Advertentie
Hoe maken de Italianen pesto?
Van oorsprong is pesto een saus voor over de pasta. Maar wij Nederlanders gebruiken het ook als smaakmaker op brood, pizza of in salades. In Italië zweren ze bij het gebruik van een vijzel. De aroma’s komen beter vrij als basilicumblaadjes fijngewreven worden dan bij het fijnmalen in een keukenmachine. Als je een vijzel in huis hebt dan is dit zeker het proberen waard!
Basilicum of salie
In mijn keuken heb ik niet alleen een basilicumplant, maar ook veel andere verse kruiden waaronder salie. Ik vind het heerlijk om salie te gebruiken voor de aardappels uit de oven of om de blaadjes in een beetje boter te bakken en dit te gebruiken voor over mijn pasta. Ik heb in mijn keuken-carrière al verschillende soorten pesto gemaakt, van soorten blad en verschillende soorten noten maar nog nooit een pesto van salie. Vandaar dat ik op het idee kwam om deze pesto te maken, en als jij net gek bent op salie als ik, dan is deze pesto een dikke aanrader!
Zo maak je saliepesto
Voor de pesto heb ik een handje vol salieblaadjes geplukt. De pijnboompitten heb ik vervangen door amandelen, want die had ik toevallig nog liggen. Doe de salie, een handjevol amandelen, flink wat geraspte parmezaanse kaas, zout en peper in de kom van de keukenmachine. Maal alles fijn en voeg geleidelijk enkele eetlepels olijfolie toe zodat er een smeuĂŻge pesto ontstaat. Proef de pesto en voeg eventueel meer zout toe. Lekker voor bij de pasta, maar misschien op een broodje voor bij de borrel.
Benieuwd naar recepten met pesto? Klik hier
Onze tips
Sinterklaas toetje: de lekkerste recepten
Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat
Bovenop de trends: Haute Cuisine in New York
Klaar voor de wedstrijd: vijf voetbal hapjes die áltijd doel treffen
Dit zijn de beste tiramisu recepten
De lekkerste Sinterklaas hapjes
15x toetjes in een glaasje
Eten als je ziek bent: gezonde recepten om beter te worden
Redactie