Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
aubergine uit de airfryer

Groente uit de airfryer: tips en recepten

In samenwerking met GreenPan

De tijd dat de airfryer alleen werd gebruikt voor snacks is voorbij. Je kunt er complete maaltijden in maken, en dat is niet alleen makkelijk, maar ook verrassend gezond. Ontdek het zelf met onze tips en recepten voor groente uit de airfryer.

Lees verder na de advertentie

Groente uit de airfryer

Waar de airfryer eerder werd gezien als een vervanger voor de frituur, staat hij inmiddels bekend als een mini-oven. Je kunt er namelijk zo veel meer in bereiden dan alleen maar friet en snacks.

Zo worden groenten er, door de hete luchtcirculatie, extra knapperig in zonder dat je veel olie hoeft te gebruiken. Daardoor maak je met groente uit de airfryer gemakkelijk een gezonde maaltijd.

Lees verder na de advertentie

In dit artikel vol tips en recepten delen wij hoe je dit doet!

Altijd de lekkerste airfryer-recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tips voor groente uit de airfryer

Lees verder na de advertentie

Goed om te weten: niet alle groenten zijn even geschikt voor de airfryer. Harde groenten zoals wortelen, spruitjes, bloemkool en (zoete) aardappel kun je eigenlijk altijd wel in het mandje stoppen.

Maar zachtere groenten zoals courgette, tomaat en spinazie kunnen sneller slap worden. Dat betekent niet dat je ze niet in de airfryer kunt bereiden, maar verwacht niet dat ze net zo knapperig worden als hardere groenten.

De volgende tips helpen:

Lees verder na de advertentie

  1. Extra olie zorgt voor knapperig korstje, maar overdrijf niet: het fijne van een airfryer is juist dat je weinig nodig hebt voor een krokante textuur. Zeker wanneer je een airfryer gebruikt met een keramische anti-aanbaklaag, zoals bij de PFAS-vrije modellen van GreenPan, zijn een paar druppels olie vaak al voldoende. En dat komt goed uit want met minder vet is je maaltijd al snel een stuk gezonder.
  2. Je kunt ervan uitgaan dat de krachtige airfryer groenten gelijkmatig gaart maar voor de zekerheid is het altijd slim om ze eerst in stukken van gelijke grootte te snijden. Zo voorkom je dat sommige stukken te gaar worden terwijl andere nog hard zijn. Door ze gelijkmatig te snijden, worden de groente uit de airfryer perfect bereid.
  3. Over het algemeen hebben zachtere groenten een kortere bereidingstijd. Als je ze combineert met harde groenten, voeg dan de zachtere groenten pas in de laatste paar minuten toe. Vind je dat te veel gedoe? GreenPan heeft verschillende airfryers met apart instelbare lades.

Recepten voor groente uit de airfryer

Groente uit de airfryer kunnen de basis vormen voor een klassiek AVG’tje, maar daag jezelf ook eens uit om wat anders te proberen. Wat denk je bijvoorbeeld van de onderstaande gezonde recepten? Hierbij combineren we verschillende groente uit de airfryer voor een kleurrijk en smaakvol geheel.

Probeer bijvoorbeeld de gepofte aardappel uit de airfryer, met een knapperige buitenkant, zachte binnenkant en gezonde toppings. Of ga voor de sticky aubergine met een licht gekaramelliseerde smaak; ook lekker bij noedels of fried rice.

aubergine uit de airfryer

Rijstbowl met aubergine, komkommer, sojasauseitjes en crispy chiliolie

Voor deze aubergine hoef je niet moeilijk te doen met de gasvlam van je fornuis: met de airfryer maak je de lekkerste, zachtste aubergine van je dromen. Deze aubergine uit de airfryer is heerlijk als topping op een rijstbowl met sushirijst, komkommer, sojasauseitjes en crispy chiliolie.

Naar het recept
Gepofte aardappel uit de airfryer

Gepofte aardappel met whipped tahini, tomaten-komkommersalsa en frisse kruiden

Met een airfryer neem je een shortcut naar de lekkerste gepofte aardappelen. In dit recept vullen we de gepofte aaardappel uit de airfryer met ingrediënten die geïnspireerd zijn op de Midden-Oosterse keuken: whipped tahini, tomaten-komkommersalsa en frisse kruiden. En wie die smaken kent, weet: dat is Ôltijd lekker.

Naar het recept

Wekelijks handige kooktips ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!