Advertentie
Een herbruikbare bijenwasdoek is dé manier om je eten vers te houden zonder heel veel plastic te gebruiken. Een duurzaam alternatief voor vershoudfolie dat voor plastic afval zorgt. Het houdt je groenten, fruit, kaas en boterhammen lekker vers.
Nieuwsgierig naar hoe makkelijk het is om ze te maken en hoe handig het is, besloten we de bijenwasdoeken zelf te gaan maken. Voordat je begint, dit heb je nodig:
- jojoba olie
- bijenwas
- bakpapier
- kartelschaar
- katoenen stof (ongeveer de dikte van beddengoed, gewassen)
- kwastje
- leeg glazen potje (van jam, augurken, pindakaas of iets dergelijks)
Ga voor bijenwas naar je lokale imker of zoek naar cosmetica bijenwas. Deze komen vaak in korrels en dat is heel prettig met het doseren en smelten van de was.
Stap 1
Nu je alles bij elkaar hebt verzameld, kun je beginnen. Kies je leukste oude lappen uit en zorg dat ze gewassen zijn. Bedenk welke vormen je wilt gaan gebruiken, bijvoorbeeld eentje die over een (oven)schaal past of over je schaaltjes. Ga in ieder geval voor een rechthoek en een cirkel.
Stap 2
Leg je ovenschaal of schaaltjes op de stof en knip er heel ruim omheen, zodat de stof om de rand kan worden afgesloten. Knip de stof met een kartelschaar zodat ze niet gaan rafelen. Je kunt nu je oven voorverwarmen op 95℃.
Stap 3
Het maakt niet heel veel uit welke vormen en maten je kiest, als je er maar wel voor zorgt dat je stofjes op de bakplaat van je oven passen! Vergeet je stofjes niet te strijken anders krijg je enorme kreukels in je foodwraps.
Stap 4
Leg bakpapier op je bakplaat en daarbovenop een stukje stof. Verwarm het stukje stof in de oven voor ca. 10 minuten. Zet een pan met een bodempje water op middelhoog vuur. Houd het water net onder het kookpunt en zet je glazen potje in het bodempje water met daarin 15 g bijenwas. Laat de bijenwas smelten tot het egaal en transparant is en voeg dan 10 ml jojoba olie toe. Haal het potje uit het water en roer nog een keer door de olie en bijenwas zodat het goed gemengd is.
Stap 6
Ready to rumble? Je doek mag nu terug in de oven op 95℃. Bak je ingesmeerde bijenwasdoek in ca. 10 minuten totdat de stof begint te glimmen. Eerst wordt het namelijk mat en daarna glimmend. En dan weet je: de doek is klaar. Haal hem uit de oven en til hem op tussen je wijs- en duimvinger en wapper hem even zodat hij sneller afkoelt en de was kan uitharden. Laat je doek drogen op de achterkant van een stoel, je wasrek of over een kledinghanger.
Gebruik
Maar de beloning is groot. Je hebt nu bijenwasdoeken die je een jaar lang kunt gebruiken voor vanalles: groente, fruit, sauzen, dips, je boterhammen, lunch, maaltijden, gerechten etc. Let wel op met (rauw) vlees. Dat raden we om hygiënische redenen af. Na het gebruik van de bijenwasdoeken was je ze met lauwwarm water en een beetje zeep af.
Vergeleken met een Bee’s Wrap is dit zeker de moeite waard, je gebruikt oude stoffen en veel van de materialen heb je zelf al in huis. De huisgemaakte bijenwasdoeken zijn dus een stuk voordeliger dan degene die je in de winkel koopt, maar je moet er dus wel wat tijd in steken. Bovendien kun je er meerdere maken: cadeautip! Het proces is even uitvogelen, maar met deze tutorial moet het zeker lukken. Bovendien krijg je een 10 voor duurzaamheid! Veel succes en mocht je nog vragen hebben: leave a message in the comments 😉
Image credit: Amelia Lawrence
Source: Apartment Therapy
Onze tips
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Redactie