Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
etenswaren

Meelmotten bestrijden in je keuken: 7x de beste tips tegen voedselmotten

Advertentie

Wil je net een cake gaan bakken, zie je kleine beestjes zitten in je bloem. Oh no! De truc is om snel te handelen want meelmotten planten zich razendsnel voort. Zelfs als er geen open verpakking meer te vinden is blijf je ze tegenkomen, wat nu? Dit zijn de beste tips tegen voedselmotten.

Meelmotten bestrijden

Het lijkt wel alsof ze er van het ene op het andere moment opeens zijn: motten die je tegemoet vliegen bij het openen van je voorraadkast.

Ondanks dat voedselmotten in principe weinig kwaad doen, vinden veel mensen ze behoorlijk irritant of zelfs smerig.

Tijd voor onze beste tips tegen meelmotten. Want hoe kun je meelmotten het beste bestrijden?

Wil je ook iedere week handige tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De beste tips tegen voedselmotten

Meelmotten zijn gek op droge voeding. Denk bijvoorbeeld aan bloem, havermout, cornflakes, chocolade, maar ook pasta en gedroogd fruit. Ze houden er zo van, dat ze er zelfs hun eitjes leggen.

Je kunt deze eitjes herkennen herkennen aan hun zwarte kleur en de kleine gaatjes in papieren, kartonnen en plastic verpakkingen van je etenswaren. Soms zie je ook witte draden, of zelfs maden.

Helaas ontdek je voedselmotten vaak pas wanneer het te laat is. Zodra ze ’s avonds je voorraadkast uit fladderen, weet je dat er een plaag zit.

Wat te doen tegen meelmotten? Wij hebben de beste tips om meelmotten te bestrijden voor je op een rijtje gezet.

Voorkomen is beter…

Meelmotten kun je beter voorkomen dan bestrijden, dus de beste tip tegen voedselmotten is om te zorgen voor een onaantrekkelijke omgeving voor meelmotten.

Zolang er in huis geen voedselbronnen te vinden zijn zullen ze niet snel je keuken binnendringen. Eén van onze eerste tips tegen meelmotten?

Laat geen etensresten slingeren in de keuken en zorg ervoor dat je keukenkastjes schoon zijn.

Omdat ze zich door verpakkingen heen kunnen eten, is het verstandig om je droge etenswaren voortaan in luchtdichte glazen of plastic potten te bewaren. Zo kunnen ze nergens bij en als ze nergens eitjes kunnen nestelen, kunnen ze zich niet voorplanten.

…dan genezen: tips om meelmotten te bestrijden

Zijn er voedselmotten ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch je huis binnengedrongen en weet je niet meer wat te doen tegen meelmotten? Dan moet je gelijk actie ondernemen voordat de plaag groter en groter wordt. Gelukkig zijn er genoeg tips om meelmotten te bestrijden:

  1. Haal alle aangetaste verpakkingen uit je voorraadkast. Gooi de inhoud gelijk buitenshuis weg of stop het in een grote zak die je een paar dagen in de vriezer legt. Zo kun je de eitjes in je eten doden. Gooi bij voorkeur de inhoud daarna alsnog weg.
  2. Maak je voorraadkasten direct leeg en schoon. Stofzuig de binnenkant van je voorraadkast en vergeet vooral de hoeken en gaten niet omdat de motten zich hier graag nestelen. Maak het daarna schoon met een sopje van azijn, zeep en pepermuntolie, daar houden ze niet van.
  3. Leg laurierbladeren in de hoeken van je voorraadkast om nieuwe plagen te voorkomen. Ze houden niet van de geur van laurier.
  4. Verpak je gesloten en onaangetaste droge etenswaren in luchtdichte en goed afsluitbare containers om nieuwe plagen te voorkomen.
  5. Laat geen etenswaren in open verpakkingen slingeren en koop geen grote voorraden om nieuwe plagen te voorkomen.
  6. Sluit ’s avonds ramen en deuren zodat meelmotten je huis niet kunnen binnendringen.
  7. Controleer geregeld je etenswaren op (voor)tekenen van voedselmotten. Voorkomen is beter dan genezen!
meelmotten bestrijden

Sla de tips tegen meelmotten en voedselmotten op en lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!