Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen

Met deze tips kun je snel je vriezer ontdooien en schoonmaken

Advertentie

Wil jij het nieuwe jaar fris van start gaan? Pak je keuken met een grote schoonmaak aan. Om jou op weg te helpen, delen wij hoe je jouw vriezer kan schoonmaken en deze in no-time weer spik en span krijgt.  

Vriezer schoonmaken

Is het tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak? Dan is je keuken schoonmaken een heel goed idee. Een opgeruimde en glanzende keuken is niet alleen hygiënischer, maar het ziet er ook netjes uit en het nodigt meer uit om heerlijk te koken met je favoriete recepten van Foodies. Hierbij mag je naast je koelkast schoonmaken ook je diepvries niet te vergeten. Daarom delen wij handige tips voor je vriezer schoonmaken.

Elke week handige tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Diepvries schoonmaken

De diepvries is dé plek om je eten lang vers te houden, maar als je ‘m niet schoonmaakt, kan het helaas ook snel een bron van bacteriën worden. Gelukkig kun je jouw vriezer makkelijk schoonmaken. Hiervoor hoef je alleen maar de onderstaande stappen te volgen.

Het Voedingscentrum raadt aan om dit eens in de drie maanden te doen om je vriezer optimaal te kunnen gebruiken en hoge energiekosten te voorkomen.

Stap 1: Leeghalen

Voordat je kunt beginnen met het schoonmaken van je vriezer, moet je eerst zorgen dat hij leeg is. Haal alles uit je vriezer en bewaar je etenswaren in een koelbox of kijk je buren lief aan en vraag of je hun vriezer mag vullen. Dat voorkomt dat je eten gaat ontdooien en dat je het weg moet gooien.

Deze grote schoonmaakbeurt is ook het perfecte moment om eens goed door te nemen wat je nog wil bewaren. Check goed hoe lang alle etenswaren nog houdbaar zijn en gooi degene die over de datum zijn weg.

Stap 2: Diepvries ontdooien

Trek de stekker uit je vriezer en laat ‘m ontdooien. Plaats eventueel een bak warm water in je diepvries om het ijs sneller te laten smelten. Je kunt ook een föhn of plantenspuit met heet water (en evt. diepvriesontdooier) gebruiken om het proces te versnellen.

Hoe lang het ontdooien duurt, hangt af van je vriezer en welke methode je gebruikt. Dit kan een kwartiertje tot uren duren.

Stap 3: Diepvries schoonmaken

Verwijder alle losse stukken ijs en maak de binnenkant van je vriezer schoon met een vochtige doek. Meng wat afwasmiddel met heet water en maak de binnenkant van je vriezer met dit sopje schoon. Vergeet niet de deur en de rubberen afdichting ook goed schoon te maken en alles droog te maken met een schone droge doek.

Stap 4: Vriezer vullen

Stop de stekker terug in het stopcontact zodat de vriezer weer gaat koelen. Na een kwartiertje is je diepvries koud genoeg en kun jij jouw eten weer terug zetten. Dit is ook een handig moment om je vriezer opnieuw te organiseren.

Vriezer schoonmaken zonder ontdooien

Gaat dit stappenplan jouw niet snel genoeg? Dan kun je eventueel ook de vriezer schoonmaken zonder deze eerst te ontdooien. In dat geval sla je stap 2 simpelweg over. Toch is dit niet aan te raden want na verloop van tijd kan er een laagje ijs in je vriezer ontstaan.

Overtollig ijs moet je zeker eens per jaar verwijderen om de boel fris en schoon te houden, maar ook om de vriezer optimaal te laten functioneren.

vriezer schoonmaken

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!