Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
restaurant

Dit zijn dé foodtrends van 2022

Advertentie

Vorig jaar doken we massaal de keuken in om deze populaire recepten te maken, van sushirijst en stoofpot. Maar wat zou 2022 voor ons in petto hebben?

Foodtrends 2022

Benieuwd naar de foodtrends van 2022? Lees snel verder! Is dit het jaar dat we onze Koreaanse kookkunsten gaan uitbreiden of kiezen we juist nóg vaker voor thuisbezorgd? Dit zijn Foodies’ verwachtingen van de foodtrends voor 2022.

Minder vlees

We zagen het al in 2021: we eten steeds minder vlees. De vega(n) opties duiken overal op en als meatlover kan je haast niet anders dan er (af en toe) aan toegeven. De verwachting is dan ook dat steeds meer mensen wat minder vlees gaan eten aankomend jaar. Dit blijkt ook uit onderzoek van Thuisbezorgd.nl. In alle delen van het land ziet Thuisbezorgd een groei in populariteit van vegetarische en veganistische gerechten. De meest populaire vega gerechten zijn alternatieven voor klassiekers zoals de vegetarische pizza en de vegetarische kipburger. Wat dacht je bijvoorbeeld van de nieuwste vega pepperoni pizza?

vegan pizza Foodtrends 2022

Gezond

Gezondheid is en blijft ook in 2022 belangrijk. En omdat je lichaam je belangrijkste motor is, verwachten wij dat de focus op gezondheid een foodtrend van 2022 is. Niet persé in de vorm van een dieet maar wel net effe wat gezonder. Denk aan net ietsje minder zout, suiker, vlees of alcohol. Mocktails en alcoholvrije wijnen of bieren zullen dit jaar dus zeker in trek zijn. Of wat dacht je van hard seltzers? Deze licht-alcoholische drankjes op basis van bruiswater maken dit jaar zeker hun opmars.

Reizen via je voedsel

Nu we door de lockdowns niet meer de hele wereld kunnen ontdekken, doen we dat via ons bord. Dit jaar gaan we reizen via ons voedsel. We gaan nieuwe keukens ontdekken en Koreaans eten zal steeds vaker op het menu staan. Dat is niet gek nu Koreaanse Netflix-series steeds populairder worden en K-POP niet meer uit ons muziekgenre is weg te denken. Wij verwachten dat we dit jaar een stapje verder gaan dan het bekende Squid Game koekje en kimchi. Aankomend jaar gooien we kruiden zoals gochujang door onze maaltijden heen alsof we het al jaren doen.

Naast onze Koreaanse kookkunsten uitbreiden, gaan we dit jaar ook voor fusion gerechten. We worden avontuurlijker en staan open voor verschillende keukens en combinaties. Wat dacht je van eend met mole en Pekinese pannenkoekjes, sushi-wraps of tsukune met quinoa? You name it. Niets is te gek!

tsukune met quinoa

Bestellen maar!

Al hopen we natuurlijk dat we dit jaar van alle lockdowns verlost zullen zijn, thuis eten bestellen zal ook dit jaar populair blijven. Want hoe makkelijk is het dat je binnen een paar klikken je favo maaltje hebt besteld en je niet eens de deur uit hoeft? Onderzoek van bestelplatform Thuisbezorgd liet zien dat pizza, hamburger en kapsalon de favoriete gerechten van Nederland zijn. Wel zijn er grote verschillen te zien tussen de twaalf provinciën. Zo is in Noord-Holland de butter chicken terug te vinden in de top drie meest bestelde maaltijden, terwijl er in Gelderland en Noord-Brabant veel noedels worden besteld. De Groningers en Limburgers verrassen dan weer door relatief meer poké bowls en taco’s te bestellen dan de rest van Nederland. In heel Nederland geldt dat het aantal sushi dat besteld wordt nog steeds toeneemt. Dit jaar bestelden Nederlanders zelfs zoveel sushi dat er maar liefst vier voetbalstadions mee gevuld kunnen worden. Wat is jouw guilty pleasure?

Op de hoogte worden gehouden van alle culi-trends? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!