Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
peper

Move over Carolina Reaper, dit is de heetste peper ter wereld!

Advertentie

hot stuff, wist je dat de Carolina Reaper niet meer de pittigste peper ter wereld is? Een nieuwe peper is de allerheetste en wij vertellen welke dat is!

Heetste peper ter wereld

Wie wel van de hitte houdt, weet dat de Carolina Reaper lang de pittigste peper ter wereld was. In 2013 werd deze Amerikaanse chilipeper uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld met de indrukwekkende score van ruim anderhalf miljoen SHU. Hierbij werd zijn scherpte zelfs vergeleken met die van de pepperspray. Maar inmiddels is zelfs deze pittige peper niet meer heet genoeg…

Ook iedere week de lekkerste pittige recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Scoville-schaal

Voordat we kunnen vertellen welke peper de heetste is, is het handig om te weten hoe we nou eigenlijk weten welke de pittigste is.

De heetheid van chilipepers wordt gemeten aan de hand van de Scoville-schaal en uitgedrukt in zogenaamde ‘Scoville heat units’ (SHU). Dit is een meetinstrument ontwikkeld door de Amerikaanse scheikundige Wilbur Scoville.

De eerste metingen in 1912 werden uitgevoerd op basis van smaaktests maar inmiddels is dat gelukkig niet meer nodig. Tegenwoordig kunnen experts de pittigheid precies bepalen door de hoeveelheid capsaïcine in de peper te meten. Dat is maar goed ook, want die chilipepers worden steeds pittiger!

De heetste peper ter wereld

Waar vroeger de Habanero met een score van 200.000-350.000 SHU de heetste was, zijn de pepers inmiddels meer dan vier keer zo pittig.

Sinds deze week is het zelfs een stuk heter geworden, want Guinness World Records heeft Pepper X tot de heetste peper ter wereld uitgeroepen. Deze grote speler heeft een score van 2.693.000 SHU. Ter vergelijking: pepperspray scoort zo’n 1.600.000 SHU en jalapeño’s slechts 3.000-8.000 SHU. Je kunt je vast voorstellen dat jij je hieraan niet wilt branden…

Ervaringsdeskundige en maker Ed Currie beschrijft aan ABC News het eten van de Pepper X als volgt: “Zo’n 3,5 uur lang voelde ik de brute hitte. En toen kwam de kramp. Dat was verschrikkelijk. Ik lag ongeveer een uur lang in de regen op de grond, kreunend van de pijn.”

Pepper X

Flink pittig dus die Pepper X, en dat was precies de bedoeling. Currie is namelijk ook de maker van de Carolina Reaper en wilde zijn eigen werk overtreffen. Dit deed hij door deze te kruisen met een andere peper, gekregen van een vriend. Tien jaar later is het hem gelukt en mag hij vol trots zijn Pepper X de heetste van de wereld noemen.

Wel benoemt hij dat niet iedereen zich hieraan moet branden. “Je moet tolerantie opbouwen”, waarschuwt Currie. Niet voor niets hebben tot nu toe slechts vijf personen de peper geprobeerd. Durf jij het aan?

heetste peper

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!