Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Gestoofde bladgroenten met specerijen

Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen

In samenwerking met Tefal

Advertentie

Het perfecte stoofpotje maken is een hele kunst, want hoe krijg je vlees, vis of groenten nou zacht én sappig? Wij zetten de meest gemaakte fouten én oplossingen voor je op een rij!

Stoofpotje maken

Er gaat niets boven een pruttelende pan op het vuur. Of je er nu groenten, vlees of vis in gaart: met het resultaat is iedereen blij. Als het maken van het stoofpotje goed gaat natuurlijk…

Om jou op weg te helpen hebben wij de meest gemaakte fouten en oplossingen op een rij gezet. Want ook al is mals stoofvlees maken wel een vak apart, toch zijn er een aantal algemene regels waarmee je stoof nooit meer mislukt. Benieuwd welke? Lees dan snel verder!

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Stoofpotje maken: fouten en oplossingen

Welk materiaal gebruik je om goed te stoven? Welke groentes zijn het lekkerst en wat zijn de andere must do’s? Trek je lessen uit de meest gemaakte fouten met onze oplossingen:

Haastige spoed…

…. is zelden goed. Stoven is namelijk een kooktechniek die tijd vraagt. Je gaart de ingrediënten namelijk langzaam in vloeistof en doordat je er de tijd voor neemt, geven de ingrediënten veel smaak af aan het vocht. De grootste fout is dus om ongeduldig te zijn! Wanneer jij jouw stoofpotje te weinig tijd geeft, krijg je nooit het eindresultaat waar je op hoopt. De oplossing is natuurlijk om geduldig te zijn maar wij kunnen ons goed voorstellen dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Heb je weinig tijd? Dan kun je beter een vegetarisch stoofpotje maken in plaats van een gerecht met veel vlees. Groenten zijn namelijk over het algemeen sneller gaar.

Verkeerde ingrediënten

Niet alle ingrediënten zijn even geschikt om te stoven en wie dit niet weet, maakt al snel deze fout. Kies bij voorkeur voor stevige producten, of het nu gaat om vis, vlees of groenten. Deze behouden namelijk wat meer bite wanneer je ze langere tijd gaart én vallen minder snel uit elkaar. Denk bijvoorbeeld aan hardere groenten zoals pastinaak, winterpeen en pompoen, stevige witvis (in tegenstelling tot tonijn uit blik bijvoorbeeld) of wat minder mals vlees zoals sukadelappen.

Je stoof is te zout

Waar de meeste bereidingswijzen het beste tot hun recht komen met een snufje zout, is dat bij stoven niet altijd het geval. Doordat je de ingrediënten langzaam gaart, geef je de smaken veel langer de tijd om er goed in trekken. Zo ook het zout. Let er dus goed op dat je van tevoren niet te veel gebruikt. Achteraf toevoegen kan altijd nog. Gebruik je bouillon? Voeg dan wat minder van het bouillonblokje toe dan je gewend bent of leng je zelfgemaakte bouillon eerst aan met wat water.

Gebruik goed materiaal

Bij het maken van een stoofpotje kun je natuurlijk elke pan gebruiken, maar je stoofgerecht komt het beste tot zijn recht met een braad- of stoofpan met een dikke bodem en deksel. Dit houdt de warmte namelijk beter vast. Vindt je zo’n zware pan onhandig? Kies dan voor een pan van lichter materiaal. De AIR pannen van Tefal zijn bijvoorbeeld van gietaluminium gemaakt. Hierdoor voelen ze veel lichter aan dan je van stoofpannen gewend bent, maar met dezelfde kwaliteiten. Zelf ervaren? Doe dan mee met onze winactie of haal hem gelijk in huis. Tijdens Stovember ontvang je bij aankoop van de geselecteerde Stovember-producten tot € 50,- retour.

Tefal Stovember 2024
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!