
Aan de slag met bakplaten? Klik op de foto’s in dit artikel voor de recepten ervan.
Lees verder na de advertentie
Is een bakplaat per definitie simpel?

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Ja! Snijd wat ingrediënten, verdeel ze over een bakplaat of ovenschaal en rooster het in de oven. Weinig moeite voor veel resultaat.
Wat was de eerste bakplaat die je zelf ooit maakte?
Geroosterde kip, aardappels, citroen en rozemarijn. Je doet de citroenpartjes in de ovenschaal en mengt het met wat je maar lekker vindt. Ik maakte dit gerecht vaak met mijn vrienden van de universiteit.
Is er iets wat je absoluut niet kunt maken als bakplaat?
Dat is een goede vraag! Ik denk misschien pasta – tenzij het een kleine pasta is zoals mini-macaroni of orzo. Het beste kun je de pasta koken in een pan met water en daarna pas mengen met de andere ingrediënten op de bakplaat. Zet het geheel nog even terug om te verwarmen daarna. Dit werkt beter dan de pasta proberen te koken in de oven, wat ik wel heb geprobeerd.
Welk gerecht uit De snelle bakplaat is je favoriet en waarom?
Ik denk alles met gehaktballen erin! De varkensgehaktballen met jeneverbessen en roze peper, geserveerd met prei en Puy-linzen zijn op het moment mijn favoriet, maar dat verandert met het seizoen!
Kan je de bakplaten van tevoren maken en op het moment zelf opwarmen?
Jazeker. De meeste bakplaten smaken zelfs beter wanneer je ze vooraf maakt en even kort opwarmt in de oven. De uitzonderingen zijn de gerechten met vis en garnalen, deze kunnen droog worden omdat ze te lang gekookt/gebakken worden wanneer je het gerecht opnieuw verwarmt in de oven.
Het is fantastisch dat de oven al het werk doet, maar de oven doet de vaat niet. Heb je een tip hoe je een bakplaat makkelijk schoon krijgt?
Ah, hoe fantastisch zou dat zijn ja! Ik week de bakplaat altijd een half uur in water met zeep. Zo komen alle aangekoekte resten los en schrob je het er daarna makkelijk af. Ik vind de bakplaten van roestvrij stalen veel makkelijker schoon te krijgen dan die van emaille.
Kerst staat voor de deur! Komt er met kerst een bakplaat bij jou op tafel?
Zeker! Meestal maak ik een selectie van vegetarische gerechten in Ottolenghi-stijl. Dit jaar staat de crispy cheddar cobbler met chili-kool op het menu. Perfect voor een koude herfstdag!
Welke bakplaat is superfeestelijk en zouden we moeten maken voor kerst?
Voor de vegetariërs zou ik zeggen: maak de gebakken gnocchi met dolcelatte, vijgen en hazelnoten. Een rijk gerecht dat er feestelijk uitziet. De vleeseters zou ik adviseren om het lamsvlees in pistachekorst met wortel en courgette te maken. Dat is echt zo’n gerecht voor een speciale gelegenheid.
Wat wordt het onderwerp van je volgende bakplaat-boek?
Het volgende kookboek heet ‘De bakplaat: Rond de wereld’, welke gaat over internationale recepten en smaken die ik heb verzameld tijdens mijn reizen.
De snelle bakplaat | Rukmini Iyer | Uitgeverij: Becht | Prijs: 19,99 euro

Onze tips

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Zó haal je alles uit je citrusvruchten: ontdek deze lekkere recepten

Jamie Oliver komt met nieuw boek vol gezonde gerechten (en jij scoort ‘m nu met korting)

Brazilië op haar best: de lekkerste recepten vind je in dit kookboek

Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.






