Vegan eiwitvervanger: aquafaba

Gooi de vloeistof van je geweekte kikkererwten nooit meer weg, maak maar er wat lekkers mee! Want wist je dat dit vloeibare goedje dé perfecte vegan eiwitvervanger aquafaba is? Als je het water van geweekte kikkererwten kookt, transformeert het in iets magisch. Het plantaardige goedje heeft namelijk de geniale eigenschap om eiwit na te bootsen. Perfect voor in je vegan baksels!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Aquafaba maken

Om aquafaba te maken, gebruik je het toegevoegde water van kikkererwten in blik of pot of het water waarin je zelf (gedroogde) kikkererwten hebt geweekt. Houd er wel rekening mee dat er vaak wat zout aan potjes/blikken kikkererwten wordt toegevoegd. Wanneer je de vegan eiwitvervanger aquafaba in je gerechten wilt gebruiken, raden wij daarom aan om met mate zout toe te voegen. Blijf vooral goed proeven!

Hoever indikken?

Weet je niet goed hoever je het water moet indikken voor de juiste consistentie? De vuistregel is dat je het water ongeveer tot tweederde indikt. Om aquafaba te gebruiken, wil je in principe dezelfde ietwat dikke en glibberige consistentie van eiwit hebben. Laat het vervolgens goed afkoelen voor gebruik. De aquafaba kan je een paar dagen in de koelkast bewaren. Wil je het later gebruiken? Vries het dan in, dan blijft het 2 à 3 maanden goed.

Bakken met aquafaba

Maar waar kan je de vegan eiwitvervanger aquafaba eigenlijk allemaal voor gebruiken? Eigenlijk in alle gerechten waarin je normaal eiwit gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan toetjes als pavlova en meringue. Voor de juiste binding gebruik je 45 ml aquafaba in plaats van 1 ei of 30 ml aquafaba in plaats van 1 eiwit.

Vegan citroenmeringuetaart met aquafaba

Heb jij afgelopen jaar De film Foodies gezien? Dan komt deze taart je vast heel bekend voor! Sanne Vogel: “Aan het begin van de film maakt mijn karakter Sam deze taart. Sam is enorm bezig met zero-waste, vandaar dat ze werkt met het kikkererwtenvocht wat meestal in het gootsteenputje belandt. Terwijl het eigenlijk een waanzinnige basis is voor een vegan meringue.”

> naar het recept: vegan citroenmeringuetaart met aquafaba

Citroenmeringuetaart met Sanne Vogel

Vegan Dutch baby pancake

Sanne van Living the Green Life: “Dutch baby pancake? Dit is in andere landen een bekend Hollands gerecht, maar gek genoeg hebben de meeste Nederlanders er nog nooit van gehoord. Het is een soort pannenkoek die je gaart in de oven, waardoor hij mega-luchtig wordt. Samen met vers fruit en poedersuiker is dit smullen geblazen. De hoogste tijd om kennis te maken met deze Hollandse glorie!”

> naar het recept voor vegan Dutch baby pancake

Dutch baby pancake

Pavlova van aquafaba

Als je het water uit een blik kikkererwten kookt, transformeert het in iets magisch: aquafaba. Dit goedje heeft de geniale eigenschap om eiwit na te bootsen. En daar kun je dan weer perfect toetjes zoals deze smaakvolle pavlova mee maken.

> naar het recept voor pavlova van aquafaba

vegan eiwitvervanger aquafaba

Lees ook: Wat is aquafaba en wat kun je ermee?