Keuringsdienst van waarde

Een tijdje terug bekeken we een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde. Met veel plezier bekijken we de no-nonsense afleveringen over ‘Italiaanse kaas’, ‘saffraan’ en andere ingrediënten waar nogal wat fabeltjes omheen hangen. En zo was deze keer het ei aan de beurt. Want qua smaak verschillen witte en bruine eieren eigenlijk helemaal niet van elkaar, maar toch wordt het bruine ei vaker verkocht in Nederland. Bovendien betaal je er gemiddeld acht cent meer voor per stuk. Hoe komt dat? De Keuringsdienst van Waarde onderzoekt de smaak van de eieren, vraagt zich af waar het prijsverschil vandaan komt en hoe de kleur van een ei wordt bepaald. Wij vertellen je het verschil tussen witte en bruine eieren.

Eieren verschillende kleuren

Verschillen tussen witte en bruine eieren

De kleur krijgt het ei door de lellen van de kip. Zijn de lellen rood/bruin, dan legt de kip een bruin ei. Zijn de lellen van de kip wit? Je raadt het al, een wit ei. Tot zover de kleur. Wil dat dan meteen zeggen dat een bruin ei ook een scharrelei, een vrije uitloop of biologisch ei is? Nee. Er zijn witte én bruine kippen die scharrelkippen zijn. Tegenwoordig is de standaard een scharrelei en hoe meer sterren de eieren krijgen hoe meer er rekening wordt gehouden met de behoeftes van de kip.

Philips keukenapparatuur voor koken en bakken

Philips keukenapparatuur voor koken en bakken

• Airfryer, pastamachines & blenders
• Ontdek uitgeprobeerde recepten
• Alles wat je nodig hebt voor in de keuken

Er zijn nu eenmaal boeren die witte kippen en bruine kippen houden. Bruine kippen eten iets meer en produceren over het jaar verdeeld iets minder eieren (290) dan de witte kip (zo’n 320). Verder komen we er in het onderzoeksprogramma van NPO achter dat de karakters van een bruine kip opmerkelijk verschillen van die van een witte kip.

verschil tussen witte en bruine eieren

Persoonlijkheid

Een witte kip is een stuk verlegener en haast schuw van karakter ten opzichte van de nieuwsgierige bruine kip. Bruine kippen komen vaak op je af gelopen en worden nieuwsgierig zodra je de stal binnenstapt. Maar ook dit zegt niets over ons koopgedrag van witte en bruine eieren. Over het algemeen kunnen we wel concluderen dat de witte kip net even duurzamer en efficiënter is dan de bruine kip. Maar hij wordt zeker niet zo vaak gekocht. Over het algemeen kopen we allemaal bruine eieren zodra we voor het schap staan. Maar waarom?

Eieren wit of bruin

Wit of bruin?

Het blijkt dat mensen nogal eens kunnen denken dat bruine eieren lekkerder zijn, gezonder en staan voor betere leefomstandigheden voor de kippen. Dat de witte eieren in het goedkope witte plastic doosje doen denken aan legbatterij-kippen en goedkoop, misschien zelfs een beetje vies zijn? Niets is minder waar! Witte eieren zijn net zo smaakvol als bruine eieren en alle kippenboeren in Nederland produceren tegenwoordig ten minste scharreleieren. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het kopen van een wit ei duurzamer is dan een bruin ei.

Goedkoop eitje

Witte eieren zijn een stuk goedkoper. Als we aan de boeren vragen waar dit verschil vandaan komt, antwoorden ze dat de twee verschillende eieren voor hetzelfde geld verkocht worden aan de supermarkten. Het zou hoogstens een halve cent op één ei moeten verschillen. Kunnen we dan concluderen dat er een grotere marge wordt gemaakt op het bruine ei? Dat antwoord probeert elke supermarkt te ontwijken in het programma. Maar het lijkt onvermijdelijk. Aan de prijs van de boer zal het niet liggen. Aan de verpakking misschien, of wellicht aan ons vooroordeel dat één van de twee beter zou zijn. En als we het de boeren vragen, dan is dat zeker niet zo!

En de boer dan?

Maar waarom zijn er eigenlijk wittekippenboeren als er toch zoveel vraag is naar bruine eieren op de markt? Het blijkt cultuurafhankelijk te zijn. Veel van de witte eieren gaan naar het buitenland omdat daar juist wordt gedacht dat witte eieren puurder en lekkerder zijn dan bruine eieren. Zo zijn er dus nogal wat vooroordelen rond de kleur van de eitjes!

verschil tussen witte en bruine eieren

Wat moet je nu kopen?

Als ze dan op bezoek gaan bij Kipster (een wittekippenboerderij) en de bruine kippenboer horen zeggen dat hij meer afzet heeft met een bruin ei maar eigenlijk meer overtuigd is van de duurzaamheid van het witte ei, dan zijn we eigenlijk wel overtuigd dat we geen onderscheid hoeven te maken tussen de twee kleuren. Even lekker, even goed, alleen het bruine is wat duurder omdat hij een mooiere verpakking heeft? Wij zijn in ieder geval een stuk wijzer in het kopen van onze eitjes!

Wil je iedere week de lekkerste recepten en leukste weetjes ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: