Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Cover voor Strijd tegen verspilling: No Waste Army

Strijd tegen verspilling: No Waste Army

Advertentie

In de ideale wereld produceert een boer groenten en die verkoopt hij, zodat wij ze in de winkel kunnen kopen en opeten. In de échte wereld blijven de boeren in Nederland vaak zitten met hun oogst. De reden? Ze voldoen niet aan het perfecte plaatje van de supermarkt. No Waste Army komt in actie.

Zo hadden de wortels van boer Cornelis een andere vorm dan we kennen. Ze waren iets dikker of dunner dan we gewend zijn en sommigen waren krom. Niet minder lekker, maar wel onverkoopbaar. En daardoor blijft Cornelis met 100.000 imperfecte, maar heerlijke wortels zitten. Een behoorlijk krom verhaal.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

No Waste Army

Thibaud van der Steen richtte vorig jaar No Waste Army op. Dat deed hij samen met mede-oprichters Frank, Jacco en Stijn Markusse, die via zijn bedrijf Boerschappen al in contact was met veel lokale boeren. Samen met een inmiddels mooi team van strijders maken zij zich hard voor de imperfecte oogst in Nederland.

“Wij willen met ons bedrijf een positieve strijd voeren. We willen laten zien dat de groenten misschien afwijken in vorm, kleur of gewichtsklasse, maar nog hartstikke goed te gebruiken zijn. In Oostenrijk omarmen ze dit bijvoorbeeld al volledig, dan moet dat in Nederland toch ook kunnen?”

no waste army

Regels aanpassen

Volgens Thibaud zouden we los moeten komen van al die regeltjes van hoe groente of fruit eruit zou moeten zien en moeten we weer leren waarderen wat de natuur ons biedt. “Ik weet niet waar het is misgegaan, maar op dit moment hebben we een systeem gecreëerd dat verre van duurzaam is.”

De oplossing werkt twee kanten op, zo vertelt hij. “Enerzijds hebben we de consument nodig die in de winkel niet voor de mooiste, grootste groenten gaat maar ook de imperfecties leert omarmen. Aan de andere kant zitten de grote jongens, de inkooppartijen, de supermarkten. Het enige dat nodig is, is dat zij hun normen wat betreft kleur, vorm en gewichtsklasse aanpassen.”

Help zelf ook een handje

Behalve heel veel aandacht vragen voor dit duurzaamheidsprobleem in de pers en op social media, helpt No Waste Army ook de boeren zelf een handje. Ze kopen imperfecte oogst van boeren in en maken er houdbare producten van, zoals pastasauzen of soepen. Die producten verkopen ze in hun No Waste Army Box.

Door je aan te melden voor zo’n box sluit je je aan bij No Waste Army en strijd je mee tegen voedselverspilling. Je krijgt ieder kwartaal een goedgevulde box met producten thuis en de boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun oogst. Een win-winsituatie dus.

De volgende verloren oogst

Terwijl ik dit verhaal typ over de wortels van Cornelis, is Thibaud alweer bezig met de volgende strijd: de 50.000 kilo zoete aardappels van boeren Stefan en Thijs. Wéér een boer met heerlijke producten die niet verkocht kunnen worden. En zo zullen er de komende jaren nog vele boeren volgen en zal er nog veel goed voedsel verloren gaan.

De strijd van Thibaud en zijn team zal Nederland in beweging zetten, de vraag is alleen wanneer. Tot die tijd hopen ze dat hun boodschap, hun strijd, zoveel mogelijk mensen bereikt en meekrijgt.

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!