
Dit zijn de beste Turkse restaurants in Nederland
De Turkse keuken is ontzettend rijk, en niet te vatten in één omschrijving. Elke regio heeft eigen lokale producten, kruiden en gerechten. Gelukkig zijn er in Nederland genoeg restaurants en hotspots te vinden met het beste uit de Turkse keuken, ik zet mijn favorieten op een rijtje.
Lees verder na de advertentie
De beste Turkse restaurants
Nadat ik voor het eerst Istanbul bezocht, was ik gelijk verkocht. Wat een prachtige stad! Naast veel musea en cultuur kun je er ook heel erg goed eten, van verse döner en uitgebreide Turkse ontbijtjes tot aan de beste manti, pides en alles daartussenin. Gelukkig zijn er in Nederland ook veel goede Turkse restaurants te vinden.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
De Blauwe Hoek in Arnhem
Al sinds 1974 is dit hét restaurant om te genieten van Turkse specialiteiten in Arnhem. Ik heb lang in deze stad gewoond, en ging dan ook geregeld uit eten bij De Blauwe Hoek, een van mijn favoriete Turkse restaurants.
Niet alleen om de heerlijke gerechten, ook om de warme gastvrijheid en – eerlijk is eerlijk – de aangename porties, waardoor je nooit met trek naar huis gaat. Kortom, ben je in de buurt van Arnhem? Dan is dit restaurant een aanrader!
Lees verder na de advertentie
Restaurant Mandalin in Maastricht
Wil je ontdekken hoe rijk de smaken van de Turkse keuken zijn? Reserveer dan een tafel bij Restaurant Mandalin, in de schaduw van de Basiliek Sint Servaas en het Kruisherenhotel in Maastricht.
Bij dit sfeervolle restaurant serveren ze de beste Turkse gerechten, stuk voor stuk bereid met veel passie en kunde. Turks eten zoals Turks eten bedoeld is, aldus het restaurant zelf.
Foodies Turkije
- Leer de keuken van Karsu kennen;
- Ontdek typisch Turkse ingrediënten;
- Bak zoete toetjes en nog veel meer!

Lees verder na de advertentie
Harbii in Rotterdam
Dit is absoluut niet de gemiddelde kebabzaak zoals je ze waarschijnlijk kent. Bij Harbii in Rotterdam serveren ze namelijk yaprak döner en iskender döner, gemaakt met vers vlees en veel liefde.
Tel daar nog bij op dat ze de döner serveren met verse lavash, gebakken tegen de wanden van een grote Turkse oven, een tandir. Pro tip: bestel ook de huisgemaakt ayran, deze is heerlijk!
Lees verder na de advertentie
Latadia Restaurant & Patisserie in Rotterdam
Dit is zowel een Turks restaurant als een patisserie in Rotterdam, met heerlijke en authentieke gerechten uit de culinaire stad Gaziantep. Absoluut een aanrader om langs te gaan!
Zo staat Latadia onder andere bekend om hun fantastische lahmacun, de beste baklava en smaakvolle beyran (een Turkse soep).
Lees verder na de advertentie
Nefis in Amsterdam
Restaurant Nefis is wat mij betreft een culinaire parel in Amsterdam-Oost. Probeer vooral eens de versgemaakte pides uit hun eigen houtoven – mijn collega Marieke maakte er ooit een prachtige reportage over in Foodies Magazine.
Of geniet van mijn lievelingsgerecht manti. Dit zijn kleine deegkussentjes (een soort ravioli) gevuld met gehakt, geserveerd met yoghurtsaus en een pittige botersaus met pul biber. Heerlijk!
Lees verder na de advertentie
Esra in Amsterdam
De bekende chef-kok Selin Kiazim uit Londen runt dit heerlijke restaurant, samen met haar partner Steph. Het is een fijne plek in Amsterdam, waarbij het menu geïnspireerd is op de Turkse keuken.
De gerechten worden zoveel mogelijk bereid met seizoensgebonden en lokale producten, waardoor de menukaart van Esra regelmatig wisselt. Het enige wat niet wisselt, is dat de gerechten áltijd lekker zijn.
Lees verder na de advertentie
Belly Pepper in Amsterdam
Oké, nog één tip in Amsterdam, want dit Turkse restaurant in Nederland wil je niet missen. Bij Belly Pepper kun je heerlijk ontbijten of lunchen. De bekende chef-kok Esra Acar Koç uit Istanbul en Esra Calapkulu staan aan het roer van dit restaurant.
Overigens organiseren ze vaak leuke pop-ups en events samen met andere chefs, houd hun socials goed in de gaten en blijf op de hoogte.
L’Anatra in Breda
Bij een bezoekje aan Breda moet je wat mij betreft beslist langs L’Anatra. Uit de keuken komen de lekkerste authentieke gerechten uit de Turkse en Anatolische keuken.
Voor een totaalervaring bestel je het menu van de chef, waarbij je door verschillende gerechten en smaken verrast wordt. Eén ding is zeker, je vertrekt na een heerlijke avond meer dan tevreden én met een volle maag…
Laila in Utrecht en Den Haag
Bij dit Turkse restaurant in Utrecht en Den Haag kun je ’s ochtends al terecht, en dat is niet zonder reden. Naast dat je bij Laila kunt genieten van een gezellige lunch of een heerlijk diner, kun je hier ook kiezen voor kahvaltı, een authentiek Turks ontbijt.
Zo’n uitgebreid ontbijt is gegarandeerd een feestje voor je smaakpapillen, mede doordat het bestaat uit verschillende kleine gerechten, in buffetvorm. Denk bijvoorbeeld aan vers fruit, Turkse roereieren, frisse salades en platbrood.
Saray in Leeuwarden
Bij het Turkse restaurant Saray in Leeuwarden eet je wat mij betreft de lekkerste Turkse gerechten, maar dan gewoon in het noorden van Nederland. Of je nu op zoek bent naar vis, vlees of vegetarisch, de menukaart staat vol met heerlijke, verse en authentieke gerechten.
Bijkomend voordeel, de prijzen zijn ook nog eens zeer vriendelijk. Tel daar nog een flinke portie gastvrijheid bij op en je hebt gegarandeerd een smakelijke avond bij dit restaurant.
Potaé in verschillende steden
Als je weleens in Istanbul bent geweest ken je vast kumpir, een grote gepofte aardappel waar de stoom nog vanaf komt. De aardappel wordt gevuld met verschillende ingrediënten zoals verse groenten, kaas, saus, vlees en soms zelfs vis.
In Istanbul kom je overal tentjes tegen waar ze de lekkerste kumpir verkopen, maar ook in Nederland en België haal je goede kumpir. Zo is Potaé mijn favoriet, mede doordat ze in veel verschillende steden zitten. Zo vind je ze in Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen, Enschede, Almere en Utrecht.
Foodies Turkije
- Leer de keuken van Karsu kennen;
- Ontdek typisch Turkse ingrediënten;
- Bak zoete toetjes en nog veel meer!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Onze tips

Restaurants in Istanbul: dit zijn de beste hotspots & tips

Turkish Airlines: luxe dineren op de grond én in de lucht

5x ingrediënten waarvoor je naar een Turkse winkel wil gaan

Van baklava tot kebab: deze Turkse recepten wil je maken

Dit is waarom een Turks ontbijt zo ontzettend lekker is

Kerst in Amsterdam: hier wil je écht uit eten met de feestdagen

Lunchen in Barcelona: dit zijn de beste plekken volgens een local

Restaurants in Florence: de beste pizzeria’s, ijssalons & hotspots

Dit is dé ultieme reis op Sicilië – en jij kunt ‘m maken

Dit is dé ultieme reis door Zuid-Italië – en jij kunt ‘m maken

WIN: dé ultieme reis door Toscane met Riksja Travel

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.


