
Best getest: dit is waarom de lekkerste feeststol van 2025 ons verrast
In samenwerking met Jumbo
Kerststollen, luxe feeststollen, gevulde stollen; rondom Kerstmis liggen de supermarkten er vol mee. Maar welke is nou het lekkerste? Wij hebben het getest en delen welke de beste is!
Lees verder na de advertentie
De feeststol is ieder jaar weer een vaste kracht in het kerstassortiment want in december hoort ’ie gewoon op tafel tijdens het kerstontbijt of de brunch. Het zoete brood is rijkelijk gevuld met rozijnen, krenten en een smeuïge kern van amandelspijs. Soms worden er extra smaakmakers aan toegevoegd. Maar… maakt dat ’m eigenlijk écht lekkerder? Lees snel verder!
Wekelijks de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen?
Feeststol of kerststol?
Voordat we kunnen vertellen welke stol het beste smaakt, is het handig om eerst uit te leggen wat we hier precies mee bedoelen. In de supermarkt zijn namelijk zo veel verschillende varianten te vinden: van kerststollen tot aan luxe feeststollen, dus wat is eigenlijk het verschil?
In principe zijn het dezelfde producten. Het zijn krentenbroden gevuld met amandelspijs en vaak bestrooid met poedersuiker. Het verschil zit vooral in de naam, de verpakking en het kleine beetje extra luxe: want in een feeststol vind je vaak aanvullende ingrediënten terug. Zo bevat de luxe feeststol van Jumbo dit jaar pistache, amarena en hazelnoten. Het brood heeft dezelfde kwaliteit als je gewend bent van Jumbo, maar dan met net dat beetje extra.
Feeststol getest
Of dit het brood ook echt beter maakt? Daar komen we maar op één manier achter: door te proeven natuurlijk! Met de hele redactie testen we twee verschillende feeststollen. De klassieke feeststol en de luxere variant. Op het eerste oog zien we gelijk het verschil.
De klassieke stol heeft die herkenbare goudbruine korst met poedersuiker, terwijl de luxe variant meteen in het oog springt door pistachefondant en kleine chocoladesterren. Deze stol is wel iets platter dan de klassieke variant. Het deeg lijkt wat zwaarder, wat niet gek is door alle extra vulling. Qua uitstraling zit het dus bij beide broden goed. Het is maar net wat je zelf het mooiste vindt….


Lees verder na de advertentie
Conclusie: de lekkerste feeststol
Het komt dus aan op het allerbelangrijkste: de smaak. De basis is van beide broden precies zoals je ’m kent: zacht en luchtig, gevuld met rozijnen, krenten en een volle kern amandelspijs. Maar de toevoeging van pistache, amarenakersen en hazelnoten geeft de luxe stol een verrassend feestelijk karakter.
De kersen geven de stol een friszure smaak, wat een mooie tegenhanger vormt van het zoete deeg, waardoor de stol niet té zwaar wordt. De hazelnoten en pistachenoten in het brood geven een heerlijke crunch, wat heerlijk combineert met de rozijnen, krenten en het amandelspijs.
Kerst Tip

Bij MediaMarkt kun je terecht voor de beste Kleine keukenapparatuur kerstdeals. Leuk voor onder de kerstboom.
Je begrijpt: wij zijn aangenaam verrast door de luxe feeststol. Maar welke smaak je ook kiest; de feeststollen van Jumbo worden met zorg bereid en met de hand gevouwen, zodat elke stol van uitstekende kwaliteit is.
Benieuwd naar al onze testen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte:
Onze tips

Worstenbroodjes op kerstavond: zo maak je ze zelf

Wat is een kerststol?

Kerstbrood bakken: 3x lekkere recepten

Kerstontbijt: luxe broodjes bakken met Robèrt van Beckhoven

Foodies kerstgelukjes: win 3x het kookboek ‘Padella’ van Tim Siadatan

WIN: een droomreis door Toscane met Riksja Travel

Dit zijn onze favoriete kerstrecepten van dit jaar (hiermee maak je echt indruk)

Foodies kerstgelukjes: win een Ninja CRISPi

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



