Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Brood bakken foodiesredactie

Foodieskok Willem’s kooktips #6

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Elke vrijdag versturen wij de leuke ‘Foodies Favourites Friday’ nieuwsbrief! Ben jij al lid? Schrijf je nu in via deze link en ontvang iedere vrijdag als eerste de leukste artikelen, interessante nieuwtjes, aanbiedingen, het recept van de week én de handige kooktips van onze eigen foodieskok Willem! We hebben de vier tips van de afgelopen maand verzameld voor je.
foodieskok

Sinds een paar maanden ben ik helemaal in de ban van brood bakken. Gebakken in mijn kamado-oven, gemaakt van mijn eigen zuurdesem. Dit weekend bakte ik het mooiste én lekkerster brood ooit, vol luchtbellen die het brood lekker luchtig maakten. Voor het eerst had ik bloem van de plaatstelijke molen gebruikt, een tip die ik ooit kreeg van een bakker. Ik nam het nooit zo nauw met de bloem, maar sinds dit weekend weet ik dat goede bloem echt het verschil maakt. Probeer maar, je zult het verschil zien en proeven.

In de zomermaanden kun je groente en fruit blijven oogsten, vaak meer dan je op kunt. Behalve de buurman blij maken, kun je het overschot natuurlijk ook inmaken. Maak alleen groente en fruit van goede kwaliteit in, zodat je producten lang houdbaar blijven. Verwerk dus geen groente of fruit met beurse of bruine plekken. Nog een belangrijke tip: zorg dat je potten schoon zijn. Spoel ze tenminste af met heet water, of kook ze uit in een grote pan.

Bij een barbecue smaakt niets lekkerder dan een knapperig stokbroodje met zelfgemaakte kruidenboter. Je kunt boter maken in verschillende smaken met verse kruiden, pepers of bijvoorbeeld saffraan. Laat een pakje roomboter zacht worden en meng er naar smaak gehakte kruiden als bieslook, peterselie en tijm doorheen. Een of meer teentjes knoflook mogen van mij ook niet achterblijven. Breng op smaak met zout en peper. Smeer de boter vervolgens op een stuk bakpapier of huishoudfolie en vorm hem tot een rol. Laat de rol koud worden, zo snijd je de boter gemakkelijk in plakjes.

Voor een barbecue breng ik sommige vleessoorten graag op smaak met een lekkere rub of marinade. Een marinade maken is meer dan zomaar wat kruiden en olie met elkaar mengen. Een goede marinade bevat altijd een zuur element om het vlees malser te maken, een vet element zodat de smaak goed in het vlees trekt en tenslotte wat fijne smaakmakers. Kies bijvoorbeeld voor citroensap, azijn of een schuitje wijn in combinatie met een olie die je lekker vindt. Voeg hier een uitje, knoflook, zout, peper en passende kruiden aan toe. Voor een pittige marinade voeg je pepers toe, ga je voor een zoete marinde dan voeg je geen kruiden, maar honing, ketjap of suiker toe. Laat het vlees gerust een nacht marineren!

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!