“Worstenbroodjes!”, werd als eerste geroepen toen we brainstormden nieuwe producttesten. Maar ja, dan is er wel een oven nodig om ze in op te warmen. Na de opening van onze eigen Foodies studio konden we er niet meer omheen en testten we de lekkerste worstenbroodjes uit de supermarkt. Lees gauw verder voor de uitslag…
De beste worstenbroodjes uit de supermarkt getest
Zo’n Brabants worstenbroodje dat net uit de oven komt, nog een beetje warm, is toch bijna niet te weerstaan? Het allerlekkerst zijn ze natuurlijk als je ze zelf bakt (bijvoorbeeld met dit recept voor Brabantse worstenbroodjes), maar als je minder tijd hebt koop je ze gewoon in de supermarkt.
Maar welke worstenbroodjes uit de supermarkt moet je dan kiezen? Neem je die bij de afbakbroodjes, of ga je voor die van de bakkerij afdeling? Proef je daar nu echt verschil tussen? En zit er verschil tussen die van verschillende supermarkten? En wat als er (stiekem) een vegetarisch worstenbroodje tussen zit, pik je die eruit in een blinde test?
Wij zochten het voor je uit! We gingen langs de AH, PLUS, Lidl, Jumbo, Aldi en de Dirk van de Broek en vulden ons mandje met negen verschillende worstenbroodjes.
Kun jij niet wachten op de uitslag? Scroll dan gelijk naar het einde van dit artikel: daar vind je de uitslag van de grote worstenbroodjes test!
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Kersttraditie worstenbroodjes met kerstavond
Eerst even terug naar de traditie van het bekende Brabantse broodje. Hoewel ze in het zuiden elke dag wel worstenbroodjes kunnen eten – en eerlijk is eerlijk, bij ons op de redactie is dat niet veel anders – worden worstenbroodjes in Brabant op kerstavond extra veel gegeten. Na de nachtmis op 24 december komen ze bij veel Brabantse huishoudens steevast op tafel. Ook op andere speciale gelegenheden als carnaval of (familie)feesten worden de broodjes vaak gegeten.
..het Brabantse worstenbroodje ooit is ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden? Door het vlees in deeg te rollen en te bakken, kon men het langer bewaren.
Recept voor worstenbroodjes
Zelf aan de bak? Met dit recept bak je thuis de allerlekkerste broodjes:
Tip!
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
De grote worstenbroodjes test
Door naar de test. Voor deze worstenbroodjes test kochten we 9 verschillende soorten. We kozen er twee van de bakkerij afdeling, zes van de afdeling afbakbroodjes en stiekem stopten we er een vega broodje tussen. Eens kijken of ons testpanel deze eruit zou halen.
Het panel voor deze test bestond uit 5 leden en er werd blind getest. De broodjes werden afgebakken volgens de aanwijzingen op de verpakking en vervolgens in stukjes gesneden en op genummerde bordjes gelegd. Elk panellid kreeg een beoordelingsformulier, waarbij ze de broodjes op uiterlijk, geur en natuurlijk smaak beoordeelden. Als eindoordeel gaven ze de broodjes een cijfer (van 1 t/m 10).
Verschil in kleur, smaak en structuur
Al voor het proeven valt op dat de broodjes erg verschillend zijn. Het ene broodje is erg donker (“donker”, Jumbo), het andere oogt vrij bleek (“blanke korst”, Plus) en sommige waren duidelijk favoriet “ziet er het lekkerste uit” (AH bakkerij afdeling), “mooie kleur” (Jumbo bakkerij afdeling).
Ook qua stevigheid is het ene broodje het andere niet. Wanneer we de broodjes uit de verpakking halen blijven sommige kleven aan het plastic (Plus), en andere blijven mooi heel. Ook bij snijden is niet elk broodje hetzelfde, waar je van het een mooie plakjes kunt snijden, lukt dit bij het andere niet zonder het brood in elkaar te duwen (Jumbo, Plus, Lidl).
De uitslag: dit zijn de beste worstenbroodjes uit de supermarkt
Tijd om te proeven! Daar komen de grootste verschillen naar boven. Direct valt op dat de meeste panelleden – zonder het te weten – door hebben dat er een vreemde eend in de bijt is: het vega broodje (“gek vlees”, “paddenstoel”, “vega achtigs”, “heel kruidig”, “iets geks”).
Waar sommige varianten een lekker knapperig broodje hebben (“crunch”, “knapperig”, “broodje lekker”, Lidl), worden andere een stuk kleffer bevonden (“slap”, “matig deeg”, “waar is het brood”, “wat een armoe”, “flets”, “plakkerig”, Plus) of een beetje taai (Jumbo).
Qua worst was er duidelijk een minst favoriet: die van de Aldi. Deze werd omschreven als “te bewerkt”, “chemisch” en “bouillonblokje”.
Overall komen drie broodjes het beste uit de test met een ruime voldoende, met als échte winnaar die van de AH bakkerij afdeling met een 7,2. En het minst scorende worstenbroodje uit de supermarkt? Dat was duidelijk die van Plus, dat slechts een 4,3 behaalde. Ben je benieuwd naar de volledige uitslag? Het complete overzicht vind je hieronder.
De lekkerste worstenbroodjes uit de supermarkt: een overzicht
Benieuwd welke worstenbroodjes uit de supermarkt het beste scoren? Alle resultaten vind je in dit overzicht:
- AH bakkerij afdeling (verpakt per 4: € 2,79 / per stuk: € 0,70) – 7,2
- Lidl (verpakt per 4: € 1,85 / per stuk: € 0,46): 6,8
- Jumbo bakkerij afdeling (verpakt per 4: € 2,65 / per stuk: € 0,66) – 6,8
- Jumbo vegetarische worstenbroodjes bakkerij afdeling (verpakt per 4: € 4,89 / per stuk: € 1,22): 5,9
- Dirk van de Broek mini worstenbroodjes (verpakt per 12: € 1,64 / per stuk: € 0,14) – 5,4
- AH (verpakt per 4: € 1,85 / per stuk: € 0,46): 5,2
- Jumbo (verpakt per 4: € 1,85 / per stuk: € 0,46): 5,1
- Aldi (verpakt per 4: € 1,99 / per stuk: € 0,50 ): 4,7
- Plus (verpakt per 4: € 1,85 / per stuk: € 0,46 ): 4,3
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
Getest: dit is de lekkerste tomatensoep uit de supermarkt (dit zal je verbazen)
Worstenbroodjes maken: 5x lekkere recepten
Kersttraditie: worstenbroodjes met kerstavond
Lekker Bezig: halal worstenbroodjes van Kadir
Dumplings, curry’s en meer: maak het met de nieuwe Foodies!
Starbucks introduceert deze nieuwe smaak
Nét geopend: een nieuwe blikviswinkel in Nederland
Zelfgebakken brood binnen 10 minuten: redden wij dat?
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?