Abonneren
Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
De keuken van Bohiem in de Flevopolder

Bohiem: avontuurlijk dineren én overnachten in de Flevopolder

Profielfoto van BasBas Erkens

Picknicken in het zonnetje, wandelen door de natuur, een uitgebreid diner in een romantische kas, overnachten in een luxe tent én een heerlijk ontbijt… Klinkt dat als muziek in je oren? Dan wil je deze zomer nog reserveren bij Bohiem, waar je dineert, overnacht en ontbijt in de Flevopolder.

Lees verder na de advertentie

Bohiem

Het idee voor Bohiem ontstond jaren geleden, toen vrienden Freek, Diane, Laura en Sam fantaseerden over een buitenrestaurant, terwijl ze rond een knisperend kampvuur zaten. Koken op open vuur en in ondergrondse ovens, louter met ingrediënten direct uit de omgeving en mét overnachting in een luxe tent - de beleving die Bohiem heet was ontstaan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Unieke beleving bij Bohiem

Bij Bohiem bereiden de chefs intieme diners op open vuur, met lokale en wilde ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan kuil-koken, fermenteren, warm en koud roken en garen in klei; de chefs nemen je mee op een culinair avontuur in de buitenkeuken bij Yūgen Forest, aan de rand van de Flevopolder.

Al begint het allemaal met een gevulde picknickmand, waarmee je eventueel met een glaasje bubbels kunt borrelen voor je luxe tent - in het zonnetje.

Na het diner kun je uitbuiken rond het kampvuur met een cocktail, een goed glas wijn of een koud biertje én overheerlijke s’mores. De nacht eindigt in je luxe tent, waar je in een heerlijk en ruim bed onder de sterrenhemel in slaap valt. De volgende ochtend staat het ontbijt al voor je klaar in de kas, zodat je goed aan je dag begint.

Picknickmand met bubbels

Vanaf 16.00 uur 's middags kun je inchecken bij Bohiem. Ik parkeer mijn auto aan de rand van de Flevopolder, waar in een groene brievenbus een aantal enveloppen zitten. Op eentje staat mijn naam. In de enveloppe zit een kaartje waarop staat dat er op mij gewacht wordt in de kas. Ook zit er een routebeschrijving bij, om vanaf de parkeerplaats naar de kas te lopen.

Het is nog geen tien minuten lopen, en toch voelt het direct alsof je middenin de natuur staat. Ik hoor verschillende vogels om mij heen, voel een zachte bries en geniet van de zon in mijn gezicht. In de verte zie ik al wat tenten boven het hoge gras uitsteken, voor mij staat een grote kas, vol met groene begroeiing.

Suzan, de gastvrouw van dienst, zorgt voor een warme begroeting. Aandachtig luister ik naar haar uitleg over de kas, het concept en de tent waar ik zo naartoe ga. Ondertussen vult ze een picknickmandje met flatbreads, dolma's met granen, boter, pesto, limonade gemaakt van salie en een flesje bubbels.

Luxe tent

Niet veel later sta ik bij mijn luxe tent, die van alle gemakken is voorzien. Althans, van alle gemakken die je nodig hebt. Middenin de tent staat een groot tweepersoonsbed met warme lakens, er liggen handdoeken klaar en er staan twee relaxte stoelen met schapenvachtjes erop - voor het geval je het koud krijgt.

Ik zet de stoelen voor de tent, en gebruik een krat om het lekkers uit de picknickmand uit te stallen. Voor ik het weet zit ik in de heerlijke stoel, te genieten van een glaasje bubbels en al het lekkers uit de mand. In de zon. Met alleen het geluid van wat vogels op de achtergrond. Ik sluit mijn ogen en geniet volop...

Interieur van de luxe tenten bij Bohiem

Dineren in de kas

Om 18.00 uur word ik samen met mijn gezelschap verwacht bij de grote kas, waar chef-kok Sam van Berkel wat meer gaat vertellen over het menu. Aangekomen bij de kas, staat Sam al naast een rookoven, waarin hij een amuse aan het bereiden is. Hij vertelt dat ze bij Bohiem voornamelijk met open vuur werken, en de gerechten opbouwen met ingrediënten uit de regio. Zo komen de groenten bijvoorbeeld van de buurman, boer Rick.

Ondergrondse oven

We lopen een stukje verder, waar Sam vertelt dat ze ook werken met een ondergrondse oven. Ik zie wat tegels in een rondje, waar Sam wat zand weg graaft. Er komt rook tussen het zand uit, en nadat hij wat stenen weg heeft gehaald komt er en grote bak, omwikkeld met een doek tevoorschijn.

"Dit is reebok", vertelt Sam trots. "Jullie krijgen straks tijdens het diner een gerecht met reebokfilet, daar serveer ik een soort stoofvlees bij van dezelfde reebok. Samen met wat smaakmakers gaar ik deze in de ondergrondse oven. Hij wikkelt het doek van de bak en laat het vlees zien. Het ruikt nu al lekker...

Groene kaviaar

Buiten krijgen we nog een amuse met bouillon van gerookte forel - die overigens ongelooflijk lekker smaakt - voordat we binnen in de kas plaatsnemen. De tafel zijn ruim opgezet, maar door de inrichting en alle begroeiing is de kas sfeervol, warm en ontzettend romantisch.

Het eerste bord dat op tafel verschijnt is nog een amuse. Sam legt uit: "Dit noem ik ook wel groene kaviaar, het is een peulvrucht die bij boer Rick groeit. Ik heb er niets mee gedaan, behalve dan dat ik de bonen heb geopend. Binnenin zitten kleine groene bolletjes, die boordevol smaak zitten. Probeer maar." De teardrops, zoals ze ook wel heten, smaken zoet en kruidig tegelijkertijd, en hebben inderdaad niets nodig aan smaakmakers. Heerlijk!

Meerdere gangen

Wat volgt zijn meerdere gangen, waarbij het ene gerecht nog mooier en lekkerder is dan het andere gerecht. Ik kies voor het bijpassende wijnarrangement, waarbij Suzan verschillende Nederlandse wijnen schenkt.

Als eerste verschijnen er gepofte bietjes met radijs op tafel, met oesterblad en boekweit. Een schot in de roos, het gerechtje valt zichtbaar bij iedereen in de kas in de smaak.

Vervolgens serveert Sam Veluwse forel, bereid als gravad lax. De groene aardbeien en koolrabi passen perfect bij de forel, samen met een saus van karnemelk en verse kruiden.

Favoriet van de avond

Alsof het culinaire feestje nog niet compleet is verschijnt er niet veel later een gerecht op tafel met gepofte aardappels, ingelegde asperges uit Flevoland, gefermenteerde daslook en een salade van zilte groenten. Mede door de geniale saus en de perfecte balans in smaken, is dit misschien wel mijn favoriete gerecht van de avond.

En dat terwijl het hoofdgerecht nog moet komen; filet van reebok die smelt op je tong, met een zijdezachte puree van knolselderij, verse bietjes en een stoof van ree, die we eerder in de ondergrondse oven zagen. Bonuspunten voor de jus overigens, want hier wil ik het liefst in zwemmen - zoveel smaak!

Desserts

Wat volgt is een pre-dessert, om er zeker van te zijn dat we niet met trek teruggaan naar de tent. Deze gang bestaat uit geitenyoghurt, gepocheerde rabarber en een granita van appel. Fris, zoet en zuur tegelijkertijd, dit smaakt naar meer...

En gelukkig is er nog meer. Niet omdat ik trek heb, maar omdat elke hap tot nu toe ongelooflijk smaakvol is. Misschien is het de romantische kas, de rust van de natuur of de passie van Sam, maar alles is lekker. Zo ook het echte dessert, bestaande uit ijs van basilicum met zoete aardbeien en vlierbloesem.

Kampvuur met marshmallows

Na het diner vertrekken we naar buiten, waar een groot kampvuur is aangestoken. Ik krijg een bordje met een aantal marshmallows erop, samen met wafeltjes met chocolade. Tijd om s'mores te maken! Mijn gezelschap heeft al een spies te pakken en staat al enthousiast klaar bij het kampvuur.

De marshmallows zijn gemaakt door het keukenteam, het is een soort Italiaanse meringue met gelatine. Ze smelten snel boven het warme vuur, en smaken fantastisch in combinatie met de knapperige wafel en chocolade. Het duurt dan ook niet lang voor er een extra portie marshmallows verschijnt, iedereen geniet met volle teugen.

Overnachten bij Bohiem

Na een fantastische avond plof ik neer in het heerlijke bed in de luxe tent. Het licht gaat uit, en voor ik het weet val ik in slaap. En dat terwijl ik helemaal niet van kamperen houd, al kan ik hier wel aan wennen.

De volgende ochtend word ik uitgeslapen wakker. Ik sta rustig op, en wandel met mijn gezelschap naar de kas. De geur van koffie komt je al direct tegemoet. In de kas staat er dan ook binnen no time een kop koffie klaar, samen met een een vers sapje, gemaakt van groenten rondom de kas.

Ontbijten in de kas

Het ontbijt is net zo lekker en uitgebreid als het diner, waarbij ik als eerste geniet van verse granola met rabarber en yoghurt. Het volgende gerecht is een klein pannetje met oeufs en cocotte, eieren uit de oven. Deze worden geserveerd met crème fraîche, verse bieslook en gesmoorde prei - die overigens ook in de ondergrondse oven is bereid.

Ondanks dat dit alles erg lekker is, sluiten we af met het hoogtepunt van het ontbijt. Wentelteefjes van Fries suikerbrood, met vers fruit, munt en room. Hier mag je mij elke dag voor wakker maken, zonder twijfel.

Na nog een kop koffie is het toch echt tijd om mijn rugzak in te pakken en richting huis te gaan. Volledig uitgerust en met een hele fijne herinnering, want het avontuur bij Bohiem is er eentje om niet te vergeten...

Lees verder na de advertentie

Meer informatie over Bohiem?

Wil je meer informatie over Bohiem of reserveren? Neem dan een kijkje op de website van Bohiem. Wacht niet te lang, want de reserveringen gaan ontzettend snel. Bohiem is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag, tot en met 7 september 2025.

Kleine sidenote overigens; het menu verandert wekelijks - soms zelfs dagelijks. Er wordt gekookt met wat er op dat moment voorhanden is. Het kan dus maar zo zijn dat je een heel ander menu krijgt dan waar ik van heb genoten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

De beste tips en inspiratie in je mail:

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.