Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Cover voor Lekker Lokaal: op bezoek bij de Gulpener bierbrouwerij

Lekker Lokaal: op bezoek bij de Gulpener bierbrouwerij

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Op haar elektrische motor scheurt Laura de Grave het hele land door, op zoek naar de lekkerste producten van eigen bodem. Spring je achterop? Deze keer gaat ze op bezoek bij de Gulpener brouwerij.

“Kijk, dit is onze Wall of Farm.” Trots wijst Gulpener-directeur Jan-Paul Rutten op een muur waar vijfentwintig foto’s van boeren hangen. “Onze lokale helden waarmee we samenwerken, veertig
kilometer rondom de brouwerij. Felix teelt voor ons rogge, voor onze Sterk Rogge Tripel. Johannes en Leopold verbouwen het oergraan emmer, voor onze Oertarwe Blond. En Roger hier, dat is onze hopteler, een dorp verderop in Reijmerstok.”

Iedere week de leukste verhalen en lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Meest duurzame brouwhuis van Europa

Deze bierbrouwerij midden in het stadje Gulpen is een fantastische pitstop tijdens een fiets- of motortocht in het Limburgse heuvellandschap. In het BrouwLokaal of de Biergarten kun je tussen de zeven meter hoge hopplanten een Lentebock of een ander lekker lokaal biertje drinken en brood van bierbostel proeven. Bierbostel is wat overblijft van het gemoute graan en daardoor een bij product van bierproductie. Bij Gulpener wordt het zeker niet weggegooid en krijgt het een mooi tweede leven. In 2020 reikte koningin Máxima hier dan ook persoonlijk de prijs voor het duurzaamste bedrijf van Nederland uit. Dat is niet voor niets: “We hebben een compleet nieuw brouwhuis laten maken, met de meest moderne technieken”, vertelt Jan-Paul.

Gulpener brouwerij

Lokale Helden bier

In het nieuwe brouwhuis, tegenover het oude gedeelte van de brouwerij aan de overkant van de Rijksweg in Gulpen, wordt het gemoute graan en water omgezet tot suikerwater in een moderne ketel die verhit wordt met injecties van stoom en heet water. “Dankzij een nieuwe filtertechniek kunnen we naast gewone brouwgerst nu ook lokale oergranen filteren”, vertelt de bierbrouwer van de achtste generatie en fervent craft beer-fan. “Daardoor kunnen we nu nog meer bijzondere lokale biersoorten maken én de biodiversiteit in de regio stimuleren. Het anderhalve meter hoge oergraan emmer bijvoorbeeld, dat ziet er prachtig uit hier op het veld.”

Gulpener brouwerij

Gulpener vrund

Nadat het gefilterde mengsel is gezuiverd in een volgende ketel, haalt een zogenaamde ecostripper de negatieve smaken uit het brouwsel door het met een grote stoombel in contact te brengen. “Wij zijn de eerste speciaalbierbrouwerij ter wereld die het bier niet meer kookt”, lacht Jan-Paul trots. De directeur wijst op een grote brouwketel, waarin honderden namen – waaronder die van de koningin – staan gegraveerd. “Dat zijn onze Gulpener Vrunden. Als Gulpener Vrund krijg je korting op ons bier en krijg je een uitnodiging voor de oergezellige hoppluk en -feest in september.”

Gulpener brouwerij

Zelf je eigen bier maken

Dit is niet het enige waaraan je in de brouwerij kunt deelnemen. In het oude gedeelte van de brouwerij – waar het bier vergist en gelagerd wordt – zit ook een microbrouwerij . “Dit is onze
speeltuin, hier kunnen we brouwsels maken van 250 liter. Je kunt hier met onze brouwmeester je eigen bier brouwen met een groep van tien personen.” Als ik thuis ben en de fruitig, licht
pikante roggesmaak in de Sterk Rogge Tripel en het zijdezachte fruitige bier van emmergraan proef, denk ik twee dingen: hier wil ik lid worden én hiervoor ga ik negen Vrunden optrommelen.

Lekker lokaal

Laura de Grave is culinair journalist, kookboekenschrijfster en presentator. Ze schreef diverse boeken, waaronder het Amsterdam kookboek en haar kookboek Lekker Lokaal. Ook presenteerde ze de video-serie Lekker Lokaal voor 24Kitchen.

Laura gulpener

Lees ook: Koken met bier: 7x de lekkerste recepten 

Onze tips

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!