Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
De perfecte naan

Zo kun je zelf het perfecte naan brood maken

Een verse, fluffy naan om in je curry te dopen? Die maak je makkelijk zelf, gewoon in de pan!

Zelf naanbrood maken

Niets is lekkerder dan vers, zelfgemaakt brood. En dat geldt ook voor de perfecte naan. Afgezien van wat wachttijd heb je maar 40 minuten nodig om zelf naan te maken. Ga je een heerlijk Indiaas gerecht maken? Gebruik deze tips & tricks en ons recept voor de perfecte naan!

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Kneden

Tip!

Door het deeg grondig te kneden wordt het lekker sterk en elastisch zodat het flink kan rijzen en in volume toenemen, zonder dat het scheurt. Een keukenmachine met een deeghaak is hiervoor ideaal, maar je kunt dit eventueel ook met de hand doen.

2. Hete pan

Zorg dat de pan echt goed heet is voor je het deeg erin legt. Door de bodem licht met olie te bestrijken, zorg je dat de broodjes niet blijven plakken. Vanwege de hoge temperatuur is een zware gietijzeren pan ideaal. Een koekenpan met antiaanbaklaag is namelijk niet bestand tegen zulke hoge temperaturen en je zou het beschermende laagje zelfs kunnen beschadigen.

3. Blaren

Door het deeg in de hete pan te leggen, wordt het snel bubbelig aan de oppervlakte. Draai de broodjes om wanneer er aan de onderzijde goudbruine ‘blaren’ ontstaan, dat duurt 1-2 minuten. Bak daarna kort verder tot ook de andere kant een mooi kleurtje heeft gekregen.

4. Kruidenboter

De warme boter met koriander en knoflook maakt de broodjes extra smeuïg en brengt ze lekker op smaak. Bestrijk de broodjes nog warm met de boter, dan trekken de smaken het beste in. De hoeveelheid knoflook kun je aanpassen naar je eigen smaak.

Het perfecte recept voor naanbrood:

De perfecte naan

Naanbrood

Een vers, fluffy naanbrood om in je curry te dopen? Die maak je makkelijk zelf, gewoon in de pan!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1 tl suiker
  • 4 g droge gist
  • 350 g + extra patentbloem
  • 1 tl zout
  • 125 ml yoghurt
  • 1 el + extra olie

de kruidenboter

  • 50 g boter (gesmolten)
  • 0,5 bosje koriander (alleen de blaadjes – fijngehakt)
  • 2,5 teentjes knoflook (geperst)

Bereiding

  1. Meng voor het deeg de suiker met de gist en 125 ml lauwwarm water in een kommetje. Laat ca. 10 minuten op kamertemperatuur staan tot het schuimig wordt. Meng 350 g bloem in de kom van een keukenmachine of op een schoon werkblad met het zout en maak een kuiltje in het midden. Schenk in het kuiltje het gistmengsel, de yoghurt en 1 el olie en kneed het geheel tot een soepel deeg. Kneed het deeg ca. 10 minuten goed door. Leg het deeg in een licht met olie ingevette kom en laat het afgedekt op een warme plaats ca. 1 uur en 30 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.

  2. Meng voor de kruidenboter alle ingrediënten in een kom door elkaar. Vet een zware, gietijzeren pan (een skillet) lichtjes in met olie en verhit op hoog vuur tot de pan zeer heet is en de olie licht begint te roken.

  3. Bestuif intussen een werkblad en een deegroller royaal met bloem. Kneed het deeg kort door en verdeel het in 6 porties. Rol iedere portie uit tot een dunne, ovale plak. Leg de deegplakken, in porties, in de hete pan en bak 1-2 minuten tot er op het oppervlak bubbels en aan de onderkant goudbruine ‘blaren’ ontstaan. Draai de broodjes om en bak nog ca. 1 minuut tot ook de andere kant mooi goudbruin is geworden. Bestrijk de broodjes nog warm met de kruidenboter en houd ze warm onder aluminiumfolie.

Onze tips

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!