Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
bbqsaus maken

Lekker lokaal met Laura: hete pepers van eigen bodem

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Op haar elektrische motor scheurt Laura de Grave het hele land door, op zoek naar de lekkerste producten van eigen bodem. Spring je achterop? Deze keer gaat ze langs bij de kassen van Westland peppers.

Hete pepers

Krijg je het al warm als je aan hete pepers denkt? Probeer ze dan júist: door het transpireren koel je namelijk af. Hier in Nederland eten we – in tegenstelling tot andere landen zoals Mexico, Suriname en Thailand – nog niet zoveel pepers, maar we hebben ze wel. Columbus ontdekte ze in 1492 in Zuid-Amerika, waarna ze via Spanje in Nederland terechtkwamen. In De Glazen Stad, ofwel de kassen in Zuid-Holland, groeien ze tegenwoordig van maart tot en met november. Wat je er in de zomer mee maakt? Juist ja, BBQ-saus! Afblussen kan met melk of suiker.

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Een jungle

Als klimop groeien de peperplanten in de kassen van Westland peppers langs touwen omhoog. Peperteler Bram Kloosterman stopt bij een rij met groene padrons en plukt er een. “Er wordt van gezegd dat 1 op de 10 pittig is, maar ik heb dat nog nooit meegemaakt. En ik kan het weten: Ik heb er al aardig wat verslonden”, lacht hij. “Het is een lekker hapje voor bij de borrel: wat olijfolie, peper en zout, op 180 graden 15 minuten in de oven.” Nu zijn de planten nog vrij klein, maar er komen steeds weer nieuwe pepers aan. Bram: “In november ishet hier net een jungle.” Hij wijst op een schaarlift. “Dan moeten we met de lift naar boven om ze te plukken.”

peper

Some are hot, some are not

De oogst resulteert in pepers in diverse vormen en een vrolijk kleurenpalet dat doet denken aan carnaval. De heetheid verschilt per soort. “Op de website van Westland peppers geven we de hitte aan met een schaal van 1 tot 10”, legt Bram uit. “Maar universeel wordt de heetheid gemeten met behulp van de Scovilleschaal.” Bij Westland peppers hebben ze ruim 25 soorten. Van de zoete paprika (0 Scoville Heat Units) tot de rode Carolina Reaper, een van de pittigste pepers ter wereld (zo’n 1,5 miljoen Scoville Heat Units). Bram geeft er een aan. “Hier, proef maar.” “Lekker”, lach ik met een rood hoofd, terwijl de hitte zich als vuurwerk van het puntje van mijn tong naar mijn slokdarm verspreidt.

pepers

Unieke smaaktonen

“Veel mensen denken dat pepers alleen maar heet zijn”, vertelt Bram. “Maar ze verschillen ook in smaak. Zo heeft de Peruaanse ajiamarillo peper bij voorbeeld smaken van een perzik, terwijl een Surinaamse Madame Jeanette heel zoet en tropisch smaakt.” Voor mensen die niet heel erg van pittig eten houden, maar juist wel die smaak willen, zijn er trouwens ook trucs om de pittigheid te omzeilen. “Zo kun je bij  voorbeeld pepers inprikken met een vork en laten meetrekken in een saus of curry. En je kunt natuurlijk ook minder pittigheid krijgen door de zaadlijsten eruit te halen.”

bbqsaus maken

Smoked habanero sauce

In de keuken van Westland peppers laat Bram zien wat je allemaal kunt doen met pepers. “Je kunt ze bij voorbeeld inmaken, fermenteren, drogen en/ of roken”, vertelt hij. Voor zijn befaamde smoked habanero sauce gebruikt hij een combinatie van rode habaneropepers en chipotles (gerookte rode jalapeñopepers). “Daardoor krijgt je saus meerdiepte, warmte en rokerigheid.” Een tip tijdens het koken van BBQ-saus: “Zet de afzuigkap aan en ga niet met je hoofd boven de pan hangen. Anders is ’t net pepperspray”, lacht hij. Zelf smeert hij het liefst een hele gekookte bloemkool met de saus in, die hij op de BBQ verder gaart. “Ernaast leg ik alvast wat jalapeñopepers om te roken, voor een volgende batch.”

bbqsaus maken van hete pepers

Lekker lokaal

Laura de Grave is culinair journalist, kookboekenschrijfster en presentator. Ze schreef diverse boeken, waaronder het Amsterdam kookboek en haar kookboek Lekker Lokaal. Ook presenteerde ze de video-serie Lekker Lokaal voor 24Kitchen.

laura de grave

Lees ook: Dit zijn de meest hete pepers en zo gebruik je ze in de keuken

Onze tips

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!