
De zoete afsluiter
Lees verder na de advertentie
Een maaltijd is niet af zonder een toetje. Voor deze Mexicaanse lekkernijen als churros en kaneel-broodpudding uit het kookboek Comida Mexicana houd jij graag een gaatje vrij!
Als ik denk aan de Mexicaanse keuken, denk ik aan kleur. Rode en groene pepers, kleurrijke salsa’s met mango en tortilla’s in allerlei kleuren. En natuurlijk aan churros; het Mexicaanse equivalent van de oliebol. Met lekker veel kaneelsuiker echt een traktatie om je vingers bij af te likken! In dit kookboek leer je alle klassiekers uit de Mexicaanse keuken zelf maken. Van taco’s tot nachos en van churros tot aan mierzoete melktaart. Op de volgende pagina’s zoomen we in op de zoete lekkernij en uit de Mexicaanse keuken. Omdat een maaltijd nooit af is zonder een toetje: een Mexicaanse maaltijd – zo vind jij straks ook na het zien van deze toetjes – al helemaal niet.
Smaken van thuis

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
De Mexicaanse keuken mag dan heel erg tot de verbeelding spreken en internationaal bekend zijn, niet overal zijn de taco’s hetzelfde. Daar kwam ook Rosa, auteur van Comida Mexicana achter, toen ze in haar jeugd van Mexico naar Australië verhuisde om bij haar vader te wonen. Ze verliet haar roots om een nieuw bestaan op te bouwen in Australië, maar kon de smaken uit haar jeugd maar niet vergeten. Hoe hard ze ook zocht en in hoeveel restaurants ze ook at, het smaakte allemaal niet als ‘thuis’: “Het idee om te leven in een ander land zonder het eten waarmee ik ben opgegroeid en wat mij zo dierbaar is, was onverdraagbaar, en daarom ging ik thuis het eten bereiden. Ik speelde met de verkrijgbare ingrediënten en het keukengereedschap in een poging authentieke Mexicaanse smaken te krijgen.”
Kookboek: authentiek Mexicaans
Rosa kon rekenen op de steun van haar vader, die aan het werk was als chef-kok. Terwijl ze samen kookten, leerde hij haar de fijne kneepjes van het vak en het duurde niet lang voor Rosa de onbenoemde souschef van haar vader werd. Na maanden van experimenteren en koken voor vrienden en familie, opende Rosa met haar vader een eigen Mexicaans restaurant: El Cuervo Cantina. Helaas is het restaurant niet lang open geweest, maar wel lang genoeg voor Rosa om een netwerk op te bouwen. Inmiddels heeft ze haar eigen streetfood-tentje in Sydney en leert ze een heleboel mensen hoe authentiek Mexicaans eten écht hoort te smaken. Dankzij haar nieuwe kookboek hoef je niet naar Sydney, maar kun je haar smaken van Mexico ook vanuit huis ervaren. Begin daar waar de maaltijd normaal eindigt, met het toetje, en geniet van capirotada, churros, flan Mexicano en pastel de tres leches.

Goed nieuws, we mogen twee heerlijke recepten met jullie delen:
Rosa: “Net als de varianten in andere landen is de Mexicaanse flan ook oorspronkelijk ontstaan uit de klassieke Franse crème caramel. Ik heb flans gegeten van Zuid-Amerika tot Azië, en het is ongelooflijk hoe vergelijkbaar ze allemaal zijn wat betreft smaak en textuur, ook al kunnen de ingrediënten anders zijn. Gelukkig heb je voor de Mexicaanse flan maar een paar, makkelijk verkrijgbare ingrediënten nodig en is hij snel klaar. Na het afkoelen kun je hem meteen serveren.”
Rosa: “Deze melktaart doet me denken aan alle quinceañera-feestjes waar ik naartoe ging toen ik een tiener was. De vijftiende verjaardag wordt in Mexico uitbundig gevierd en de pastel de tres leches geeft altijd acte de présence. Vanwege de vanilleslagroom en het heerlijke verse fruit is het de ideale feesttaart. Voel je vrij om de taart te versieren met je favoriete toppings. Leef je uit!”
Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Zó haal je alles uit je citrusvruchten: ontdek deze lekkere recepten

Jamie Oliver komt met nieuw boek vol gezonde gerechten (en jij scoort ‘m nu met korting)

Brazilië op haar best: de lekkerste recepten vind je in dit kookboek

Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.





