Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Robert van Beckhoven

Kerstontbijt: luxe broodjes bakken met Robèrt van Beckhoven

Advertentie

Vergeet tijdens de feestdagen vooral niet uit te pakken met het kerstontbijt. Als het aan Meester Boulanger en Meester Patissier Robèrt van Beckhoven ligt, bakt iedereen zijn eigen luxe broodjes voor het ontbijt. Wij mogen zijn recept met je delen!

Luxe broodjes bakken met Robèrt van Beckhoven

Al pleit Robèrt van Beckhoven voor een uitgebreid kerstontbijt, voor hemzelf zit dat er niet in. Zijn bakkerij is namelijk op eerste kerstdag gewoon geopend en hij is tijdens de feestdagen volop aan de bak. Zo zorgt hij ervoor dat iedereen kan genieten van een heerlijk kerstontbijt, behalve hijzelf. Zielig is hij gelukkig niet, voor hem is het elke dag een beetje kerst. Robèrt legt uit: “Met al dat lekkers uit de bakkerij ben ik eigenlijk een beetje verwend. Het is niet zo dat ik elke dag alles eet wat ik zou willen, maar het zou wel kunnen en daardoor is elke dag een feestje. We maken zo veel lekkers in de bakkerij. Dat is niet normaal. Van verwenbrood tot taart, elke dag is er wel wat!”

Wil je ook iedere week recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De kerst van Robèrt van Beckhoven

Tijdens de feestdagen staat Robèrt dus de hele ochtend in de bakkerij. In de middag gaat hij naar huis, eet hij een worstenbroodje en maakt hij zich klaar voor het diner. Gelukkig hoeft hij niet strak in het pak. Robèrt vertelt mij: “Dat vind ik niks. Ik trek gewoon een kersttrui aan, dat zit wel zo lekker. We vieren kerst samen met vrienden. We zijn echte Bourgondiërs en houden allemaal onwijs veel van lekker eten. Dat komt goed uit want tijdens kerst genieten we samen van een acht-gangendiner. Iedereen maakt wat. We trekken elk jaar lootjes en deze keer ben ik aan de beurt voor het koude voorgerecht. Ik ga iets met vis maken. Het dessert maak ik niet, ik bak al elke dag!”

Luxe broodjes bakken

Als Robèrt wel thuis zou zijn voor het kerstontbijt, dan zou hij luxe vlechtbroodjes bakken. Robèrt vertelt: “Broodjes bakken wordt nog leuker als je er luxe vlechtbroodjes van maakt. Met zulke mooie wittebroodjes wordt een broodje kaas of jam toch nét lekkerder.” Maar het is knap lastig om ze zo perfect te bakken als Robèrt. Niet voor niets werd hij er ooit Nederlands kampioen (kleinbrood) mee.

De truc zit hem volgens Robèrt in het rollen van het deeg. De strengen deeg moeten de juiste dikte hebben en er moet wat spanning op staan. Aan het uiteinde moet je een bol overhouden die precies de goede grootte moet hebben. Wanneer de bollen te klein zijn, zakken ze weg in het deeg. En te groot staat niet chique. Robèrt legt uit: “Je moet eigenlijk een soort uit elkaar getrokken hondenkluifjes vormen die je vervolgens vlecht tot broodjes. Het is een speciale techniek en er zitten heel wat eisen aan. Maar dat is alleen als je het perfect wilt doen hè, eigenlijk lukken ze altijd. De een wordt gewoon wat mooier dan de ander. En oefening baart kunst!”

> naar het recept: luxe vlechtbroodjes van Robèrt van Beckhoven

Luxe vlechtbroodjes

Meesterlijke masterclasses

Vind je het bovenstaande recept voor luxe vlechtbroodjes wat lastig om uit te voeren? Dan helpt Robèrt van Beckhoven je graag verder. Want naast zelf bakken en anderen blij maken met lekkers, doet Robèrt niets liever dan zijn kennis delen met iedereen die het leuk vindt. Zo maakt hij al jaren het Meesterlijk Magazine en biedt hij online volop bakinspiratie. Afgelopen maand heeft hij zijn online platform uitgebreid met een online membership waarmee je wekelijks nieuwe bakinspiratie ontvangt in de vorm van online masterclasses, recepten en baktips. Zo staat de maand januari in het teken van brood bakken, met onder andere een online masterclass vlechtbrood. Daarin laat Robèrt je zien hoe je deze luxe vlechtbroodjes precies moet vouwen.

Robert van Beckhoven

Lees ook: De lekkerste recepten voor het kerstontbijt

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!