Vers van de pers: karamel zeezout blijkt onweerstaanbaar, makreel uit Chili en meer!
Advertentie
Karamel zeezout blijkt onweerstaanbaar
Uit onderzoek van de Universiteit van Florida blijkt dat de combinatie van karamel en zeezout onweerstaanbaar is. En dat kunnen wij op de redactie alleen maar beamen. Tony’s Chocolonely, dat inmiddels alweer tien (!) jaar geleden de melk karamel zeezout reep introduceerde en daarmee het Nederlandse chocoladeschap voorgoed veranderde, lanceerde daarom afgelopen week een waarschuwingscampagne voor hun eigen reep.
De derde week van januari blijkt namelijk meestal dé periode te zijn waarin mensen hun goede voornemens wat laten vieren. Via billboards, posters, waarschuwingsborden en zélfs een speciaal ontworpen chocoladereeptape probeert Tony’s zijn chocofans daarom deze periode ’te behoeden voor die verslavend lekkere reep’. De tape is verkrijgbaar in Tony’s Super Store aan het Damrak in Amsterdam. Ook op de redactie kregen we een rolletje opgestuurd, maar die reep die erbij zat, die is plots al verdwenen…
Wil je deze culi-nieuwtjes ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Chileense makreel van Fish Tales
Het Nederlandse duurzame vismerk Fish Tales introduceert horsmakreel uit Chili, de enige duurzame gerookte makreel in het schap in Nederland. Makreel behoort tot dezelfde familie als tonijn. De Atlantische, of gewone makreel, is de meest populaire in Europa. De vis is rijk aan eiwit, essentiële vetten als omega 3 en 6 en oneindig veel vitamines.
Echter is de Atlantische makreel in de problemen. Structureel wordt namelijk meer dan 40% meer van deze vissoort gevangen dan verantwoord is, waardoor het voortbestaan ervan in gevaar komt. Fish Tales komt daarom met een alternatief: jack mackerel of horsmakreel, uit de Zuidelijke Stille Oceaan bij Chili. Deze soort wordt wél duurzaam beheerd en gevangen. Het komt uit een andere visfamilie, maar heeft hetzelfde gezonde voedingsprofiel.
Ben je nieuwsgierig? Bekijk deze video op de Fish Tales website. Of ren direct naar de winkel, want Fish Tales gerookte horsmakreel is nu te koop bij Albert Heijn.
Volkoren- of bruinbrood?
Nederlanders vinden volkorenbrood net zo lekker als bruinbrood. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum. Zonder te weten wat het is, geven mensen een vergelijkbaar cijfer aan een sneetje volkoren en een sneetje bruin brood. En dat terwijl er wel degelijk verschil zit in de voedingswaarde van beide soorten.
Bruinbrood wordt gemaakt van meel: een combinatie van bloem en volkorenmeel. En hoewel dit gezond is, is volkorenbrood nóg gezonder. Dat wordt namelijk gemaakt van 100% volkorenmeel, waarbij dus de hele graankorrel wordt gebruikt, van kiem tot zemel, en dus de meeste voedingsstoffen bevat. Ook bevat het 28% meer vezels dan bruinbrood. En gezien er maar weinig smaakverschil is, lijkt switchen van bruin naar volkoren dus slechts een kleine (en gezonde) stap!
Nederlandse formule Fat Phill’s opent in Londen
Wist je dat de burgerketen Fat Phill’s Nederlands is? Nee? Wij ook niet, maar na 5 jaar is deze keten inmiddels uitgegroeid tot 17 locaties in 15 steden in Nederland. En nóg leuker nieuws: in het voorjaar van 2024 opent de keten een eerste franchise locatie in Londen. In de komende jaren willen ze zelfs uitgroeien tot 100 locaties in het Verenigd Koninkrijk. De eerste locatie van Fat Phill’s start binnenkort aan de verbouwing en opent in het voorjaar van 2024 in London.
Heel Holland Bakt van start
Heel Holland Bakt fans opgelet! Vanaf aanstaande zondag, 28 januari, start weer een nieuw seizoen van het populaire tv-programma. De kandidaten van het 11e seizoen van Heel Holland Bakt zijn onlangs al bekend gemaakt en vanaf zondag kun je er dus echt voor gaan zitten.
En eeh, zoek vast een lekker recept uit om taart te bakken, want zonder iets lekkers kun je natuurlijk niet voor de buis zitten. Heel Holland Bakt is vanaf zondag 28 januari elke avond om 20.25 te zien bij MAX op NPO 1.
Lees ook:
7x onweerstaanbare recepten met gezouten karamel
Vis recepten: 15x lekker en gezond
Kun je bloem vervangen door volkorenmeel?
Onze tips
Getest: deze cola is bijna nét zo lekker als Coca Cola (en het is geen Pepsi)
Vers van de pers: bak je eigen brood, AH Blue Home en meer!
WIN: 3x het kookboek ZOETE ZOOI. van Eefje Friedhoff
Nu verkrijgbaar: Foodies Lekker stoven
Vers van de pers: nieuwe smaken van Côte d’Or, Golden Cups en meer!
Tefal x Jamie Oliver: de beste producten voor in jouw keuken
WIN: elke week een AIR braadpan van Tefal voor #stovember
NIEUW: Foodies Travel + win een culinaire reis!
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?