Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Foodies boekenclub: “De groene smaakbijbel”

Foodies boekenclub: “De groene smaakbijbel”

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Wij inspireren je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Dit keer alles over De groene smaakbijbel van Niki Segnit.

De groene smaakbijbel

Heb je je ooit afgevraagd waarom de ene smaak samengaat met de andere? Waarom je maïs en chilipeper zo goed kunt combineren? En durf je het aan om pruimen en venkel te combineren of aubergine en chocolade? Dit en meer (spannende) smaakcombinaties vind je in De groene smaakbijbel, opvolger van de bekende Smaakbijbel van culinair columnist en smaakexpert Niki Segnit. Marieke sprak haar over het boek om te ontdekken hoe zij al die combinaties vormt.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Niki Segnit over de smaakbijbel

De smaakbijbel is waanzinnig vaak verkocht en niet weg te denken uit de keuken van menig thuiskok. In meer dan 500 lemma’s worden smaakverhalen, proefnotities en recepten gecombineerd om de essentie van elk ingrediënt levendig te beschrijven. De groene smaakbijbel is de vegetarische opvolger van deze bestseller en behandelt 90 smaken, van boerenkool tot cashew en van granaatappel tot pistache. Al ligt de focus van het boek op groenten, geheel groen is het niet want ingrediënten als kaas, honing, eieren en yoghurt mochten volgens Niki niet ontbreken. Vis en vlees worden soms ook in combinaties genoemd, maar dan wel als bijrol zoals je het tegenwoordig vaak in kookboeken en bij restaurants ziet. Dit maakt het een handig handboek voor de tijdsgeest van nu.

De groene smaakbijbel

€ 32,99
Cover voor De groene smaakbijbel

Niki vertelt: “Na het uitbrengen van De smaakbijbel, kreeg ik vaak de vraag om nóg meer smaken te behandelen. Want waar waren de courgettes en komkommers in mijn boek? Dit vervolg is mijn antwoord daarop. Geheel plantaardig is het niet, want dat is technisch erg lastig. Wel biedt het ruimte voor de manier waarop ik zelf ook steeds vaker wil eten: met meer groenten. Ik hoop dat het mensen aanmoedigt om minder vlees te eten en dat het de aantrekkelijkheid van alternatieven vergroot. Want wanneer je de juiste smaakcombinaties kent, is groenten-georiënteerd eten minstens net zo lekker.”

Groene smaken maken

In het boek wordt elke groene smaak gekoppeld aan complementerende andere smaken. Van klassieke combinaties, zoals honing en yoghurt, tot eigentijdse, zoals kurkuma en gember of zwarte bonen en avocado. Maar hoe bedenkt Niki al die combinaties? Ze legt uit: “Hiervoor doe ik eindeloos onderzoek. Aan de lange lijst met bronnen achter in het boek, kun je wel zien wat ik allemaal doorgespit heb. Het heeft dan ook, net als bij mijn eerste boek, jaren geduurd voordat ik het ik het kon uitbrengen. Er is zo waanzinnig veel informatie over voeding te vinden en er zijn zo veel smaken. Ik heb de helft nog niet eens gehad!” Wanneer ik haar vraag of ze hiermee duidt op een vervolg, begint ze te lachen en zegt: “Nog even niet hoor! Eerst ga ik op vakantie. Maar wie weet in de toekomst. Zeg nooit nooit…” In de tussentijd gebruikt ze zelf ook haar handboeken in eigen keuken. Want al die smaakcombinaties onthouden, kan zelfs zij niet. Ze vertelt: “Wanneer ik restjes heb, pak ik mijn boeken erbij om te kijken wat voor combinaties ik ermee kan maken. Ik hoop dat anderen ook zo mijn boeken gebruiken. Voedselverspilling is een groot probleem, zeker bij plantaardige ingrediënten, en eigenlijk ook nergens voor nodig. Als ik er een rol in kan spelen om dit tegen te gaan, ben ik heel dankbaar.”

Niki Segnit - De groene smaakbijbel

Lees ook: Deze kookboeken over groenten wil je als foodie hebben

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!