Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Zelfgemaakte bramenjam in een potje

Zo maak je bramenjam net als vroeger

We zijn dol op zoete en sappige bramen, maar helaas zijn ze maar kort in het seizoen ieder jaar. Met ons recept en tips kun je een heerlijke bramenjam maken, waar je nog maandenlang van kunt genieten!

Lees verder na de advertentie

Bramenjam maken

Wil je zelf bramenjam maken? Dan is het goed om te weten dat ze maar kort in het seizoen zijn; aan het einde van de zomer – van augustus tot september – zijn deze zwartblauwe bessen op hun best. Vruchten die groot en sappig zijn, prettig zoetzuur smaken en makkelijk van het steeltje loslaten, zijn rijp en geschikt voor consumptie. Dus heerlijk voor in de zelfgemaakte bramenjam! Onrijpe of gekneusde bramen kun je beter laten liggen (of hangen). Je kunt in Nederland slechts een kleine hoeveelheid bramen in de natuur plukken, mits je daarbij respectvol omgaat met de natuur.

Wekelijks de lekkerste zomerse recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Stap-voor-stap recept:

Wil je het hele jaar genieten van je bramenoogst? Dan kun je met ons recept een heerlijke bramenjam maken:

Zelfgemaakte bramenjam in een potje

Bramenjam maken

Zomer in een potje: met zelfgemaakte bramenjam haal je het beste uit rijpe bramen naar boven. Lekker op brood, door de yoghurt of als vulling in een taart. Makkelijk te maken – en extra lekker omdat je ’t zelf hebt gedaan!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 1.5 kg bramen
  • 600 g geleisuiker speciaal
  • 1 tl citroenzuur (van de natuurwinkel of Turkse supermarkt)

Benodigdheden

  • 6 glazen (weck)potten met draaideksel, à 300-350 ml inhoud

Bereiding

  1. Begin met het steriliseren van de potten. Spoel de potten met kokend water en leg ze ondersteboven op een brandschone theedoek. Droog de potten niet af.

  2. Was de bramen en laat ze uitlekken. Doe de bramen in een pan met de suiker en verhit langzaam, roer af en toe door.

  3. Breng de bramen na ca. 10 minuten aan de kook en stamp ze met een pureestamper tot de gewenste consistentie. Je kunt alles fijnstampen of voor een grovere structuur kiezen en een deel van de bramen heel laten.

  4. Laat ca. 3 minuten flink doorkoken zonder deksel. Haal de pan van het vuur. Roer het citroenzuur erdoorheen wanneer het mengsel niet meer kookt.

  5. Vul de gesteriliseerde, nog warme potten tot net onder de rand met het hete mengsel en sluit de potten direct. Het mengsel ziet er nu nog vloeibaar uit maar het zal geleren en dikker worden tijdens het afkoelen.

  6. Zet de potten direct na het afsluiten ondersteboven op een theedoek en laat ze helemaal afkoelen. Hierdoor trekken de potten vacuüm waardoor de jam lang houdbaar blijft.

  7. Zet de afgekoelde potten in hun normale positie (met het deksel naar boven) op een koele, donkere plek. De jam is minimaal 1 jaar houdbaar. De geopende potjes blijven in de koelkast tot 2 weken goed.

Bramen bewaren

Heb je bramen geplukt om er zelf jam van te maken? Dan is het handig om te weten hoe je die bramen het beste kan bewaren. Zacht fruit zoals bramen of aardbeien hebben een snelle stofwisseling en bederven daarom sneller dan bijvoorbeeld appels. Kneus de vruchten niet en maak ze pas goed schoon voor de consumptie. Anders spoel je hun natuurlijke beschermende laagje weg en vormt het vocht een voedingsbodem voor schimmels en bacteriën.

Bewaar bramen en ander zacht fruit altijd in de koelkast, hiermee vertraag je de chemische processen die tot het narijpen en vervolgens het rotten leiden. Het beste leg je de vruchten op een stuk keukenpapier, zodat ze droog en stevig blijven. Verwijder rottende en beschimmelde vruchten direct zodat ze de rest niet ‘besmetten’. Bramenjam maken is een goede manier om bramen lang houdbaar te maken.

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Bramenjam maken = conserveren met suiker

Vanaf het moment dat een vrucht wordt geplukt, treden er direct veranderingen op. De cellen gaan kapot, het weefsel verteert zichzelf, de structuur en de smaak veranderen. Kortom, het fruit bederft. Micro-organismen die zich in de lucht of aan het oppervlak van de vruchten bevinden, versnellen dit proces.

Door het suikergehalte in fruit te verhogen, wordt het fruit beter bestand tegen de micro-organismen. Suiker is namelijk, net als zout, een uitstekend natuurlijk conserveringsmiddel. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Je kunt fruit konfijten of er bijvoorbeeld samen met (gelei)suiker een lekkere jam of gelei van maken. Bramenjam maken is dus een fantastische manier om bramen lang houdbaar te maken zodat je er nog maanden van kunt genieten.

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Verschil tussen jam, confituur en gelei

Jam of confituur is een gegeleerd mengsel van suiker, vruchtenmoes (of -pulp) en water. Jam bevat dus het fijngeprakte vruchtvlees, maar ook stukjes fruit en soms hele vruchten. Bij gelei wordt de vruchtenmoes gezeefd voor het gegeleerd wordt. De vaste deeltjes worden er uit gehaald en er zitten dus geen stukjes fruit in.

Het resultaat is een homogene, heldere massa. Jam, confituur en gelei zijn in Nederland producten met een beschermde benaming. Dat betekent dat ze aan bepaalde eisen moeten voldoen wat betreft de productiewijze en samenstelling om zo te mogen heten. Soms zie je in de winkel producten met de namen ‘vruchtenspread’ of bijvoorbeeld ‘aardbeienspread’. Deze lijken op jam maar voldoen niet aan de definities zoals vastgelegd in de Nederlandse Warenwet.

bramenjam maken

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Pectine

Pectine is een polysacharide die zorgt voor de geleiachtige consistentie van jam en marmelade. Er zit van nature pectine in de celwanden van vrijwel alle vruchten, maar de exacte hoeveelheid verschilt per fruitsoort. Appels en citrusvruchten zoals grapefruits en sinaasappels bevatten de meeste pectine; in bramen vind je veel minder pectine.

Hoe meer pectine erin zit, hoe makkelijker het fruit zal geleren bij het maken van jam. Bramen bevatten niet genoeg pectine, dus moet je extra pectine toevoegen tijdens de bereiding. Dat doe je door middel van geleisuiker – een speciale suiker voor het maken van jam waar pectine aan is toegevoegd.

bramenjam maken
Meer weten?

Lees hier alles wat je moet weten over bramen plukken. Of zoek een pluktuin bij jou in de buurt. Je kunt de oogst verwerken in een lekker gebak met bramen.

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!