Advertentie
Heetste peper ter wereld
Wie wel van de hitte houdt, weet dat de Carolina Reaper lang de pittigste peper ter wereld was. In 2013 werd deze Amerikaanse chilipeper uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld met de indrukwekkende score van ruim anderhalf miljoen SHU. Hierbij werd zijn scherpte zelfs vergeleken met die van de pepperspray. Maar inmiddels is zelfs deze pittige peper niet meer heet genoeg…
Ook iedere week de lekkerste pittige recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Scoville-schaal
Voordat we kunnen vertellen welke peper de heetste is, is het handig om te weten hoe we nou eigenlijk weten welke de pittigste is.
De heetheid van chilipepers wordt gemeten aan de hand van de Scoville-schaal en uitgedrukt in zogenaamde ‘Scoville heat units’ (SHU). Dit is een meetinstrument ontwikkeld door de Amerikaanse scheikundige Wilbur Scoville.
De eerste metingen in 1912 werden uitgevoerd op basis van smaaktests maar inmiddels is dat gelukkig niet meer nodig. Tegenwoordig kunnen experts de pittigheid precies bepalen door de hoeveelheid capsaïcine in de peper te meten. Dat is maar goed ook, want die chilipepers worden steeds pittiger!
De heetste peper ter wereld
Waar vroeger de Habanero met een score van 200.000-350.000 SHU de heetste was, zijn de pepers inmiddels meer dan vier keer zo pittig.
Sinds deze week is het zelfs een stuk heter geworden, want Guinness World Records heeft Pepper X tot de heetste peper ter wereld uitgeroepen. Deze grote speler heeft een score van 2.693.000 SHU. Ter vergelijking: pepperspray scoort zo’n 1.600.000 SHU en jalapeño’s slechts 3.000-8.000 SHU. Je kunt je vast voorstellen dat jij je hieraan niet wilt branden…
Ervaringsdeskundige en maker Ed Currie beschrijft aan ABC News het eten van de Pepper X als volgt: “Zo’n 3,5 uur lang voelde ik de brute hitte. En toen kwam de kramp. Dat was verschrikkelijk. Ik lag ongeveer een uur lang in de regen op de grond, kreunend van de pijn.”
Pepper X
Flink pittig dus die Pepper X, en dat was precies de bedoeling. Currie is namelijk ook de maker van de Carolina Reaper en wilde zijn eigen werk overtreffen. Dit deed hij door deze te kruisen met een andere peper, gekregen van een vriend. Tien jaar later is het hem gelukt en mag hij vol trots zijn Pepper X de heetste van de wereld noemen.
Wel benoemt hij dat niet iedereen zich hieraan moet branden. “Je moet tolerantie opbouwen”, waarschuwt Currie. Niet voor niets hebben tot nu toe slechts vijf personen de peper geprobeerd. Durf jij het aan?
Lees ook:
Dit zijn dé heetste Mexicaanse pepers en zo gebruik je ze in de keuken
Wat doe je met te veel pepertjes?
Oeps, eten te pittig? Zo los je het op
Onze tips
Foodies’ favorieten van september
Komkommerhype in IJsland: deze recepten wil je maken!
Nu verkrijgbaar: Foodies Wij gaan bakken!
Vers van de pers: jouw favoriete Starbucks drankje is terug en meer!
Dit wil je proeven: Hagelchup
COMFORT: Het nieuwe kookboek van Ottolenghi
Download nu jouw gratis miniboekje van Foodies & ConsorcioSerrano
Nieuw op tv: ‘Hugo maakt Kennis: Frankrijk’
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.