Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
jacques hermus schilt aardappel

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Als je het culinair journalist Jacques Hermus vraagt is de aardappel in Nederland zwaar ondergewaardeerd. Vreemd, want de aardappel staat in dit landje toch ook bekend als oer-Hollandse kost. Aardappelbijbel moet dan ook zorgen voor een herwaardering van de pieper. En na één blik in dit boek weten we: Jacques’ missie gaat slagen.

Lees verder na de advertentie

De aardappel vormt de basis van de traditionele Nederlandse keuken, maar is, als je het ons vraagt, ook een beetje een ondergeschoven kindje. Bij het klassieke avg’tje is het vlees-/vis-/vegagedeelte immers vaak het klapstuk en is de aardappel ‘gewoon’ een aardappel.

Onterecht, vind ook culinair journalist Jacques Hermus. Om Nederland de aardappel weer te leren waarderen komt hij deze maand bij Carrera Culinair dus met kookboek Aardappelbijbel, met daarin honderden recepten met de goudgele pieper als pronkstuk. We spraken Jacques uitgebreid over zijn nieuwe boek.

Aardappelbijbel

€ 34,99
cover aardappelbijbel

De aardappelbijbel

We spraken Jacques Hermus over zijn nieuwe kookboek en mogen alvast drie recepten met je delen (waaronder Jacques’ eigen favoriet!). Als je dán nog geen aardappelgek bent, weten wij het ook niet meer.

In het voorwoord van je boek schrijf je dat je de zoon bent van een aardappelboer. Hoe ga je van dat naar het schrijven van een complete aardappelbijbel?

“Klopt, mijn vader was aardappelboer. Ik voelde er toen ik jong was weinig voor om ook het boerenleven in te gaan, dus ik ben geschiedenis gaan studeren; daarna ben ik de journalistiek eigenlijk ingerold. Jaren later gaf ik op een theaterfestival een voorstelling over aardappels. Daarop kreeg ik van een vrouw de reactie wat ík, als culinair journalist, nou wist van het boerenleven?! Zij wist natuurlijk niet dat ik een boerenzoon was, maar het zette me wel aan het nadenken. Ik vroeg me af of de aardappel dan toch niet ergens in mijn DNA zat en besloot er een boek over te maken.”

In Nederland eten we per persoon meer dan 80 kilo aardappels per jaar en we staan ook wel bekend als een aardappeletend volkje. Toch lijkt de aardappel in de maaltijd vaak maar een bijzaak te zijn. Is de aardappel in Nederland ondergewaardeerd?

“Zeker! De aardappel is de laatste jaren natuurlijk terrein verloren aan pasta, rijst en bijvoorbeeld quinoa, maar met een aardappel kun je veel meer. Een pastagerecht wordt eigenlijk echt gemaakt door de saus, maar een aardappel is al lekker op zichzelf. Je kunt hem frituren, bakken, poffen… In ons avg’tje zie je de aardappel vaak alleen maar gekookt, maar in andere landen doen ze er veel spectaculairdere dingen mee. Dat kan hier natuurlijk ook.”

Er zijn vastkokende, kruimige en licht kruimige aardappels, maar heb je zelf één favoriete soort die alles kan?

“Nee, dat hangt voor mij wel echt af van de bereiding. Als je een mooie puree wil maken, dan moet je een licht kruimige aardappel hebben, maar voor een salade heb je juist vastkokende aardappels nodig. Als ik toch een favoriete aardappel zou moeten noemen, dan ga ik voor de Franse ratte. Dat is een kleine, stevige aardappel met een wat notige smaak. Die kun je perfect koken voor in een salade, maar laat zich ook goed pureren. Binnen de Nederlandse keuken zou ik dan weer gaan voor een eigenheimer of een doré, dat is zijn soorten die ook alles wel een beetje kunnen.”

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

En zijn dat ook meteen de lekkerste aardappels?

“De lekkerste aardappels zijn, ongeacht de soort, aardappels die nét uit de grond komen. Die hoef je eigenlijk alleen maar even te koken zonder ze te schillen en dan te serveren met een klontje boter. We zitten nu een beetje laat in het jaar daarvoor, maar in juni zou ik dat zeker eens proberen!”

Wat is het gekste aardappelgerecht dat je ooit hebt gegeten?

“Moeilijke vraag! Ik denk een drankje van gefermenteerde aardappel in Peru, waar de aardappel vandaan komt. De man die dat maakte experimenteert heel veel met aardappels, hij maakt bijvoorbeeld ook zijn eigen wodka ervan. Bijzonder, maar niet allemaal even lekker.”

Wat is dan wel het allerlekkerste aardappelgerecht?

“Sowieso een goede aardappelpuree, met veel boter. Aligot is een andere favoriet, dat is een soort aardappelpuree met veel van de kazen tomme de Laguiole en tomme d’Auvergne. Daar kun je echt draden van trekken. Een soort kaasfondue, maar dan beter.”

Dat klinkt fantastisch! En wat is de belangrijkste boodschap die je mee wil geven met je boek?

“Leer de aardappel herwaarderen! Niet alleen is hij ontzettend lekker, hij is ook nog eens ontzettend gezond. Hij zit vol met vitamine C, vezels en allerlei mineralen; dat kun je van pasta niet zeggen. Als je de rest van je leven alleen nog maar aardappel zou eten, zou je gewoon lang leven. Dat zie ik pasta nog niet doen!”

Dan nog een laatste gewetensvraag: is het patat of friet?

“Dat vind ik geen gewetensvraag hoor! Het is voor mij duidelijk friet. Mijn familie komt van beneden de rivieren en daar is het friet. Patat klopt gewoon niet voor mijn gevoel.”

Recepten uit Aardappelbijbel

Cover voor

Aligot

Jacques: “De aligot wordt gemaakt met tome de Laguiole (spreek uit: lajole), sterk geperste, licht gefermenteerde en ongezouten wrongel gemaakt van
koemelk. Die is hier niet gemakkelijk te krijgen. Ik maak hem met geraspte gruyère.”

Naar het recept
Cover voor

Filosoof

Jacques: “Een klassieker uit de Nederlandse keuken, daterend van het midden van de negentiende eeuw. Het lijkt een beetje op een Engelse shepherd’s pie.”

Naar het recept
Cover voor

Aardappel-chocoladecake

Jacques: “De aardappel en chocolade komen allebei uit Zuid-Amerika. De eerste was voedsel, de tweede leverde een goddelijke drank. Beide werden door de inheemse bevolking vereerd. Dat doen we ook met deze cake.”

Naar het recept
Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!