Advertentie
De groene smaakbijbel
Heb je je ooit afgevraagd waarom de ene smaak samengaat met de andere? Waarom je maïs en chilipeper zo goed kunt combineren? En durf je het aan om pruimen en venkel te combineren of aubergine en chocolade? Dit en meer (spannende) smaakcombinaties vind je in De groene smaakbijbel, opvolger van de bekende Smaakbijbel van culinair columnist en smaakexpert Niki Segnit. Marieke sprak haar over het boek om te ontdekken hoe zij al die combinaties vormt.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Niki Segnit over de smaakbijbel
De smaakbijbel is waanzinnig vaak verkocht en niet weg te denken uit de keuken van menig thuiskok. In meer dan 500 lemma’s worden smaakverhalen, proefnotities en recepten gecombineerd om de essentie van elk ingrediënt levendig te beschrijven. De groene smaakbijbel is de vegetarische opvolger van deze bestseller en behandelt 90 smaken, van boerenkool tot cashew en van granaatappel tot pistache. Al ligt de focus van het boek op groenten, geheel groen is het niet want ingrediënten als kaas, honing, eieren en yoghurt mochten volgens Niki niet ontbreken. Vis en vlees worden soms ook in combinaties genoemd, maar dan wel als bijrol zoals je het tegenwoordig vaak in kookboeken en bij restaurants ziet. Dit maakt het een handig handboek voor de tijdsgeest van nu.
Niki vertelt: “Na het uitbrengen van De smaakbijbel, kreeg ik vaak de vraag om nóg meer smaken te behandelen. Want waar waren de courgettes en komkommers in mijn boek? Dit vervolg is mijn antwoord daarop. Geheel plantaardig is het niet, want dat is technisch erg lastig. Wel biedt het ruimte voor de manier waarop ik zelf ook steeds vaker wil eten: met meer groenten. Ik hoop dat het mensen aanmoedigt om minder vlees te eten en dat het de aantrekkelijkheid van alternatieven vergroot. Want wanneer je de juiste smaakcombinaties kent, is groenten-georiënteerd eten minstens net zo lekker.”
Groene smaken maken
In het boek wordt elke groene smaak gekoppeld aan complementerende andere smaken. Van klassieke combinaties, zoals honing en yoghurt, tot eigentijdse, zoals kurkuma en gember of zwarte bonen en avocado. Maar hoe bedenkt Niki al die combinaties? Ze legt uit: “Hiervoor doe ik eindeloos onderzoek. Aan de lange lijst met bronnen achter in het boek, kun je wel zien wat ik allemaal doorgespit heb. Het heeft dan ook, net als bij mijn eerste boek, jaren geduurd voordat ik het ik het kon uitbrengen. Er is zo waanzinnig veel informatie over voeding te vinden en er zijn zo veel smaken. Ik heb de helft nog niet eens gehad!” Wanneer ik haar vraag of ze hiermee duidt op een vervolg, begint ze te lachen en zegt: “Nog even niet hoor! Eerst ga ik op vakantie. Maar wie weet in de toekomst. Zeg nooit nooit…” In de tussentijd gebruikt ze zelf ook haar handboeken in eigen keuken. Want al die smaakcombinaties onthouden, kan zelfs zij niet. Ze vertelt: “Wanneer ik restjes heb, pak ik mijn boeken erbij om te kijken wat voor combinaties ik ermee kan maken. Ik hoop dat anderen ook zo mijn boeken gebruiken. Voedselverspilling is een groot probleem, zeker bij plantaardige ingrediënten, en eigenlijk ook nergens voor nodig. Als ik er een rol in kan spelen om dit tegen te gaan, ben ik heel dankbaar.”
Lees ook: Deze kookboeken over groenten wil je als foodie hebben
Onze tips
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver ‘Simply Jamie’ cadeau bij Foodies
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”
Foodies boekenclub: “Het Groene Kookboek” van Rukmini Iyer
De mooiste kookboeken om met Vaderdag cadeau te geven
Bas kookt met Rukmini Iyer uit “India Express”
Foodies boekenclub: “Sandwiches”
Dit zijn de beste Italiaanse kookboeken
Foodies boekenclub: “Wokbijbel” van Noni Kooiman
Foodies boekenclub: “Nistisima” van Georgina Hayden
Foodies boekenclub: “De Bridgerton Bijbel”
3x heerlijke barbecuerecepten van Jord Althuizen
Foodies boekenclub: “Groentefeest” van Sidney Schutte
Foodies boekenclub: “Makkelijk & Vers” van Brenda Kookt
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.