
Beijing is niet alleen de hoofdstad van China met meer dan twintig miljoen inwoners, het is ook dé Chinese stad voor foodies. Van authentieke Chinese gerechten en het lekkerste streetfood tot aan fine dining. Benieuwd naar de beste restaurants in Beijing? Wij vroegen expert Monique Groeneveld van China Inside naar de beste tips.
Beijing is een Chinese stad die je overweldigt met contrasten: van eeuwenoude tempels tot aan hemelhoge wolkenkrabbers. Maar wie écht wil begrijpen wat deze metropool drijft, hoeft alleen maar naar het eten te kijken. De hoofdstad van China is een culinair paradijs, waar tradities en innovaties samenkomen bij alle verschillende restaurants in Beijing.
Van iconische Peking-eend tot geurige noedelsoepen en streetfood op elke straathoek, in Beijing draait alles om smaak, samen eten en genieten. Het is een plek waar je kunt verdwalen in grote foodmarkets of verborgen eettentjes in smalle steegjes, en telkens weer nieuwe smaken ontdekt.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Lees verder na de advertentie
China Inside
Monique Groeneveld van China Inside kent Beijing als geen ander, en weet dan ook precies waar je goed kunt eten. Ze is een officiële Wereldstadgids in de stad Beijing. Als ze in Beijing is, rijdt ze elke dag op de fiets door de Hutongs, de oude stadswijken van Beijing.
Als gids organiseert ze verschillende tours door Beijing, of als ze in Nederland is door Chinatown in steden zoals Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.

Lees verder na de advertentie
Gerechten in Beijing
De Noord-Chinese keuken waar Beijing bij hoort, kenmerkt zich door sterke, hartige smaken en veel meelproducten. In het noorden van China wordt bijna geen rijst verbouwd, maar wel veel verschillende soorten graan en mais. Meelproducten staan bij de meeste Beijingers dan ook dagelijks op het menu.
Lees verder na de advertentie
Jianbing - favoriet van Monique
De persoonlijke favoriet van Monique koop je in kleine stalletjes langs de straat, jianbing. Dit is een hartige pannenkoek. Een dun laagje beslag wordt uitgesmeerd over een hete plaat. Daarna wordt er een ei op stukgeslagen. De pannenkoek wordt ingesmeerd met sojasaus en een pittig sausje van chilipeper.
Vervolgens wordt de pannenkoek besprenkeld met verse lente-ui en wat sesamzaadjes. Tot slot komt er nog een krokant gefrituurd deegje op, en het geheel wordt gevouwen als een wrap. Ideaal als stevig ontbijt of een goede lunch.
Lees verder na de advertentie
Dumplings
Monique vertelt: "Als je in Beijing bent moet je minstens één keer dumplings eten. Deze deegpakketjes zijn gevuld met allerlei combinaties van groente, vlees en ei. Een van de klassieke vullingen is met varkensvlees en lente-ui, ook wel jiucai zhurou."
In Chinese families worden dumplings vooral gegeten met feestdagen zoals Chinees Nieuwjaar en het Maanfeest. Het is een ritueel, eerst samen met de hele familie dumplings vouwen en daarna opeten. "Natuurlijk maak je er dan lekker veel", legt Monique uit. "Zodat je de dumplings de volgende dag kunt opbakken. Dan heten ze trouwens geen dumplings, maar guotie of potstickers."

Lees verder na de advertentie
Noedels
Op veel plaatsen kun je terecht voor een kom noedels, geroerbakt of in de soep. Een typisch noedelgerecht uit Beijing is zhajiangmian volgens Monique. Dikke noedels met daarop rode radijs, taugé, sojaboontjes, Chinese kool en lente-ui, komkommer en bleekselderij. Hier gaat een dikke vleessaus over, of als je liever vegetarisch eet, een saus van sesam.
Lees verder na de advertentie
Malatang
Een andere typische maaltijd in Beijing is malatang volgens Monique. Tang betekent soep in het Chinees. "In het Chinees zeg je trouwens niet dat je soep eet, maar dat je soep drinkt", legt Monique uit.
Je eet malatang bij lokale eettentjes, het is typisch streetfood. Monique vertelt: "Langs de wand van lokale restaurants staan mandjes gevuld met allerlei soorten rauwe groenten, champignons, noedels en vleesballetjes. Je kiest uit de verschillende bakjes wat je lekker vindt. Bij de kassa wordt je bak met ingrediënten gewogen en betaal je naar gewicht."
In de keuken worden vervolgens alle ingrediënten in een pittige bouillon gekookt. Monique: "Hier komen de woorden ma en la erbij. Ma is de pittigheid die van de sichuanpeper komt. La is de pikante smaak die de kleine rode pepers afgeven. Malatang is een lekkere, gezonde, goedkope en vooral snelle maaltijd."
Lees verder na de advertentie
Pekingeend
Natuurlijk kan het beroemdste gerecht uit Beijing niet ontbreken. Pekingeend is iconisch en wordt ook door Beijingers zelf vooral in restaurants gegeten. Om de eend goed te bereiden zijn er een paar voorwaarden.
Monique legt uit: "Allereerst heb je een houtoven nodig. De eend wordt geroosterd op fruitbomenhout, afkomstig van bijvoorbeeld de perzik, pruim en appelboomgaarden vlakbij de Chinese muur. Tussen het vel en de huid van de eend wordt voor het roosteren eerst een beetje lucht geblazen, zodat het vet makkelijk smelt en het velletje lekker knapperig wordt. Daarna wordt de eend vakkundig met een vlijmscherp mes in kleine stukjes gesneden. Deze plakjes doop je in de pruimensaus en vouw je in een flensje."
Restaurants in Beijing: €
Bij deze restaurants in Beijing hebben smaak, snelheid en prijs prioriteit boven sfeer. Al zijn deze restaurants alsnog ontzettend gastvrij, ideaal als je zin hebt in streetfood of een typisch lokaal gerecht wil proeven.
Baoyuan Jiaoziwu
Zowel bij locals als bij toeristen is dit een populair restaurant - en dat is niet voor niets. Ze staan namelijk met een terechte vermelding in de Michelingids, omdat je hier de lekkerste dumpling van Beijing haalt.
Beijing Santiao Hutong Mianguan
Aan Yonghegong Dajie 153 vind je Beijing Santiao Hutong Mianguan, dé plek voor het typische noedelgerecht zhajiangmian volgens Monique.
Zhangliang
Zowel voor goede hotpot als voor de lokale pittige soep malatang ben je bij Zhangliang aan het juiste adres. Het kan er druk zijn, maar het wachten is de moeite waard. Zeker als je de Chinese soep proeft.
Xiaoyan Jianbing
Volgens Monique haal je hier de allerbeste jianbing, haar lievelingsgerecht in Beijing. Je vindt deze plek aan de Dongsibei Dajie 449-1 in Beijing
Restaurants in Beijing: €€
Bij deze restaurants in Beijing kun je erg goed uit eten. Geen snelle hap, maar ook weer geen fine dining. Zoek je een lekker restaurant om uit eten te gaan na een dagje door de stad slenteren? Bekijk dan snel deze tips:
Liu Zhai Shifu
Dit familierestaurant middenin de Hutongs, de oude stadswijken van Beijing, is knus en sfeervol. Op de menukaart staan typische gerechten uit Beijing, en eigenlijk is alles lekker volgens Monique. Bestel vooral de aubergines gevuld met gehakt, deze zijn om je vingers bij af te likken.
Chuan Ban
Dit restaurant in Beijing staat in het teken van de provincie Sichuan. De typische keuken uit deze provincie staat bekend om het pittige eten en om het gebruik van de gelijknamige peper. Monique: "Hier moet je beslist gongbaojiding (kipblokjes met pinda's), mapotofu en yuxiang qiezi (aubergine) proberen.
Jin Ding Xuan
Bij dit restaurant in Beijing geniet je van de Chinese keuken waar we in Nederland het meest bekend mee zijn: de Cantonese keuken. Monique vertelt: "Jin Ding Xuan ligt aan de noordkant van het Ditan-park. Het is een groot restaurant, wel drie etages hoog. Door de vrolijke rode lampions zie je het al vanaf de tweede ringweg liggen."
Bijkomend voordeel? Het restaurant is dat het 24 uur per dag open. Kom je hier rond etenstijd, dan moet je niet vreemd opkijken als de mensen buiten wachten op een tafeltje. Volgens Monique kun je hier terecht voor goede dimsum zoals hakao, shaomai en rijstvellen gevuld met varkensvlees.
Little Yunnan Restaurant
De gerechten uit de provincie Yunnan winnen de laatste jaren aan populariteit in Beijing. In de gerechten worden veel champignons, citroengras en munt gebruikt. De gerechten smaken wat frisser dan bijvoorbeeld de gerechten uit Sichuan, en doen volgens Monique een beetje denken aan Vietnamees eten.
Man Fu Lou
Voor de lekkerste hotpot moet je volgens Monique bij dit restaurant in Beijing zijn. De meest verse ingrediënten worden gekookt in een pruttelende en smaakvolle bouillon. Hier proef je dan ook de authentieke smaak van de stad.
Restaurants in Beijing: €€€
Wil je een avondje uit en echt goed dineren? Ga dan uit eten bij een van de volgende restaurants in Beijing. Soms moet je al ver van tevoren reserveren, maar dat is absoluut de moeite waard!
DaDong
Natuurlijk zijn er veel restaurants in Beijing waar pekingeend op het menu staat. De kwaliteit en prijs kunnen behoorlijk variëren. Monique gaat het liefst naar DaDong, en dan specifiek de vestiging bij Dongsishitiao. De pekingeend is hier fantastisch.
Monique: "De inrichting is modern, de sfeer is rustig en er zijn veel privékamers waar je met een eigen groep rustig kunt genieten van al het lekkers. De bediening is attent en ze hebben ook nog eens een goede wijnkaart."
Hua Jia Yi Yuan
Ook bij Huajia Yiyuan is de pekingeend geweldig volgens Monique. Je kunt hier zelfs letterlijk een kijkje in de keuken nemen. Het restaurant bestaat uit een wirwar van grotere en kleinere kamers. Monique: "Aan de achterkant van het restaurant steek je zelfs een steegje over, waar het restaurant met verschillende kamers en binnenplaatsen gewoon weer verder gaat."
Naast pekingeend eet je hier ook heerlijk lamsvlees, zoetzure vis en nog veel meer typische gerechten uit de Chinese keuken.
TRB Hutong
Wil je een keer echt uitpakken, dan is TRB Hutong de perfecte keuze. De locatie ten noorden van de Verboden Stad is prachtig. Er zijn verschillende menu's om uit te kiezen, waarbij je verrast wordt door de chef-kok en het team. En dat smaakt gegarandeerd goed, het is dan ook niet voor niets dat de beschikken over een Michelinster.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Onze tips

Dit is de keuken van de Chinese provincie Sichuan

Een kijkje in de Chinese keuken van Emma de Thouars

Dit zijn de landen waar streetfood absoluut een must is

Fine dining in Bangkok: 9x de beste restaurants

Van bubble tea tot stinky tofu: de lekkerste lokale gerechten ín Taiwan

24 uur in Tainan: dit wil je eten in dé foodstad van Taiwan

10x Nederlandse kerstmarkten die iedereen wil bezoeken

Entree Awards 2025: de beste bars, restaurants en hotels in Nederland

Restaurants in Antwerpen: 19x ontbijten, lunchen en dineren

Bij deze restaurants in Nederland eet je de allerbeste tiramisu

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.


