Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
vrijheidssoep London Loy

Bevrijdingsdag 2023: dit is de Vrijheidssoep van London Loy

Advertentie

De Vrijheidssoep wordt dit jaar bereid door tv-kok London Loy, hij deelt zijn recept zodat je er samen van kunt genieten én het gesprek over vrijheid op gang kan brengen. Marieke sprak London over zijn soep, de ingrediënten en wat vrijheid voor hem persoonlijk betekent.

Vrijheidssoep van London Loy

Vandaag is het zover: Bevrijdingsdag 2023! Een dag waarop we in heel Nederland de vrijheid vieren die we hebben. En wat is nu een betere manier om dat te vieren dan met een heerlijke Vrijheidsmaaltijd? Dit zijn bijzondere maaltijden die door heel het land worden georganiseerd om samen met vrienden of vreemden het gesprek aan te gaan over vrijheid. Aan tafel is er naast goede gesprekken natuurlijk ook ruimte voor lekker eten. De Vrijheidssoep mag natuurlijk niet ontbreken op het menu. Het recept voor de soep wisselt jaarlijks en elke Bevrijdingsdag is een andere bekende chef aan de beurt om zijn culinaire creativiteit erop los te laten en een heerlijk recept te ontwikkelen. Na Samuel Levie, Yvette van Boven en Nadia Zerouali is dit jaar de eer aan London Loy.

Nooit meer een culi-nieuwtje missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

London Loy

Je kent London Loy waarschijnlijk als vaste tv-chef bij Koffietijd. Daarnaast heeft hij jaren in de keukens van diverse restaurants gestaan en heb je hem vast ook weleens voorbij zien komen op 24Kitchen of bij het tv-programma Expeditie Robinson, waar hij afgelopen jaar de finale behaalde. Afgelopen jaar bracht hij ook nog eens het kookboek ‘Let’s go‘ uit.

Toen London werd gevraagd om de Vrijheidssoep van dit jaar te maken, hoefde hij niet lang na te denken. Hij vertelt: “Het recept mogen bedenken is een eervolle taak. Als ik mensen kan helpen over vrijheid na te denken, ben ik al heel blij. Of dat nou met soep, een ander gerecht, of alleen een gesprek is. Het is belangrijk om af en toe stil te staan wat vrijheid voor jou betekent. Dat hoeft heus niet elke dag maar als je een paar keer per jaar een momentje neemt, koester je het daarna des te meer. Ga gewoon eens rustig op een bankje zitten en nadenken. Dat is belangrijk, vooral in deze drukke tijd waarin we altijd maar door blijven gaan en nooit stilstaan.”

London Loy vrijheidssoep

Vrijheid

Maar wat is eigenlijk voor London? Hij vertelt: “Vrijheid is zo’n breed begrip. Het is heel groot maar ook heel klein. We vieren natuurlijk dat we vrij zijn van oorlog en kunnen gaan en staan waar we willen. Dat is iets om te koesteren maar de kleine dingen zijn ook heel belangrijk om bij stil te staan. Bijvoorbeeld dat je elke dag naar je werk kunt gaan, dat je boodschappen kunt doen en kunt koken met de ingrediënten die jij wilt.”

London Loy’s Vrijheidssoep

Een befaamd Surinaams gerecht, maispap, vormde de inspiratie voor Londons Vrijheidssoep. Hij legt uit: “Toen ik werd gevraagd om de Vrijheidssoep te maken, dacht ik gelijk aan maïspap om toch een beetje mijn roots erin te houden. Er is geen Surinamer die dit zoete gerecht niet lust. Maar het is geen soep. Ik moest het dus nog wel een beetje tweaken om er de Vrijheidssoep van te maken en heb daarom kokos en zoete aardappelen toegevoegd. Het resultaat is gewoon heel lekker: zoet, romig en je kunt het ook nog pittig maken.”

De soep wordt in aanloop naar Bevrijdingsdag in blik verspreid en kan door iedereen op 5 mei worden gemaakt en gegeten, ook tijdens de Vrijheidsmaaltijden die door het hele land plaatsvinden. Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De maaltijden zijn er in alle vormen en maten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kunt geven. Wil je meer weten? Bekijk dan de website van het Nationaal Comité.

Maissoep met kokos en zoete aardappel

Zin gekregen om de Vrijheidssoep zelf te maken? Dat komt goed uit, want wij delen het recept met je. London moedigt je aan om er thuis op los te variëren met het recept. Wil je wat meer pit? Kook dan een hele peper mee met de soep en verwijder die voor het opdienen. Liever extra goed gevuld? Voeg dan noedels of rijst toe. Wel vlees? Gebruik kippenbouillon in plaats van water en laat een kipfilet in de soep garen. Haal de kipfilet er daarna uit en voeg het later in kleine stukken als garnering toe. Want ook met de toppings kun je experimenteren. Snijd bijvoorbeeld 4 uien in dunne halve ringen en stoof die zachtjes ruim 30 minuten. Deze zoete gekaramelliseerde uien zijn als garnering echt een smaakfeest. Of rooster maiskolven op de BBQ, maak er de soep mee en gebruik wat maiskorrels als garnering. Zo zie je: met een beetje zin en wat creativiteit kun je met deze soep alle kanten op – oké, bíjna alle kanten dan!

> naar het recept: maissoep met kokos en zoete aardappel (de Vrijheidssoep van 2023)

Vrijheidssoep

Lees ook: Nadia Zerouali: “De Vrijheidssoep is gemaakt om te delen”

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!