Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Cover voor Wijn kiezen bij citroendesserts: zoet en zuur

Wijn kiezen bij citroendesserts: zoet en zuur

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Zuur. Het woord heeft een negatieve bijklank (trek niet zo’n zuur gezicht). Toch is zuur een onmisbaar bestanddeel van citrusfruit en van druiven – en dus ook van wijn. Zonder zuur zou citroen niet zo lekker prikkelen op de tong en zou wijn niet zo fris en sprankelend smaken.
wijn bij citroendesserts

Late oogst

Bij het kiezen van wijn bij een citroendessert is zuur de sleutel. Je wilt uiteraard een zoete wijn die bij de suiker past, maar je wilt ook een zuurtje. Ideaal zijn druiven met een hoog zuurgehalte, zoals riesling of chenin blanc, van late oogst. Zijn de druiven aangetast door edele rotting? Nog beter: door de schimmel drogen de druiven in en krijgen ze nog meer smaak.
wijn bij citroendesserts

Welke wijn

Zoek bij Duitse of Oostenrijkse wijnen naar het predikaat ‘Auslese’ of ‘Beerenauslese’ voor wijnen van overrijpe druiven. Neem bij Franse wijnen zoete witte wijnen uit de Loire-vallei (zoete Vouvray of Coteaux du Layon) of uit de Elzas (met het label ‘vendange tardive’ oftewel late oogst). Er zijn ook goede zoete rieslings uit Nieuw Zeeland en Australië en goede zoete chenins uit Zuid-Afrika.
Foto citroentaart: Olive Magazine / Immediate Media

Meer recepten van lekkere citroendesserts vind je in foodies januari 2019 en bij foodies online recepten.

Onze tips

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!