Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
tips voor als je begint met vegetarisch eten

Tips voor als je begint met vegetarisch eten

Advertentie

Steeds meer mensen eten vegetarisch. De een maar twee dagen in de maand, de ander iedere dag. Maar hoe pak je dat nou goed aan als je overgaat naar een fulltime vegetarisch eetpatroon? Wat zijn lekkere vervangers en wat is handig om altijd in je voorraad- en koelkast te hebben? foodies' Yvonne legt het je uit.

Receptinspiratie genoeg

Volgende week start de Nationale Week Zonder Vlees; een goed moment om te beginnen aan je vegetarische leven. Op de site van de Week Zonder Vlees vind je een heleboel inspiratie voor vegetarische gerechten, net als op onze website overigens. En wist je ook al dat foodies een samenwerking heeft met de Vegetariërsbond en iedere maand heerlijke vegetarische recepten maakt? Die vaak ook nog vegan zijn? Zo maakten we voor onze maarteditie vegetarische recepten uit Japan zoals deze makkelijke geroosterde bimi met tofudressing.

Handige vervangtips

Aan receptinspiratie voor vegetarisch eten genoeg dus. Maar hoe begin je? Als je gewend bent om je bord te vullen met 1/3 aardappels/rijst/quinoa/pasta, 1/3 groente en 1/3 vlees dan blijft er vanaf nu een plekje leeg op je bord. Zonde! Veel vegetariërs kiezen ervoor om dit op te vullen met groente. Je gaat dus van 1 portie groente naar 2 porties. Lekker gezond!

Je kan er ook voor kiezen om te gaan voor een eiwitvervanger, dat heeft altijd mijn voorkeur omdat je tenslotte ook genoeg eiwitten binnen moet krijgen. Je kunt kiezen om je gerecht aan te vullen met peulvruchten. Maak je een curry? Voeg dan zowel bonen als linzen toe. Ook een maaltijdsalade wordt er een stuk rijker van, niemand die de gegrilde kip nog mist!

Je stukje vlees letterlijk vervangen? Gebruik dan eens tofu of tempeh. Gebruik tofu in plaats van kip als je saté maakt of roerbak tempeh bij je roerbakmaaltijd. Een gekookt eitje kan prima naast je aardappels en je groente en noten zijn natuurlijk overal goed overheen.

Eiwitrijke vervangers:
Ei
Zuivel (melk, yoghurt, kwark, hüttenkase)
Tofu en tempeh
Noten, pitten en zaden
Peulvruchten
Zeewier

Kant-en-klare vleesvervangers zoals vega balletjes, burgers en worstjes zitten vol ijzer en eiwitten maar bevatten ook vaak veel zout. Houd hier dus rekening mee.

Standaard in je voorraadkast

Mijn gouden tip? Zorg dat je altijd voldoende groenten en koolhydraten in huis hebt. Daar maak je al snel iets lekkers mee. Gisteren vond ik wraps in mijn kast. Uit de groentela trok ik spinazie, ui, knoflook, champignons en nog een restje paprika. Even roerbakken en in de wrap serveren met een lepel crème fraîche. Ik had bij deze groenten ook heel goed pasta kunnen serveren, met een beetje pesto dat ik altijd op voorraad heb. Of couscous en dan nog een handje noten voor de eiwitten erdoor. Dit bewijst dat vegetarisch koken echt niet moeilijk is!

Altijd in huis:
Veel verse groenten
Ui, knoflook en gember
Blikken bonen en linzen
Rijst, pasta en couscous
Pesto en crème fraîche
Kaas en noten

En de lunch dan?

Het avondeten heb je nu gecoverd, nu de lunch nog. Mijn vega favorieten? Hummus, pindakaas, notenpasta, tahin, groentespread, avocado, vegan paté en vegan filet americain.

Meer inspiratie voor vegetarisch eten vind je bijvoorbeeld in dit boek of op deze pagina.

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!