Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Asperges met geitenkaas

Groene asperges bereiden: van koken tot grillen

Advertentie

Groene asperges bereiden kan op allerlei manieren. Denk aan grillen, koken, bakken of roosteren. Ontdek alles over hoe je deze groene groente moet klaarmaken en over de verschillende bereidingswijzen. 

Groene asperges klaarmaken

Het witte goud, ofwel witte asperges, kennen we allemaal. Slechts een paar weken per jaar kun je ze in Nederland vinden. Groene asperges daarentegen zijn het hele jaar door beschikbaar. Maar er zijn meer verschillen tussen de soorten asperges.

Hoewel je witte asperges op meerdere manieren kunt bereiden, worden ze traditioneel veelal gekookt en geserveerd met ham en ei. Groene asperges klaarmaken kan met talloze bereidingswijzen. Zo kun je eindeloos variëren en groene asperges in allerlei recepten verwerken. Wij vertellen je er alles over.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Moet je groene asperges schillen?

Een van de minst leuke werkjes aan witte asperges bereiden is.. juist, het schillen. Grote voordeel aan de groene variant: schillen is niet nodig! Het enige wat je wel even moet doen is het harde, houtige uiteinde van de asperges afsnijden. Circa 2 cm is voldoende.

Groene asperges bereiden

1. Groene asperges koken

Groene asperges koken is heel eenvoudig. Snijd hiervoor ca. 2 cm van de onderkant af. Spoel de asperges eventueel even af. Breng een pan met ruim water met zout aan de kook. Leg de asperges erin en laat voor beetgare asperges 2-3 minuten koken. Houd je van zachtere groene asperges, houd dan een kooktijd van 5-6 minuten aan.

2. Groene asperges grillen

Deze groene groenten zijn heel geschikt om te grillen. Dat kan zowel in de grillpan, maar groene asperges op de bbq grillen gaat ook heel goed. Besprenkel de groenten hiervoor met olie en gril ze 8-10 minuten. Blijf erbij en draai ze tussendoor een paar keer om, ze kunnen vrij gemakkelijk verbranden. Meer dan wat grof zeezout en versgemalen peper heb je niet nodig!

Gegrilde asperges met kwarteleitjes en chorizo

Gegrilde asperges met kwarteleitjes en chorizo

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

900 g groene asperges
60 g chorizo (in dunne plakjes)
12 kwarteleitjes*
1 el olie

Voor de dressing

3 el sherry-azijn
5 el koolzaadolie
1 tl Dijon-mosterd
1 sjalot (in ringen)

Bereiding

  1. Blancheer de asperges ca. 3 minuten in kokend water met wat zout. Giet af en leg in een kom ijswater.

  2. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak er de chorizo krokant in. De chorizo bakt daarbij in zijn eigen vet.

  3. Kook de kwarteleitjes precies 2 minuten in kokend water. Giet af en leg in een kom met ijswater. Pel de eitjes voorzichtig, de schaal zal in grote stukken loskomen.

  4. Verhit een grillpan en meng de asperges met de olie. Gril de asperges in porties in de grillpan tot ze lichtjes geblakerd zijn.

  5. Klop voor de dressing met een garde de azijn, de koolzaadolie en de mosterd door elkaar. Roer de sjalot erdoorheen. Meng de helft van de dressing met de asperges en verdeel ze over 1 of 2 schalen. Halveer de eitjes en verdeel ze met de chorizo over de asperges. Druppel met een lepel de overige dressing eroverheen en serveer.

© olive Magazine/Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliff Foto’s: Gareth Morgans Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Sal Henley

3. Groene asperges bakken

Naast grillen kun je groene asperges ook bakken in een koekenpan. Verhit hiervoor een scheut olie in de pan en bak de asperges ca. 10 minuten in de pan.

4. Groene asperges stomen

Ook stomen is een manier om de groente te garen. Zo blijven ze lekker knapperig, behoud je allerlei vitamines en heb je geen olie of boter nodig. Stoom groene asperges in 5-7 minuten gaar in een stoompan of pan met stoommandje.

5. Groene asperges roosteren

Ook lekker is het om groene asperges te roosteren in de oven. Doe de asperges in een ovenschaal, besprenkel met olie en eventueel zout en peper naar smaak en rooster ze in ca. 20 minuten in de oven (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C).

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!