
Smaakvol: het boek
Lees verder na de advertentie
Als we je vragen om aan winterkost te denken, is de kans groot dat je hoofd zich vult met beelden van smeuïge stamppotten. Maar ook sappige rookworsten, kruidige rodekool met appel en braadpannen vol hachee. Elise van de Poele brengt met mooie lokale ingrediënten graag variatie aan in je wintermenu. In haar boek ‘Smaakvol‘, dat ingedeeld is in de vier seizoenen van het jaar, vind je onder het kopje ‘winter’ verwarmende gerechten, maar dan net iets origineler dan bijvoorbeeld de typische Hollandse winterklassiekers.

Groenten op leuke en spannende manieren bereiden
Lees verder na de advertentie
De gerechten zijn geïnspireerd op bekende favorieten uit de hele wereld. Je maakt ze met zoveel mogelijk ingrediënten die in de winter van eigen bodem komen. Voor de winterse versie van pasta pesto laat je bijvoorbeeld tomaatjes achterwege. Je gebruikt Nederlandse kaas in plaats van parmezaan en je maakt de pesto van boerenkool. In haar lasagne maak je laagjes van savooiekoolbladeren. Een prachtige lokale groente vol vitaminen en met een lekkere bite. Elise: “Koken met groenten vind ik geweldig, mijn portie groenten is altijd al buitensporig geweest. Ik heb nooit begrepen hoe een gezin een maaltijd met één stronk broccoli kan maken, die eet ik in mijn eentje op. Groenten op leuke en spannende manieren bereiden, daar wilde ik wel mee aan de slag.”
Lokale seizoensgroenten
In ‘Smaakvol’ vind je recepten waar lokale seizoensgroenten dus het uitgangspunt van het recept vormen. Vlees speelt maar een bescheiden bijrol. Goed voor jou én voor de planeet. En hoewel dat voor Elise één van de drijfveren achter het maken van dit kookboek is, kiest ze er bewust voor om geen vegan kookboek te maken: “Ik begin al te zweten bij de gedachte dat ik geen boter meer op dat verse warme brood mag smeren of nooit meer met mijn mes door een malse lamsbout zou mogen glijden.”
Lees verder na de advertentie
Compromis
Op zoek naar een middenweg dus. “Ik heb geprobeerd een compromis te zoeken tussen wat we eigenlijk zouden ‘moeten’ doen en hoe we ervoor kunnen zorgen dat eten toch voor iedereen leuk en gezellig blijft. We moeten kunnen genieten van dat eerlijk gekweekte stukje vlees, onze fantastische kazen en de geweldige vis uit de Noordzee. We moeten het alleen anders en minder gaan gebruiken.” Een mooi voorbeeld daarvan zijn de gehaktballetjes waarin Elise de helft van het gehakt vervangt door linzen en champignons. ‘Smaakvol’ staat vol van dit soort ideeën en tips. Zo heb je genoeg inspiratie om gezond en gevarieerd het hele jaar door te koken. Een stukje duurzamer, verrassend en vooral erg smaakvol.
Goed nieuws, we mogen drie heerlijke recepten met jullie delen:
Lees verder na de advertentie
Elise: “Net zoals pulled pork, maar dan wel helemaal plantaardig! De shiitakes worden pittig gekruid en gelakt met barbecuesaus. Je krijgt een heerlijk broodje met heerlijke ‘vleessmaken’.”
> naar het recept voor wraps met pulled shiitakes, rodekoolsalade en muntsaus
Elise: “In deze heerlijke winterse stoofpot zijn de groenten de hoofdrolspelers. Het stuk vlees zorgt voor een diepe, rijke smaak. Geen overdaad aan vlees, wel aan smaak!”
> naar het recept voor winterse stoofpot
Elise: “Ga geen courgettes vullen in de winter, maar vul je prei eens! Heerlijk winters en verrassend. Kies hier voor een lokale, pittige blauwe kaas. Blauwe kaas is een smaakbom en dus heb je er helemaal niet veel van nodig!”
> naar het recept voor gevulde prei met champignons en blauwe kaas
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips

Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie

Tobias Camman bewijst: ook een foodsnob kan van fastfood houden

Fan van wild? Dan wil je dit nieuwe kookboek zeker hebben (inclusief recepten)

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben (inclusief recepten!)

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.





