Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
Asperges met geitenkaas

Groene asperges bereiden: van koken tot grillen

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Groene asperges bereiden kan op allerlei manieren. Denk aan grillen, koken, bakken of roosteren. Ontdek alles over hoe je deze groene groente moet klaarmaken en over de verschillende bereidingswijzen. 

Lees verder na de advertentie

Groene asperges bereiden

Het witte goud, ofwel witte asperges, kennen we allemaal. Slechts een paar weken per jaar kun je ze in Nederland vinden wanneer ze op hun best zijn, maar het officiële aspergeseizoen loopt tegenwoordig van begin februari tot eind juni. Dit komt omdat ze vanaf dan in de kassen worden geteeld. Groene asperges daarentegen zijn het hele jaar door beschikbaar. Maar er zijn meer verschillen tussen de soorten asperges.

Hoewel je witte asperges op meerdere manieren kunt bereiden, worden ze traditioneel veelal gekookt en geserveerd met ham en ei. Groene asperges klaarmaken kan op talloze bereidingswijzen. Zo kun je eindeloos variëren en groene asperges in allerlei recepten verwerken. Wij vertellen je er alles over.

Groene asperges klaarmaken

1. Groene asperges koken

Groene asperges koken is heel eenvoudig. Snijd hiervoor ca. 2 cm van de onderkant af. Spoel de asperges eventueel even af. Breng een pan met ruim water met zout aan de kook. Leg de asperges erin en laat voor beetgare asperges 2-3 minuten koken. Houd je van zachtere groene asperges, houd dan een kooktijd van 5-6 minuten aan.

2. Groene asperges grillen

Deze groene groenten zijn heel geschikt om te grillen. Dat kan zowel in de grillpan, maar groene asperges op de bbq grillen gaat ook heel goed. Besprenkel de groenten hiervoor met olie en gril ze 8-10 minuten. Blijf erbij en draai ze tussendoor een paar keer om, ze kunnen vrij gemakkelijk verbranden. Meer dan wat grof zeezout en versgemalen peper heb je niet nodig!

3. Groene asperges bakken

Naast grillen kun je groene asperges ook bakken in een koekenpan. Verhit hiervoor een scheut olie in de pan en bak de asperges ca. 10 minuten in de pan.

4. Groene asperges stomen

Ook stomen is een manier om de groente te garen. Zo blijven ze lekker knapperig, behoud je allerlei vitamines en heb je geen olie of boter nodig. Stoom groene asperges in 5-7 minuten gaar in een stoompan of pan met stoommandje.

5. Groene asperges roosteren in de oven

Ook lekker is het om groene asperges te roosteren in de oven. Doe de asperges in een ovenschaal, besprenkel met olie en eventueel zout en peper naar smaak en rooster ze in ca. 20 minuten in de oven (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C).

Moet je groene asperges schillen?

Een van de minst leuke werkjes aan witte asperges bereiden is het schillen. Grote voordeel aan de groene variant: schillen is niet nodig! Het enige wat je wel even moet doen is het harde, houtige uiteinde van de asperges afsnijden. Ca. 2 cm is voldoende.

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

groene asperges

Tip!

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!