Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Hoe maak je een smoothiebowl?

Zó maak je de perfecte smoothiebowl

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Als er één ding is waar ik echt nooit genoeg van krijg, is het wel een goede smoothiebowl. Op mijn geliefde avocadotoast na, is dit mijn to go ontbijt. Ik eet ze zelfs in de winter en word instant vrolijk van zo’n bowl vol fruit. Ben jij ook aan het blenden geslagen? Met deze tips maak je de perfecte instaproof smoothiebowl in slechts 4 stappen.

Wat is een smoothiebowl?

Voor de foodies die het concept nog niet kennen: een smoothiebowl is eigenlijk niets anders dan een smoothie die je eet met een lepel. Vaak zijn ze wat dikker dan de versie die je gewoon uit een glas drinkt en top je ze af met extra fruit, granen, superfoods en nog veel meer.

Dat maakt het nou juist zo leuk: je kunt eindeloos variëren. Maar hoe maak je een smoothiebowl? Let’s get started.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Zorg voor een goede blender

Afgelopen februari overleed mijn blender na een aantal jaar trouwe dienst. Bevroren fruit werd ‘m fataal. De meeste blenders zijn dan ook prima geschikt voor het maken van ‘gewone’ smoothies, maar als je aan de slag gaat met bevroren fruit heb je er eentje met meer vermogen nodig.

Mijn huidige blender heeft een vermogen van 1400 watt en daar gaat het prima mee. Zorg er altijd voor dat je voldoende vloeistof toevoegt om te voorkomen dat je blender het niet overleefd. Je kunt trouwens ook een hakmolen van een staafmixer gebruiken voor het maken van een smoothiebowl. Door de grootte van de messen werkt dit prima.

2. De basis

Nu komt het leukste gedeelte: het samenstellen van je smoothiebowl. Hiermee kun je helemaal losgaan. Ik gebruik meestal zo’n 200 gram bevroren fruit en een banaan (niet bevroren). Lekkere combinaties van bevroren fruit zijn bijvoorbeeld aardbei/mango, framboos/blauwe bessen en ananas/perzik.

Dit doe je in de blender, samen met een scheutje (plantaardige) melk of kokoswater en eventueel wat (plantaardige) yoghurt. Ik vind smoothiebowls met amandelmelk of met kokosyoghurt altijd erg lekker.

3. Blenden maar!

Tijd om te blenden. Heeft je blender een icecrush stand? Gebruik die dan om het bevoren fruit goed te crushen. Blijf er altijd bij en hou in de gaten of er genoeg vloeistof bij zit. Zo niet, zet de blender dan uit en voeg wat extra vloeistof toe. Als de blender uit staat, kun je het geheel ook even doorroeren. Dan komt er weer wat zuurstof bij en kan je blender makkelijker mixen.

Is je smoothie helemaal geblend? Haal dan je favoriete kom uit de kast en schenk je smoothie daarin.

4. Top if off!

Je kan deze stap overslaan, maar dit vind ik het leukste om te doen: de toppings. Zo maak je van een gewoon ontbijt een echt feestje.

Gebruik bijvoorbeeld gepofte granen, granola, vers fruit, gojibessen, chiazaadjes en wat je maar lekker vindt om je ontbijtje helemaal instaproof te maken. Mijn favoriet is gepofte quinoa, dit laat iedere bowl er standaard mooi uitzien. Ben je klaar? Pak je lepel erbij en genieten maar.

smoothiebowl açaí bowl ontbijttrend

Bosbessen-smoothiebowl met granola

Ga een stapje verder door niet alleen een heerlijke smoothiebowl, maar ook je eigen granola te maken. Wat ons betreft ideaal om de ochtend mee te starten. Zo houd jij de zomer nog wel even in je bol!

Naar het smoothiebowl recept
13-smoothie bowl

Cranberry-sinaasappel smoothiebowl

Deze variant met cranberry en sinaasappel is heerlijk verfrissend. Je kunt zowel verse cranberries als cranberries uit de vriezer gebruiken. Kies vooral wat je zelf lekker vindt! Gebruik je cranberries uit de diepvries? Dan krijgt je smoothie een dikkere, bijna milkshake-achtige structuur.

Naar het smoothiebowl recept
Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!