. Ergens droomt ze ervan om ook tofusnacks, zoals loempia’s, te kunnen verkopen, om de veelzijdigheid van tofu te laten zien. “Het is mooi om te merken dat mensen steeds meer op zoek gaan naar alternatieven voor vlees, maar ook dat ze tofu als product an sich steeds meer gaan waarderen. En dat is ook hoe ik het zou willen presenteren,” eindigt Chinzy haar verhaal.

Ben je net als ik ook zo nieuwsgierig geworden en wil je de tofu van de Tofumeisjes zélf proeven? De tofu is onder andere online verkrijgbaar bij Crisp en Rechtstreex, bij Chinese supermarkt Ochama en bij de grotere toko’s. Ben je in de buurt van Rotterdam? Ga dan eens langs bij de fabriek, waar je de tofu letterlijk vers-van-de-pers kunt meenemen. En volg @tofumeisjes op Instagram voor meer foto’s en verhalen achter het bedrijf.

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!