
Benieuwd naar het nieuwe boek ‘Plant’ van groene chef Emile van der Staak? Wij vertellen je alles over dit prachtige kookboek over de botanische gastronomie uit de keuken van zijn restaurant De Nieuwe Winkel.
Lees verder na de advertentie
Plant van Emile van der Staak
Sinds De Nieuwe Winkel werd onderscheiden met twee Michelinsterren, een groene Michelinster Ć©n voor het tweede jaar op rij werd uitgeroepen tot het beste groenterestaurant ter wereld, zijn er weinig mensen meer die Emile van der Staak niet kennen. Zeker nu hij de laatste tijd ook veel in het nieuws is met zijn gloednieuwe boek Plant. Samen met schrijver Mac van Dinther heeft hij zijn werk vastgelegd in het inspiratieboek, met als rode draad de oogst uit het voedselbos Ketelbroek.
Wil je meer leuke kookboeken-tips en iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Botanische gastronomie
Ben jij toch niet bekend met Emile van der Staak? Wij stellen hem graag aan je voor. Deze chef staat aan het roer van restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen is bekend om zijn plantaardige kookstijl en keukenfilosofie, die is gebaseerd op oogsten uit voedselbossen. In zijn restaurant laat hij dagelijks zien dat koken met planten geen sobere keuken hoeft te zijn. Integendeel: voedselbossen geven ons een rijkdom aan nieuwe producten. Hij maakt hierbij gebruik van nieuwe, maar ook oude technieken zoals fermenteren.
Zijn zogenaamde botanische gastronomie wordt wereldwijd geprezen en dienen voor velen als inspiratiebron. Emile verwacht dan ook dat de kennis en kunde die hij in zijn boek deelt, vooral door collega’s zal worden opgepikt. “Het is geen boek dat je even op een dinsdagavond openslaat als je gebrek aan inspiratie hebt. Het is echt bedoeld voor de ambitieuze thuiskok of professional”, aldus Emile.
Plant
€ 59,99Het boek over de botanische gastronomie uit de keuken van restaurant De Nieuwe Winkel.

Durf te experimenteren
Het boek bevat meer dan tachtig plantaardige recepten, bedoeld als inspiratiebron in plaats van strikte handleiding. āDe meeste recepten zijn behoorlijk complex en daarom wil ik je uitnodigen om ermee te experimenteren.” Hij moedigt je aan om je niet te laten afschrikken door de complexiteit van de recepten: āKun je bepaalde ingrediĆ«nten niet vinden? Geen probleem. Je hoeft ook niet alles uit het boek letterlijk over te nemen. Kijk wat er wĆ©l voorhanden is en wees creatief. Als kastanjes niet beschikbaar zijn, probeer het dan eens met knolselderij. Soms pakt het goed uit en soms ook niet. Fouten maken mag en zie daar de lol van in. Soms kom je achter smaken die je daarvoor nog niet kende. Zo kwamen wij er ooit eens door een āfoutā achter dat je āchocoladeā kunt maken van kastanjes. Het is misschien wel een van mijn favoriete ontdekkingen!”
Diversiteit
Emile benadrukt dat het plantenrijk zo veel groter is dan wat de supermarktschappen ons laten zien. Daarom bevat het boek een register van alle planten die ze gebruiken. Dat geeft een overzicht van wat er allemaal beschikbaar is en hoe je ermee kunt werken. āSommige ingrediĆ«nten lijken misschien exotisch, maar wie weet worden ze in de toekomst net zo gangbaar als bijvoorbeeld broccoli. Vijftig jaar geleden was het er nog niet, dus waarom zou dat niet kunnen met een ingrediĆ«nt als Chinese mahonie? De eetbare bladeren kunnen heel goed gebruikt worden in infusies.”
Recept van Emile van der Staak
Bij zijn botanische gastronomie worden de kruiden veelal in infusies verwerkt. Ter inspiratie mogen we het onderstaande recept met je delen. Emile: “Laat je vooral verrassen door de voor jou onbekende ingrediĆ«nten en ga er gewoon eens mee aan de slag. Zo ontdek je nieuwe smaken, wat belangrijk is als je anders wilt leren eten.ā

Infusie van lavendel, szechuan en zuring
Krijg met dit recept een inkijkje in de botanische gastronomie van sterrenchef Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel.
Fotografie: Duncan de Fey
Wil je meer leuke kookboeken-tips en iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips

8x verrassende producten die niet vegetarisch zijn

Zo eet je gezond vegetarisch

Vegetarische recepten met peulvruchten: 13x lekkere ideeƫn

Tips voor als je begint met vegetarisch eten

Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?

Van hapjes tot harira: 100 ramadanrecepten

Alles over het āEasy Airfryerā-boek van Jamie Oliver (en zo krijg je ‘m cadeau)

De beste kipgerechten maak je zo

Foodies boekenclub: The Curry Guy Ć©Ć©n pan

Last Minute Dinners: alles over dit handige kookboek, inclusief menu!

Zo combineer je eten met het juiste bier
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.