Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Salie

Hoe maak je saliepesto?

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Pesto, ik ben er dol op. Vooral als hij vers en zelfgemaakt is. De heerlijke geur van basilicum, het smeuïge van de olijfolie en de kaas. Ik heb daarom altijd een plantje basilicum in de vensterbank staan zodat ik dit heerlijke kruid altijd op voorraad heb.

Hoe maken de Italianen pesto?

Van oorsprong is pesto een saus voor over de pasta. Maar wij Nederlanders gebruiken het ook als smaakmaker op brood, pizza of in salades. In Italië zweren ze bij het gebruik van een vijzel. De aroma’s komen beter vrij als basilicumblaadjes fijngewreven worden dan bij het fijnmalen in een keukenmachine. Als je een vijzel in huis hebt dan is dit zeker het proberen waard!

Basilicum en salie

Basilicum of salie

In mijn keuken heb ik niet alleen een basilicumplant, maar ook veel andere verse kruiden waaronder salie. Ik vind het heerlijk om salie te gebruiken voor de aardappels uit de oven of om de blaadjes in een beetje boter te bakken en dit te gebruiken voor over mijn pasta. Ik heb in mijn keuken-carrière al verschillende soorten pesto gemaakt, van soorten blad en verschillende soorten noten maar nog nooit een pesto van salie. Vandaar dat ik op het idee kwam om deze pesto te maken, en als jij net gek bent op salie als ik, dan is deze pesto een dikke aanrader!

Pesto in een vijzel

Zo maak je saliepesto

Voor de pesto heb ik een handje vol salieblaadjes geplukt. De pijnboompitten heb ik vervangen door amandelen, want die had ik toevallig nog liggen. Doe de salie, een handjevol amandelen, flink wat geraspte parmezaanse kaas, zout en peper in de kom van de keukenmachine. Maal alles fijn en voeg geleidelijk enkele eetlepels olijfolie toe zodat er een smeuïge pesto ontstaat. Proef de pesto en voeg eventueel meer zout toe. Lekker voor bij de pasta, maar misschien op een broodje voor bij de borrel.

Benieuwd naar recepten met pesto? Klik hier

Onze tips

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!