Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
koekenpan wmf

Koekenpan kopen? Hier moet je op letten

In samenwerking met WMF
Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Ga je voor het eerst op jezelf wonen, je keuken opnieuw inrichten of wil je gewoon een nieuwe pan aanschaffen? Sla er dan eerst dit artikel op na. Wij vertellen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe koekenpan zodat jij geen miskoop doet.

Koekenpan kopen

Of je nu een thuiskok of professionele chef bent, een goede koekenpan komt altijd van pas. Ben jij van plan een (nieuwe) koekenpan te kopen? Dan kan het best lastig zijn welke je moet kiezen. Zelfs de klassieke koekenpan kent zo veel verschillende soorten, maten en materialen. Wanneer je een koekenpan gaat kopen, zijn er veel verschillende zaken waar je over na moet denken. Ga je bijvoorbeeld voor een pan van roestvrijstaal of met een keramische coating? Tot hoeveel graden moet ‘ie hittebestendig zijn? Wil je er mee koken op een gasfornuis of inductieplaat? Om jou een handje op weg te helpen hebben wij een handig overzicht gemaakt van de verschillende materialen waarvan de koekenpan gemaakt kan zijn. Zo weet je wat voor soort pan voor jou geschikt is en doe je geen miskoop.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Koekenpan met keramische coating

Een koekenpan met een keramische coating wordt steeds populairder. Dat is niet gek want de anti-aanbak kwaliteiten van de pan maken hem geschikt voor elke thuiskok. Daarbij is het fijn dat je door de coating wat minder olie of vet hoeft toe te voegen aan de pan. Zo worden jouw gerechten eenvoudig een stuk gezonder.

Ben jij van plan om een koekenpan met een keramische coating te kopen? Dan is de Durado koekenpan van WMF een aanrader. De consumentenbond heeft deze PFAS-vrije koekenpannen in oktober 2021 beoordeeld tot ‘Beste uit de test’ en roemt ze om de uitstekende anti-aanbak kwaliteiten, krasvastheid en de gelijkmatige warmteverdeling. Dit laatste komt door TransTherm® universele bodem en dat is in deze tijd zeker welkom. De gelijkmatige warmteverdeling zorgt er namelijk voor dat hitte langer opgeslagen blijft en zo kan je energiebesparend koken. De pannen zijn zeer hittebestendig en kunnen tot wel 250°C in de oven. Ook niet onbelangrijk: de koekenpannen zijn geschikt voor alle type warmtebronnen, inclusief inductie. Tip: was deze pannen altijd af met de hand, dan blijft de pan en vooral ook de coating op de lange termijn het allerbeste.

Roestvrijstaal (RVS) koekenpan

De favoriet van de meeste chefs is een roestvrijstalen koekenpan. Niet alleen omdat een roestvrijstalen pan extreem robuust is en dus wel tegen een stootje kan maar ook omdat RVS bestand is tegen voedingszuren en geen smaak afgeeft aan gerechten. Daarbij is een roestvrijstalen koekenpan eenvoudig schoon te maken met een sopje. Wanneer je de pan af en toe behandelt met wat plantaardige olie gaat ‘ie jarenlang mee.

Je gebruikt een roestvrijstalen koekenpan om vlees of vis snel dicht te schroeien zodat er een krokant laagje ontstaat. Doordat een RVS koekenpan zeer hittebestendig is, is deze pan daar zeer geschikt voor. Het resultaat is zacht, aangebraden vlees dat van buiten knapperig en bruin is, maar van binnen mals en sappig. De roestvrijstalen koekenpannen van WMF zijn gemaakt van uniek Cromargan® 18/10 roestvrijstaal wat de pannen extra robuust maakt. Hierdoor heb je er nóg langer plezier van. Daarbij hebben deze pannen ook de speciale TransTherm® bodem die ervoor zorgt dat de warmte gelijk verdeeld wordt. Het maakt daardoor niet uit waar je je vlees in de pan legt, het zal overal mooi gelijkmatig bruin worden. Daarnaast zorgt deze bodem ervoor dat de hitte langer vastgehouden wordt. Hierdoor heb je minder energie nodig om de koekenpan warm te houden en dat is deze winter wel zo fijn. De pannen van WMF zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie én kunnen ook in de oven gebruikt worden (hittebestendig tot 250°C).

Profi Resist koekenpan

Wil jij het beste van allebei? Dan is een koekenpan uit de WMF Profi Resist serie wat voor jou. Deze pannen bieden de voordelen van een roestvrijstalen pan gecombineerd met een anti-aanbaklaag. Denk hierbij aan een chique glanzende buitenkant gecombineerd met een binnenkant waarin je niet gauw iets laat aanbakken. Je gevogelte en vlees zullen niet snel aanbranden maar wel een heerlijke korst krijgen. Je kunt er dus perfect in bakken en braden. De pannen bestaan uit drie lagen: een aluminium kern, roestvrijstalen binnenkant en een extreem bestendige buitenkant van chroom. Daarbij heeft de pan een anti-aanbaklaag met een honinggraatstructuur. Deze structuur zorgt ervoor dat de warmte snel en gelijkmatig wordt verspreid door de hele pan en je minder energie gebruikt. Win-win! Extra voordeel van de honinggraatstructuur is dat deze in feite de anti-aanbaklaag beschermt en je dus langer plezier hebt van je pan.

Welke koekenpan kopen?

Welke koekenpan je gaat kopen, is uiteindelijk aan jou. Zo laat een roestvrijstalen koekenpan het hart van menig chef sneller kloppen en is een keramische koekenpan de beste vriend van elke thuiskok. Wil jij the best of both worlds? Kies dan een koekenpan uit de WMF Profi Resist serie om in te bakken en braden. Wil je meer over deze pannen weten? Ga dan naar de website van WMF.

omelet bakken wmf

Lees ook:

Zo houd je je basilicumplantje wél lang in leven

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!