Advertentie
Producten die niet vegetarisch zijn
Je smeert hummus in plaats van paté op je brood, maakt ‘draadjesvlees’ van jackfruit en het vleesvervangerschap kent geen geheimen voor jou als vegetariër. Maar wist je dat er veel producten niet vegetarisch zijn? Al denk je soms in eerste instantie van wel…
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
1. Parmezaanse kaas
Parmezaanse kaas wordt, net als sommige andere kaassoorten, gemaakt met dierlijk stremsel. Dat zijn enzymen gewonnen uit de maag van pasgeboren, geslachte kalveren. Gelukkig worden er steeds meer kazen gemaakt met microbieel stremsel. Dat wordt gemaakt van bacteriën of schimmels en is dus gewoon vegetarisch. Je kunt niet altijd op het etiket vinden wat voor stremsel er is gebruikt, maar zie je ‘microbieel stremsel’ of ‘vegetarisch’ op de verpakking staan, dan zit je sowieso goed.
2. Pesto
Pesto wordt traditioneel gemaakt van olijfolie, basilicum, pijnboompitten en – komt ‘ie – parmezaan. Zoals je waarschijnlijk al begrijpt, is dus traditionele pesto per definitie niet vegetarisch. Gelukkig zijn er al genoeg vegetarische varianten te koop, maar check altijd goed het etiket als je het zeker wil weten. Of maak hem zelf volgens een van onze lekkere recepten voor pesto en zorg dat je vegetarische kaas gebruikt.
3. Worcestersaus
Je kent deze Britse saus vast als culinaire tongbreker en als een lekkere zuur-pittige smaakmaker in soepen en sauzen. Wat je misschien niet wist is dat hij eigenlijk tot de producten die niet vegetarisch zijn behoort. In worcestersaus, ofwel worcestershiresaus, zit namelijk ansjovis, een klein visje met een unieke smaak. Voor een vegetarisch alternatief kun je worcestersaus vervangen door 1 tl sojasaus gemengd met 1 tl azijn of citroensap en een paar druppels sambal of andere chilisaus.
4. Caesardressing
Ansjovis wordt als smaakmaker ook traditioneel gebruikt in de beroemde caesardressing. Dus als je je caesarsalade vegetarisch wilt maken, moet je niet alleen kip vervangen door vega kipstukjes en parmezaan door vegetarische kaas, maar zul je ook op zoek moeten gaan naar dressing zonder ansjovis.
5. Satésaus
Het kleine visje met een sterke smaak zit ook verstopt in onze favoriete saus gemaakt van pinda’s. Dat is nog eens een verrassing tussen alle producten die niet vegetarisch zijn, of niet? Wil je zeker weten dat je satésaus vegetarisch is, check dat altijd goed de lijst met ingrediënten op de verpakking.
6. Kruidenpasta’s en woksauzen
Wat ons betreft leent de Aziatische keuken zich het beste voor het vegetarische dieet. Met de hartige umamismaak van miso, sojasaus of tamarindepasta mis je sowieso geen vlees. Maar als je graag kant-en-klare kruidenpasta’s en woksauzen koopt voor je nasi goreng, curry of noedels, kan het zomaar dat je maaltijd toch niet 100% vegetarisch is. In veel van deze producten zit namelijk vissaus – een smaakmaker van gefermenteerde vis – en trassi, oftewel garnalenpasta. Deze informatie vind je gelukkig altijd op de verpakking.
7. Snoep en gebak
Ook snoep en gebak is niet vanzelfsprekend vegetarisch. Hierin wordt namelijk opvallend vaak gelatine gebruikt, een bindmiddel dat gewonnen wordt uit de botten van runderen en varkens. Ook bevatten koekjes en taartjes vaak de kleurstof E120 die gewonnen wordt uit dode luizen. Je kunt de kleurstof op de verpakking ook vinden onder de naam cochenille of karmijn(zuur).
8. Bier en wijn
De meest verrassende producten op ons lijstje hebben we maar tot slot bewaard. Bijna niemand die aan een glas wijn of bier zit, bedenkt dat hier dierlijke producten aan te pas zijn gekomen. In de basis zijn wijn en bier natuurlijk wel gewoon plantaardige producten. Maar na de fermentatie blijven er kleine zwevende deeltjes achter en deze worden er vaak uitgefilterd door middel van – je ziet het al aankomen – dierlijke eiwitten. Dit hoeft niet vermeld te worden op het etiket, maar zeker bij wijn wordt het steeds vaker op de verpakking benadrukt wanneer het geschikt is voor vegetariërs en vegans. Wel zo fijn!
Onze tips
Dit wil je proeven: Hagelchup
COMFORT: Het nieuwe kookboek van Ottolenghi
Download nu jouw gratis miniboekje van Foodies & ConsorcioSerrano
Nieuw op tv: ‘Hugo maakt Kennis: Frankrijk’
Getest: koffiemachine Rivelia van De’Longhi
Nieuw seizoen van Heel Holland Bakt 2024 gaat bijna van start!
Even voorstellen: dit is Foodies’ nieuwste redacteur!
WIN: Australisch BBQ-pakket
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.