Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Java: pasteitjes met kip

Foodies boekenclub: “Java”

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Foodies Boekenclub inspireert je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Zo weet jij welke boeken je niet mag missen!

Het kookboek Java

In “Java” duikt Maureen Tan nóg dieper in de Indonesische keuken. De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. Maureen Tan vertelt: “Eten is bij ons in de familie ontzettend belangrijk. Al mijn familieherinneringen zijn eraan verbonden.” De Javaanse keuken is in te delen in drie gebieden: de West-Javaanse keuken die friszuur en pittig is. In Midden-Java eten ze een stuk zoeter maar ook iets minder pikant. In Oost-Java is de keuken juist weer pikant en erg hartig, doordat er veel trassi en petis udang worden gebruikt.

Java

€ 35,00
Cover Java Maureen Tan

Maureen Tan

Maureen Tan (1969) groeide op met de Indonesische keuken. Met haar kookschool Anak Bungsu, wat ’tweede kind’ betekent, leert Maureen iedereen authentiek Indonesisch koken. Zo eert ze niet alleen de Indonesische keuken, maar ook de recepten die haar moeder haar in vele kookschriftjes naliet. Het boek “Java” staat boordevol met deze authentieke recepten

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten en tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Pittig, op meerdere manieren

Het kookboek is zeer uitgebreid, de fotografie is simpelweg prachtig. Elke kleurrijke foto doet je gegarandeerd watertanden, zo lekker ziet het eruit. De recepten zijn duidelijk en goed omschreven, zowel de ingrediënten als de verschillende stappen en technieken. Toch is het geen boek voor beginners. De meeste recepten zijn pittig, zowel qua smaak als qua bereiding. Daarentegen maak je in de recepten van Maureen Tan alles zelf, zo maak je bijvoorbeeld bij de pasteitjes en de bapao’s ook het deeg met de hand. Dat maakt de recepten uitdagend, al wordt die uitdaging absoluut beloond met geweldige smaken!

Java: recepten uit het hart

De ondertitel van het kookboek is “150 recepten uit het hart van de Indonesische archipel”, en dat is precies wat je vindt als je door het boek heen bladert. Bij elk recept weet Maureen prachtige verhalen of anekdotes te vertellen. Veel herinneringen komen voort uit haar eigen jeugd en bevatten extra tips van haar ouders. Het boek is dan ook niet alleen een prachtig naslagwerk over authentiek eten van Java, het is ook absoluut een eerbetoon aan de ouders van Maureen. Daarnaast legt ze veel uit over de diverse ingrediënten, waarvan je er veel alleen in de toko zult vinden.

Goed nieuws, we mogen drie heerlijke recepten met jullie delen:

Cassavesaté met pindasaus

Maureen Tan: “Deze saté van gestoomde blokjes tapioca (cassave) is een populaire streetfoodsnack uit universiteitsstad Bandung, omdat het een goedkoper alternatief is dan saté van vlees of kip. De blokjes zijn gekruid als saté, zien eruit als vlees en hebben ook een echte bite.”

Cassavesaté met pindasaus

Bapao met spek

Maureen Tan: “Dit recept voor bapao is afkomstig van mijn moeder. Zij gebruikte nooit gehakt, maar sneed spek in fijne plakjes. Ik vind die structuur lekkerder dan gemalen vlees. Als je niet van varkensvlees houdt, kun je natuurlijk ook kippendijen of shiitakes gebruiken. Maak er lekker veel, want bapao’s kun je goed invriezen.”

Bapao met spek

Pasteitjes met kip

Maureen Tan: “Mijn moeder maakte haar pasteitjes altijd met kip. Ik hoorde van mijn zus dat mijn vader de schulp randjes van de pasteitjes vouwde als mijn moeder ze maakte, zo lief! Ze deed er ook altijd jamur kuping tikus in, letterlijk vertaald ‘muizenoortjes-paddenstoel’. Deze paddenstoelen hebben een aparte, lekkere bite. Je vindt ze gedroogd, grijszwart van kleur in zakken bij de toko. Of gebruik judasoren, deze lijken op muizenoortjes maar zijn iets groter.”

Java: pasteitjes met kip

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!