Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
tips tegen wespen bij eten

Wespen verjagen: 13x tips tegen wespen bij je eten

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Een terrasje pakken in de zon, lekker picknicken in het park of uitgebreid eten in de tuin; we love it! Totdat er opeens een geelzwarte vriend rond je drankje hangt of op de rand van je bord zit. Wespen! Wij zetten de beste tips tegen wespen bij je eten en drinken op een rijtje, zo kun jij rustig buiten zitten deze zomer.

Tips tegen wespen

In de zomer is het een veelvoorkomende irritatie: wespen. Zeker als je net een slok van je ijskoude drankje in de zomerse hitte wil nemen, of als er net een bord met eten buiten op tafel staat. Ondanks dat wespen ontzettend nuttige insecten zijn (ze vangen namelijk vliegen en muggen) zit je niet altijd op ze te wachten.

Tijd om een lijstje te maken met de beste tips tegen wespen bij je eten en drinken, zodat je gemakkelijk wespen kunt verjagen.

Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wespen verjagen: geen paniek

Veel mensen raken in paniek zodra er een wesp in de buurt vliegt, en dat terwijl wespen over het algemeen niet agressief zijn. Pas op het moment dat ze zich bedreigd voelen zullen ze steken. Het grote verschil met bijvoorbeeld bijen is dat wespen meerdere malen kunnen steken, ze laten hun angel namelijk niet achter in je huid.

De eerste tip tegen wespen ligt dan ook voor de hand: raak niet in paniek. Hoe rustiger jij blijft, des te eerder verdwijnen de wespen.

Zoete geuren

Wespen komen af op zoete geuren. Denk aan sterk ruikende parfum, je net bestelde cola of eten met een zoet sausje. Daarmee volgt dan ook meteen de tweede tip: draag geen zoete parfum of deodorant. Zit je op een terras met een zoet verkoelend drankje? Dek je drankje af met een bierviltje, zo voorkom je dat er opeens een wesp baantjes trekt in je drinken. Gebruik ook een rietje. Mocht er per ongeluk toch een wesp in je drinken terecht komen voorkom je met een rietje dat ‘ie in je mond verdwijnt.

Tips tegen wespen: kruidnagel

Wespen houden absoluut niet van de geur van kruidnagel. Wil je liever geen wespen rond de tuintafel tijdens een BBQ of borrel? Zet een bakje met kruidnagel op tafel en de wespen zullen wegblijven.

Kruidnagel

Azijn

Net als kruidnagel houden wespen ook niet van azijn. Zet een bakje met azijn op tafel en de wespen zullen waarschijnlijk ook wegblijven. Hetzelfde geldt overigens voor de geur van verse citroenen of sinaasappels.

Wil je optimaal resultaat? Voeg dan wat kruidnagel toe aan het bakje met azijn of snijd een citroen of sinaasappel doormidden en steek er wat kruidnagel in. Succes gegarandeerd!

Tips tegen wespen: afleiding

Wil je tijdens een zwoele zomeravond graag buiten eten, maar dan wel zonder wespen om je heen? Zorg voor afleiding. Niet voor jezelf, maar juist voor de wespen. Zet bijvoorbeeld aan de andere kant van de tuin een bord neer met wat fruitresten of een glas met limonade.

De wespen zullen hier meer dan voldoende aan hebben en laten jou aan de andere kant van de tuin waarschijnlijk met rust.

wespen

Wierrook

Wespen houden absoluut niet van rook. Zet wierrook op tafel en steek deze aan. Zowel de geur als de rook van de wierrook zal de wespen waarschijnlijk op een afstandje houden.

Wespen verjagen: plantenspuit

Heb je weleens last gehad van wespen terwijl het regent? Precies, wespen houden niet van regen. Zodra het begint te druppelen keren ze terug naar hun nest. Komen er wespen in de buurt? Besproei ze dan met de plantenspuit

Gebruik niet teveel water, als de vleugels te nat worden kunnen ze niet meer vliegen. Een beetje water is genoeg om ze te laten denken dat het regent waardoor ze verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Wespenval

Je kunt ook een wespenval kopen of zelf maken. Het nadeel: deze optie is niet zo vriendelijk. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar de overige tips tegen wespen waarbij je ze op een vriendelijke manier wegjaagt. Daarnaast scheiden dode wespen een stofje uit die andere wespen agressiever maakt.

Wil je toch een wespenval maken? Snijd een frisdrankfles door midden, vul de bodem met iets zoets en zet de bovenkant van de fles ondersteboven in het onderste deel.

tips tegen wespen

Tips tegen wespen: koffie

Zit je op een terrasje? Bestel een kopje koffie in plaats van een glas cola. Wespen komen op zoete dranken af, als jij met een kopje koffie aan tafel zit zullen ze hoogstwaarschijnlijk eerder naar de buren gaan die net koude ijsthee of limonade op tafel hebben staan. Daarnaast vinden wespen de geur van koffie niet fijn.

Zet je thuis filterkoffie? Leg de gebruikte filter (met koffie) in de tuin, in de buurt van waar je graag wilt zitten. 

In de wind

Je zult eerder last hebben van wespen op een terras midden de stad waar het nauwelijks waait dan langs het water. Simpelweg omdat wespen niet zo van wind houden. Zin in een uitgebreide borrel op het terras? Zoek een plekje uit waar het waait, bijvoorbeeld aan het strand, langs het water of op een open plek.

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Genoeg tips tegen wespen? Lees dan ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!