Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Freasy maaltijden (eigen beeld)

Foodies test Freasy: wat vinden wij van diepvriesmaaltijden?

In samenwerking met Freasy

Ook al staan wij het liefst uren in de keuken, we begrijpen heel goed dat zelfs foodies daar niet elke dag tijd voor hebben. Op drukke werkdagen lijkt een diepvriesmaaltijd een uitkomst, maar zijn die zo handig als het lijkt? Wij testen het voor je uit!

Om erachter te komen of diepvriesmaaltijden nou echt zo handig zijn als ze lijken, slaan wij de handen ineen met Freasy. Marlot de Jonge begon dit bedrijf namelijk vanuit haar behoefte aan goede kant-en-klaar maaltijden. Die waren er toen nog nauwelijks. Wat er wel was, was veelal ongezond, ietwat saai of gewoonweg niet lekker. Freasy wil daar verandering in brengen door, zoals ze zelf zeggen, verrassende, lekkere en gezonde gerechten met een twist aan te bieden. “Zo vanuit de diepvries, in 10 minuten klaar. Alsof er net gekookt is”, aldus Marlot.

Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Maaltijden van Freasy

Tip!

Weet zij het tij te keren? Tijd voor een test! Met behulp van de handige labels op de website en verpakkingen, kiezen we drie verschillende hoofdgerechten uit: rendang met gele rijst (bron van eiwit), Thai cashew (zoutarm) en miso ‘beef’ noedels (bron van eiwit). Van de laatste twee maaltijden is de een veganistische en de ander vegetarisch. Bovenal bevatten ze allemaal meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten. Daarmee scoren ze bij ons gelijk pluspunten!

Bestellen is simpel: op de website kun je aangeven naar welke voedingsstijl je op zoek bent (denk aan vegetarisch of zoutarm), of een gerecht een specifiek ingrediënt niet mag bevatten en of je op zoek bent naar een maaltijd uit een specifieke keuken. Den bijvoorbeeld aan Hollandse pot, Mediterraan of onze keuze: wereldse gerechten. Aan de hand van deze filters verschijnen er een hele hoop verschillende gerechten op je beeldscherm en is het aan jou om een keuze te maken. De gerechten worden diepgevroren thuisbezorgd. Je kunt ze thuis zeker tien weken in de vriezer bewaren. Zo kun je eenvoudig altijd wat in huis hebben om na een drukke (werk)dag of als je gewoon een keertje geen zin hebt om te koken toch makkelijk een gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Foodies test

De maaltijden van Freasy zijn wat ons betreft dus zeker handig om in huis te zitten maar hoe zit het met de smaak? Om daarachter te komen schuift bijna de hele redactie aan. Omdat alle drie de diepvriesmaaltijden in zowel de magnetron als oven verwarmd kunnen worden, bereiden we elk gerecht op beide manieren. Hiervoor hoeven we alleen de papieren wikkel te verwijderen en om vervolgens het bakje met de deksel er nog op in het apparaat te zetten. Van tevoren ontdooien is mogelijk maar niet nodig. Bevroren vragen ze natuurlijk wel om een wat langere bereidingstijd.

Na ongeveer drie kwartier in de oven en slechts tien minuutjes in de magnetron, is het tijd voor de test. Proeven we het verschil tussen de bereidingswijze? Ja zeker, de gerechten smaken wat ons betreft allemaal nét wat beter uit de oven. Niet gek, legt chef Willem ons uit: “Een magnetron warmt de gerechten alleen op terwijl in de oven vaak ook wat vocht verdampt. Hierdoor krijg je wat meer structuur en smaak”.

Shock-freeze

Toch is de structuur van de groenten uit de magnetron ook meer dan het benoemen waard. De peultjes bij de Thai cashew geven het perfecte mondgevoel en de knapperige groentemix bij de rendang maakt zijn naam waar. Ook de kleur van de groenten is ondanks het invriezen bijzonder aantrekkelijk gebleven. Dit komt door de geavanceerde, snelle vriestechnologie die Freasy gebruikt. De shock-freeze zorgt ervoor dat de smaak, textuur, voedingsstoffen als vitaminen en mineralen beter en langer houdbaar dan bij de koelverse kant-en-klaar-maaltijden.

Naast een hele hoop groenten, bevat elk gerecht natuurlijk ook een koolhydraatbron en vlees(vervangers). De koolhydraatbronnen blijven wat ons betreft toch versbereid het lekkerste maar het rundvlees, seitan en soja zijn smaakvol. Dat komt hoogstwaarschijnlijk doordat ze allemaal gemarineerd of gestoofd zijn met Aziatische smaakmakers zoals miso, tamarinde en yuzu. Dit geeft de gerechten een verrassende draai en hiermee maakt Freasy wat ons betreft hun belofte voor het aanbieden van gezonde ingevroren gerechten met een twist helemaal waar.

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!