Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Prei met misodressing, ei en zalmkaviaar

Umami-bom: de lekkerste recepten met miso

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Heb je het over de Japanse keuken, dan kun je niet onder miso uit. Dit ingrediënt met de typische umami-smaak vind je in veel Japanse gerechten terug. Wij verzamelden drie lekkere recepten met miso voor je, zodat je er zelf mee aan de slag kunt.

Miso recepten

Wist je dat er verschillende soorten miso bestaan? Wij leggen je de verschillen haarfijn uit en delen drie lekkere recepten met miso om de verschillen te ervaren en zelf mee aan de slag te gaan. Met een beetje hulp van de hero onder de Japanse ingrediënten geef je gerechten een umami-kick.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Soorten miso

Wat is miso? Dit is een pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen, rijst, gerst of andere granen. De smaak wordt niet alleen beïnvloed door het basisingrediënt dat wordt gebruikt, maar ook door hoelang het wordt gefermenteerd. Hierdoor bestaan er heel veel soorten miso, globaal in drie categorieën in te delen: witte, rode en gemixte miso.

Witte miso

Allereerst heb je witte (shiro) miso. Deze is crèmekleurig, qua structuur iets zachter dan gestolde honing en zoet-zoutig van smaak. Het wordt grotendeels gemaakt van witte rijst. Meng het met een beetje sojasaus, gember en mirin en je hebt het perfecte glazuur voor kip of vis of de basis voor een fantastische dressing.

Rode miso

Rode (aka) miso is een stuk donkerder, omdat het basisingrediënt donkerder van kleur is (bruine rijst of rode bonen bijvoorbeeld). Deze miso is langer gefermenteerd, de smaak is complex (vergelijkbaar met Marmite) maar heeft ook weg van chocolade, toast, gedroogde paddenstoelen en rundvlees. Hatcho miso, een hele donkere, vleesachtige pasta valt in deze categorie.

Gemixte (of awase) miso

Tenslotte zijn er de gemixte (of awase) miso’s die tussen de witte en rode in vallen. Ze hebben het fruitige van witte miso en de rundvleesachtige, umamismaak van rode miso.

Recepten met miso

Tegenwoordig is miso in veel supermarkten en online goed verkrijgbaar. Heb je een potje thuis staan? Dat komt goed uit! Wij hebben drie lekkere recepten met miso voor je op een rij gezet, zodat je direct aan de slag kunt.

Kipgehaktballetjes met miso in bouillon

Een typisch recept met miso om op terug te kunnen vallen. De miso voegt echt smaak toe aan het kipgehakt en deze kleine gehaktballetjes zijn fantastisch om zo te bakken of om gespiesd, een beetje platgedrukt op een bakplaat te bakken. Serveer ze – in plaats van in bouillon – ook eens met rijst, groene groenten en gepickelde gember.

> naar het recept: kipgehaktballetjes met miso in bouillon

Kipgehaktballetjes met miso in bouillon

Prei met misodressing, ei en zalmkaviaar

Deze prei is lekker op zichzelf, als bijgerecht met gebakken zalm of met zalmtartaar in plaats van gekookte eieren.

> naar het recept: prei met misodressing, ei en zalmkaviaar

Prei met misodressing, ei en zalmkaviaar

Sandwich met biefstuk, lente-ui en miso-mayonaise

Eén gerecht, twee miso’s. Witte, zoete miso in de mayonaise (deze mayonaise is ook fantastisch bij andere gerechten – bij voorbeeld heerlijk met pittige frietjes) en donkere miso voor de biefstuk. Een echt verwengerecht, perfect voor een speciale vrijdag- of zaterdagavond.

> naar het recept: sandwich met biefstuk, lente-ui en miso-mayonaise

Sandwich met biefstuk, lente-ui en miso-mayonaise

Lees meer: wat is miso en wat kun je ermee?

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!