Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
dubai chocolade in stukken

Dubai chocolade: wat is het en waarom is het zo’n trend?

De “Dubai”-producten zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Maar waarom is Dubai chocolade eigenlijk zo’n trend? Wij zochten het voor je uit en delen een heerlijk recept met je.

Lees verder na de advertentie

Waar de gekte begon met de chocoladereep, volgden ook een chocoladeletter, een enorme soes én zelfs een oliebol. Maar hoe is deze chocoladesoort bekend geworden? Via social media natuurlijk! Op Instagram en TikTok deelden miljoenen mensen video’s waarin ze als eerst een hap namen van deze Dubai chocoladereep en ze het “de lekkerste chocoladereep ooit vonden”. Maar wat is deze Dubai reep eigenlijk? En waarom vinden we het allemaal zo lekker?

Wat is de Dubai reep?

De Dubai reep trekt veel aandacht vanwege zijn bijzondere smaakcombinatie van het nootachtige van de pistache en de krokante textuur van kadayif; een traditioneel dessert uit het Midden-Oosten dat bestaat uit deegdraden. Dit geeft, samen met het chocoladeomhulsel, een heerlijke smaakbeleving. Wanneer je een hap neemt, proef je namelijk het smeuïge van de chocolade en pistachevulling en tegelijkertijd het krokante van de kadayif. Klinkt goed, toch?

Wil je meer toffe foodtrends zoals Dubaichocolade missen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waarom is de Dubai reep een trend?

Het begon allemaal bij een lokale winkel in Dubai, genaamd FIX Desserts. Hier maken ze luxe en prachtige zoetigheden, waaronder de inmiddels zo beroemde Dubai reep. De lokale bevolking proefde hier als eerste de toen nog unieke reep en al snel ging het als een lopend vuurtje rond op social media. Bekende influencers kregen deze repen opgestuurd en maakten ze nog meer geliefd onder hun kijkers. Je begrijpt dat er voor ons ook nog maar een ding op zat: deze reep zelf aanschaffen.

Het bleek al snel dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Het is namelijk zo dat deze reep, net als andere producten die uit Dubai komen, geassocieerd wordt met luxe en verfijning. Dat zou bijdragen aan de hype van de “Dubai-ervaring” die mensen hier zoeken. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze reep in heel veel winkels ontzettend aan de prijs is. Zo verkoopt de snoepwinkel Jamin een reep voor € 17,99. Bij sommige winkels gingen ze zelfs voor nog meer over de toonbank en was de kwaliteit lang niet hetzelfde als de enige echte reep. De combinatie van traditie, luxe en moderne aantrekkingskracht maakt de Dubai-reep met pistache en kadayif een product dat toch veel mensen willen proberen.

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Nog meer Dubai chocolade

Deze hype bleef echter niet alleen bij de Dubai reep, maar is inmiddels zo gewild dat veel bedrijven en merken besloten om er verschillende variaties op te maken. Zo hebben we al een Dubai chocoladeletter, een Dubai soes, Dubai bonbons én zelfs een Dubai oliebol voorbij zien komen. Deze kun je rond de jaarwisseling bij verschillende gebakskramen bij jou in de buurt halen, maar natuurlijk is het ook superleuk om deze zelf te maken.

Dubai-oliebol recept

Probeer de Dubai-oliebol te maken het met ons recept! Benieuwd hoe je dit doet? Bekijk dan de video op onze Instagram.

Dubai oliebol

Dubai-oliebol

Dit is dé snack voor het einde van 2024: de Dubai-oliebol. Geïnspireerd door de bekende Dubai-chocoladereep, combineert deze oliebol de rijke smaak van pistachenoten met de zoete, knapperige textuur van kadayif. Een heerlijke hapje voor oud & nieuw om je gasten mee te imponeren!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 50 g pure chocolade (om te garneren)
  • 200 g pistachespread
  • 50 g kadayif (Turks deeg, bij de Turkse supermarkt of de toko, evt. van tevoren gebakken in boter)
  • 4 oliebollen
  • 1 handjevol pistachenoten (om te garneren)

Bereiding

  1. Smelt de chocolade au bain-marie en houd apart. Meng de pistachespread met de kadayif in een kom.

  2. Snijd de oliebollen in (niet helemaal door) en schep het mengsel erin. Klap de oliebol dicht.

  3. Sprenkel de chocolade over de oliebollen en garneer met de pistachenoten.

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!