Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Hamburger junkfood

Zonder schuldgevoel junkfood eten? Vandaag mag het!

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Vandaag mag je zonder schuldgevoel helemaal losgaan met junkfood. Op 21 juli is het namelijk Junkfood Dag! Het zal je niet verrassen, deze dag is overgewaaid vanuit Amerika. Desalniettemin willen wij deze dag niet missen en vieren we 'm volop. Vandaag even geen uitgebalanceerde maaltijd, heerlijk toch? Junkfood staat niet bekend om gezonde voedingsstoffen, maar af en toe is een vette hap ontzettend lekker. Geniet met mate, behalve vandaag!

Wat is junkfood?

Misschien denk je direct aan fastfood, maar dat is toch echt iets anders. Junkfood gebruiken we als term voor commerciële producten zoals snoep, ijs, snacks en frisdranken die nauwelijks nuttige voedingsstoffen bevatten. Daarentegen zitten ze vaak vol met calorieën, zout en (ongezonde) vetten. Fastfood is de term die we gebruiken voor eten dat snel bereid wordt, je snel kunt eten en vaak goedkoop is. Denk bijvoorbeeld aan de grote ketens van hamburgerrestaurants.

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Slecht, maar zó lekker

We doen er nu misschien luchtig over, maar junkfood is een wereldwijd probleem. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid, het meeste junkfood wordt niet bepaald duurzaam geproduceerd. Daarnaast is het een groot gezondheidsprobleem. Junkfood zorgt voor relatief veel overgewicht en andere gezondheidsproblemen. Stiekem weten we dit allemaal, misschien is dit de reden van het schuldgevoel wat we vaak ervaren bij een vette hap?

Junkfood Dag: 21 juli

Oké, oké, het is ongezond. Maar af en toe zondigen mag toch wel? Vandaar dat we deze dag zo omarmen. We vinden het ontzettend belangrijk om gezond, duurzaam en gevarieerd te eten. Goed voor jezelf zorgen begint bij goede voeding. Maar die ene dag per jaar maken we een uitzondering. Je herkent het vast, af en toe móét je gewoon een vette hap naar binnen werken. Cravings naar hamburgers, pizza’s en kapsalons. Wij vergeven het je. En we doen graag met je mee!

Kortom; vandaag is de dag! Ren naar de snackbar en bestel die ene onweerstaanbare snack waar je al tijden naar verlangt. Morgen maken we weer een gezonde salade, maar vandaag nog even niet. Wil je zelf aan de slag met junkfood? We verzamelden de lekkerste recepten. De één wat (on)gezonder dan de ander, kies zelf je favoriet.

Klassieke cheeseburger

Er is weinig wat de klassieke hamburger kan verbeteren maar de toevoeging van een plakje kaas maakt de burger toch net ff wat lekkerder. De cheeseburger is misschien wel een van de beste uitvindingen van afgelopen eeuw.

> naar het recept: klassieke cheeseburger

junkfood klassieke cheeseburger

Geitenkaasbitterballen met rozepeperhoning

Deze geitenkaasbitterballen zijn zo smeuïg dat je geen dipsaus nodig hebt. Proef maar! Deze borrelhap laat de oude vertrouwde bitterbal verbleken.

> naar het recept: geitenkaasbitterballen met rozepeperhoning

geitenkaasbitterballen junkfood

Sticky wings met blue-cheese dip

Niet voor niets heet New Orleans, de grootste stad van de staat Louisiana, the Big Easy. In het zuiden van de VS eet je relaxed, eet je veel en met lekker veel drank erbij. Zo ook deze gruwelijk lekkere kleverige kipstukjes.

> naar het recept: sticky wings met blue-cheese dip

Sticky wings met blue-cheese dip

Zelf saucijzenbroodjes maken

Zelf saucijzenbroodjes maken? Met dit recept wordt het een fluitje van een cent.

> naar het recept: saucijzenbroodjes

Zelf saucijzenbroodjes maken

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!