Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
recepten met tonijn: vitello tonnato

Dé perfecte vitello tonnato

In samenwerking met Lindenhoff
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Vitello tonnato is hét voorbeeld van Italiaanse eenvoud. Hoe je dit bekende gerecht van kalfsvlees en tonijnsaus perfect maakt? Lindenhoff-slager Bert geeft onmisbare tips.

Perfecte vitello tonnato

De perfecte vitello tonnato maak ik van Gasconne kalfsmuis. Het Gasconne ras leeft op de boerderij in Baambrugge en krijgt lang de tijd om te groeien. Dit komt de smaak ten goede! Dit verrukkelijke voorgerecht kan ook gemaakt worden met fricandeau van de platte of bovenbil, maar kalfsmuis is uitermate geschikt omdat deze heel gemakkelijk zelf goed te snijden is – de draden lopen mooi in de lengte over het stuk vlees. Het is een iets stugger stuk vlees, maar met de juiste bereiding en goed gesneden wordt het lekker zacht.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De juiste temperatuur

Vlees op kamertemperatuur laten komen voor het bakken is altijd belangrijk, maar bij de kalfsmuis écht essentieel! Doe je dit niet, dan is de kans groter dat het vlees doorslaat en je bij het opensnijden grijze randen ziet. Haal de kalfsmuis dus het liefst 1 uur vooraf uit de koelkast voordat je start met het recept.

Is het gaar?

Het ene stuk is iets dikker dan het ander – elk stuk kalfsmuis is uniek! Ik serveer mijn kalfsmuis voor vitello tonnato het liefst rauw vanbinnen. Het vlees schroei ik dicht in een hete pan en bak het medium rare. Heb je geen kernthermometer? Houd dan je duim en wijsvinger tegen elkaar en druk op het stukje tussen je duim en pols. Zo moet het vlees ook voelen – het is stevig, maar veert nog iets terug.

perfecte vitello tonnato

Even wachten

Laat het vlees na het bakken goed rusten, het vlees sluit dan mooi en de sappen blijven er goed in. Nu kun je het ook op smaak brengen met peper en zout. Het kalfsvlees wordt koud geserveerd, dus dat het vlees teveel afkoelt geeft niks in dit recept! Zorg dat het minstens 30 minuten rust na het bakken voor het aangesneden wordt.

Op smaak brengen

Voeg pas na het bakken én het rusten zout toe. De kalfsmuis opent zich tijdens het bakken, dus als deze al gezouten is, verlies je veel vocht.

Prachtige plakjes

Dit is precies waarom ik voor kalfsmuis kies – het snijden kan niet misgaan! Zorg dat je een lekker scherp mes hebt en snijd dan prachtige dunne plakjes. Vervolgens maak je het gerecht af met de tonijnsaus en lekkere garnering.

Zelf aan de slag met vitello tonnato? Bestel hier gemakkelijk alle producten die je nodig hebt!

Naar het recept: vitello tonnato

perfecte vitello tonnato

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!