
Jan-Jaap Altenburg, oftewel Sommeljj, weet álles te vertellen over wijn. Geloof hem maar als hij zegt dat je de Turkse wijn echt eens moet proberen!
Lees verder na de advertentie
Turkije is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt bij wijn. Maar wat blijkt? Het is niet alleen het land van baklava en kebab, maar ook van verrassend goede wijnen. Dus voor onze nieuwste uitgave, ging onze sommelier aan de slag met typisch Turkse gerechten én wijnen.
Turkse wijn
In Foodies Turkije deelt Jan-Jaap zijn beste tips. Zo weet jij welke wijn je kunt halen om te combineren met de lekkere recepten uit dit nummer. En als je dan de keuken induikt en de wijnen opentrekt, dan denk je vooral: waarom wist ik dit niet eerder?
Foodies Turkije
€ 7.99- Leer de keuken van Karsu kennen;
- Ontdek typisch Turkse ingrediënten;
- Bak zoete toetjes en nog veel meer!

Wijnland Turkije
Je verwacht het misschien niet maar Turkije is een van de oudste wijnlanden ter wereld, met zo’n 7.000 jaar wijnbouw op de teller. De oudste sporen van wijnproductie zijn gevonden in het gebied rond Anatolië, waar kleitabletten en amforen bewijzen dat men hier al duizenden jaren geleden aan het vergisten sloeg.
Toch wordt het land vandaag de dag nog vaak over het hoofd gezien op de wijnkaart. Onterecht, want met meer dan 800 (!) inheemse druivenrassen, wijngaarden op 1.000 meter hoogte en zonovergoten hellingen aan de Egeïsche kust is het een paradijs voor de avontuurlijke wijnliefhebber.
Waarom drinken we weinig Turkse wijn?
Vanwege religieuze en politieke gevoeligheden is de binnenlandse wijnconsumptie relatief laag. Maar de export zit in de lift, mede dankzij moderne producenten als Pasaeli, die inzetten op kwaliteit, authenticiteit en eigenheid. Want laten we eerlijk zijn: een druif met de naam çalkarası of papaskarası blijft dan misschien wat minder snel hangen dan ‘doe mij maar een chardonnay of merlot’, de Turkse druivensoorten hebben wél een uniek karakter.
Wijnproducent Passaeli
Pasaeli is een relatief jonge producent, opgericht in 2000, met een duidelijke missie: het herontdekken van de inheemse druiven van Turkije. Denk aan sultaniye, sidalan, karasakız en papaskarası – druiven die je zelden buiten het land tegenkomt, maar die goed presteren in Turkije en in moderne stijl worden gemaakt.
Alles wordt handmatig geoogst en er wordt gewerkt met natuurlijke gisten, waardoor de wijn vaak natuurlijkere aroma’s heeft. De focus ligt op terroirwijnen van single vineyards: wijnen gemaakt uit één enkele wijngaard, om op deze manier een zo goed mogelijke expressie te geven van zo’n specifieke wijngaard. De productie bij Pasaeli is relatief klein en verschilt per cuvee (de tank of het vat waarin de wijn wordt vergist). Verwacht dan ook geen massa, maar juist kleine oplages en bijzondere wijnen.
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Turkse wijn en spijs
De Turkse keuken is gemaakt voor wijn en om te delen. Denk aan gerechten met kruidigheid, zuren, rokerigheid en zoetigheid, perfect om met veel verschillende stijlen wijn te combineren. Ik houd vooral van meerdere dingen proeven, zoals bij mezze, een eindeloze tafel met kleine hapjes waar je meerdere wijnen bij kan combineren.
Het leuke is dat hier de combinatie ook niet vast ligt. Trek een fles open en kijk hoe het gaat met alle smaken. Toen ik de sommeliersopleiding nog deed had ik een leraar die zei: “zolang het gerecht en de wijn elkaar niet bijten, ben je al een heel eind op weg”. Vaak is de combinatie die je niet verwacht de leukste, dus blijf vooral experimenteren.
Benieuwd naar lekkere combinaties? Jan-Jaap deelt zijn beste tips in Foodies Turkije. Zo weet jij welke wijn je kunt halen om te combineren met de lekkere recepten uit dit nummer. Bestel deze via de link hieronder of haal hem in de winkel!
Foodies Turkije
€ 7.99- Leer de keuken van Karsu kennen;
- Ontdek typisch Turkse ingrediënten;
- Bak zoete toetjes en nog veel meer!

Onze tips

Van baklava tot kebab: deze Turkse recepten wil je maken

5x ingrediënten waarvoor je naar een Turkse winkel wil gaan

De lekkerste Turkse recepten? Je vindt ze in deze Foodies

Dit is waarom een Turks ontbijt zo ontzettend lekker is

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.



