Advertentie
Groene asperges bereiden kan op allerlei manieren. Denk aan grillen, koken, bakken of roosteren. Ontdek alles over hoe je deze groene groente moet klaarmaken en over de verschillende bereidingswijzen.
Groene asperges klaarmaken
Het witte goud, ofwel witte asperges, kennen we allemaal. Slechts een paar weken per jaar kun je ze in Nederland vinden. Groene asperges daarentegen zijn het hele jaar door beschikbaar. Maar er zijn meer verschillen tussen de soorten asperges.
Hoewel je witte asperges op meerdere manieren kunt bereiden, worden ze traditioneel veelal gekookt en geserveerd met ham en ei. Groene asperges klaarmaken kan met talloze bereidingswijzen. Zo kun je eindeloos variëren en groene asperges in allerlei recepten verwerken. Wij vertellen je er alles over.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Moet je groene asperges schillen?
Een van de minst leuke werkjes aan witte asperges bereiden is.. juist, het schillen. Grote voordeel aan de groene variant: schillen is niet nodig! Het enige wat je wel even moet doen is het harde, houtige uiteinde van de asperges afsnijden. Circa 2 cm is voldoende.
Groene asperges bereiden
1. Groene asperges koken
Groene asperges koken is heel eenvoudig. Snijd hiervoor ca. 2 cm van de onderkant af. Spoel de asperges eventueel even af. Breng een pan met ruim water met zout aan de kook. Leg de asperges erin en laat voor beetgare asperges 2-3 minuten koken. Houd je van zachtere groene asperges, houd dan een kooktijd van 5-6 minuten aan.
2. Groene asperges grillen
Deze groene groenten zijn heel geschikt om te grillen. Dat kan zowel in de grillpan, maar groene asperges op de bbq grillen gaat ook heel goed. Besprenkel de groenten hiervoor met olie en gril ze 8-10 minuten. Blijf erbij en draai ze tussendoor een paar keer om, ze kunnen vrij gemakkelijk verbranden. Meer dan wat grof zeezout en versgemalen peper heb je niet nodig!
Gegrilde asperges met kwarteleitjes en chorizo
Geniet van een eenvoudig maar smakelijk gerecht: gegrilde asperges met zachte kwarteleitjes en knapperige gebakken chorizo. Dit bijgerecht is makkelijk te maken en doet het ook goed als voorgerecht.
Ingrediënten
Voor de dressing
Bereiding
Blancheer de asperges ca. 3 minuten in kokend water met wat zout. Giet af en leg in een kom ijswater.
Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak er de chorizo krokant in. De chorizo bakt daarbij in zijn eigen vet.
Kook de kwarteleitjes precies 2 minuten in kokend water. Giet af en leg in een kom met ijswater. Pel de eitjes voorzichtig, de schaal zal in grote stukken loskomen.
Verhit een grillpan en meng de asperges met de olie. Gril de asperges in porties in de grillpan tot ze lichtjes geblakerd zijn.
Klop voor de dressing met een garde de azijn, de koolzaadolie en de mosterd door elkaar. Roer de sjalot erdoorheen. Meng de helft van de dressing met de asperges en verdeel ze over 1 of 2 schalen. Halveer de eitjes en verdeel ze met de chorizo over de asperges. Druppel met een lepel de overige dressing eroverheen en serveer.
*Kwarteleitjes zijn wat lastiger te pellen, maar ogen erg leuk in dit gerecht. Wil je ze vervangen door gewone kippeneieren? Gebruik dan 6 eieren. Kook ze ca. 4-5 minuten in kokend water. Laat ze schrikken in ijswater, pel ze en snijd ze in vieren.
© olive Magazine/Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliff Foto’s: Gareth Morgans Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Sal Henley
3. Groene asperges bakken
Naast grillen kun je groene asperges ook bakken in een koekenpan. Verhit hiervoor een scheut olie in de pan en bak de asperges ca. 10 minuten in de pan.
4. Groene asperges stomen
Ook stomen is een manier om de groente te garen. Zo blijven ze lekker knapperig, behoud je allerlei vitamines en heb je geen olie of boter nodig. Stoom groene asperges in 5-7 minuten gaar in een stoompan of pan met stoommandje.
5. Groene asperges roosteren
Ook lekker is het om groene asperges te roosteren in de oven. Doe de asperges in een ovenschaal, besprenkel met olie en eventueel zout en peper naar smaak en rooster ze in ca. 20 minuten in de oven (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C).
Onze tips
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Gnocchi koken: zo doe je dat
Knoflook snijden, kneuzen of persen: zo krijg je de sterkste smaak
Pico bello gnocchi: tips & tools
Zo kan je het beste boerenkool koken en bereiden
Zo decoreer je taart met de tools van Plate-it
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?