Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Gerecht met yellowtail kingfish bij Nobu Restaurant Barcelona

Een vleugje Japan in Barcelona: Nobu Restaurant

Profielfoto van
BasBas Erkens

Nu is Barcelona sowieso een stad waar je op culinair gebied niets tekort komt, van heerlijke tapas aan een houten barretje tot aan fine dining bij de beste restaurants ter wereld. Nobu Restaurant Barcelona is hier geen uitzondering op, chef-kok Nobu Matsuhisa combineert hier namelijk fijne technieken uit de Japanse keuken met de mooiste producten uit Catalonië.

Lees verder na de advertentie

Nobu Restaurant Barcelona

Mijn verblijf bij Nobu Hotel Barcelona zat vol met hoogtepunten, al was het diner bij Nobu Restaurant Barcelona misschien wel het indrukwekkendste hoogtepunt, zeker culinair gezien. De combinatie van verfijnde Japanse technieken met verse, lokale ingrediënten was geweldig. Denk bijvoorbeeld aan verse vis uit de regio, maar ook aan de lekkerste groenten van boerderijen net buiten de stad.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Nobu Matsuhisa

Chef-kok Nobu Matsuhisa opende samen met acteur Robert De Niro in 1994 het allereerste Nobu Restaurant, in New York. Ruim dertig jaar later is het merk Nobu uitgegroeid tot een bekend begrip, met hotels en restaurants over de hele wereld. In 2019 opende Nobu Barcelona, als hotel en restaurant, in een wolkenkrabber tegenover het station Estació Sants.

Nobu werd geboren in het Japanse Saitama. In zijn jeugd reisde hij al veel rond de wereld, waarbij hij veel leerde van verschillende culturen. Nadat hij de middelbare school had afgerond, begon hij te werken als afwasser in een Japans restaurant. Later werd hij in ditzelfde restaurant opgeleid tot sushimaster.

Op 24-jarige leeftijd opende hij zijn eerste eigen restaurant, in Lima, de hoofdstad van Peru. Hier ontstond zijn liefde voor de Nikkei-keuken, een bijzondere mix van de Japanse en de Peruaanse keuken. Deze smaken en technieken zijn tot de dag van vandaag de basis van alle Nobu Restaurants, waarbij vaak technieken uit de Nikkei-keuken worden gecombineerd met lokale ingrediënten.

Lees verder na de advertentie

Diner met uitzicht

Na een dag door de stad gestruind te hebben, op zoek naar de beste restaurants in Barcelona, is het tijd om 's avonds plaats te nemen bij Nobu Restaurant Barcelona. Iets waar ik al dagen naar uitkijk. Niet alleen vanwege het prachtige uitzicht over de stad - het restaurant bevindt zich op de 23e verdieping van het gelijknamige hotel - maar ook omdat alles op de menukaart lekker klinkt.

Zodra ik de lift uitstap word ik direct vriendelijk begroet, niet veel later zit ik aan een tafeltje bij het raam. Koud water staat al klaar, en niet veel later wordt er ook een glas wijn ingeschonken. Het uitzicht over Barcelona is adembenemend mooi, zeker tijdens zonsondergang.

Aan de ene kant van het restaurant kijk je uit over de Sagrada Familia, aan de andere kant over het moderne deel van de stad, richting het vliegveld. In het midden heb je perfect uitzicht over Montjuïc, de bekendste berg van Barcelona.

Lees verder na de advertentie

Menu van Nobu Restaurant Barcelona

Van ceviche en verse sushi tot aan gelakte kabeljauw en biefstuk van Wagyu - ik krijg spontaan trek als ik de menukaart bekijk. Daar komt nog eens bij dat de werkwijze van Nobu mij erg aanspreekt. Zo gebruiken de chefs de verfijnde Japanse technieken en de diepe smaken van de Nikkei-keuken, terwijl bijna alle ingrediënten uit de omgeving van Barcelona komen.

Voor ik het weet staat het eerste gerecht al op tafel, hamachi met yuzu en sojasaus. Ik krijg een uitgebreide selectie van de kaart, met zowel een aantal signature dishes van Nobu Restaurant Barcelona, als een aantal nieuwe gerechten. De hamachi is zo'n signature dish, gemaakt met verse vis die iets is gegaard door het zuur van de saus. Heerlijk!

Vervolgens komen er coquilles op tafel, als een soort ceviche met wederom yuzu en sojasaus, maar ook met knapperige sesam. Het bord gaat schoon terug naar de keuken, dat zegt volgens mij genoeg over de diepe smaken.

Tussendoor verschijnt er nog een flinke salade op tafel, die er ogenschijnlijk simpel uitziet. Maar schijn bedriegt, want de salade is gemaakt met crunchy paddenstoelen, wat de salade een intense smaak geeft, boordevol umami.

Lees verder na de advertentie

Kabeljauw met miso

Nu moet ik eerlijk zeggen, merendeel van de gerechten klinkt relatief simpel, maar zodra je een hap neemt besef je dat er ongelooflijk veel vakmanschap, techniek en liefde in de gerechten zit. Je proeft dat de ingrediënten vers zijn, veelal lokaal en seizoensgebonden. Maar ook de bijzondere snijtechnieken zorgen voor een optimale beleving, waarbij bijna elke hap naar meer smaakt.

Zo droom ik nog steeds van de kabeljauw van Nobu Restaurant Barcelona, een van de bekendste signature dishes van het restaurant. Ze serveren een flinke kabeljauwfilet, die tot de perfectie is gebakken. Elke hap smelt weg op je tong, precies waar ik zo van houd bij vis. Nu is dat niet het enige dat deze kabeljauw bijzonder maakt, de vis is namelijk meermaals gelakt met een marinade van miso, sake, mirin en yuzu.

En die combinatie zorgt voor een knapperige buitenkant, een zijdezachte binnenkant en een smaakexplosie waarbij umami, zout, zoet, zuur en bitter in een perfecte balans voorbijkomen. Wauw...!

Kabeljauw gelakt met miso van Nobu Restaurant Barcelona

Lees verder na de advertentie

Wagyu, sushi en desserts

Na de kabeljauw moet ik even bijkomen, al volgen er al snel nog een aantal fantastische gerechten. De zon is ondertussen ondergegaan, waardoor je over een Barcelona vol met sfeervolle lichtjes uitkijkt.

Het vlees van Wagyu wat op tafel komt smaakt perfect bij de hele paddenstoelen die erbij geserveerd worden, en de verse sushi is geniaal. Het komt in de verste verte niet in de buurt van sushi zoals je het waarschijnlijk kent van afhaalrestaurants in Nederland - dit is hoe sushi hoort te smaken.

Maar we zijn er nog niet, het team van Nobu Restaurant Barcelona is bijzonder trots op de desserts. Ondanks dat ik haast vol zit, is er altijd wel ruimte voor een toetje. Er verschijnt een grote schaal op tafel, gevuld met vers seizoensfruit, huisgemaakte mochi en heerlijk ijs.

Lees verder na de advertentie

Tevreden naar bed

Met een kop thee sluit ik de avond af, om vervolgens met de lift twee verdiepingen naar beneden te gaan. Ik overnacht namelijk op de 21e verdieping van het hotel, waardoor ik na het diner direct naar bed kan. Ideaal als je geen zin hebt om nog een stuk te reizen door de stad.

Overigens kun je ook dineren bij het restaurant als je geen hotelgast bent, wat ik je dan ook zeker aanraad. Al is de combinatie van een diner én een overnachting natuurlijk ideaal, zeker als je de volgende ochtend wakker wordt met uitzicht over Barcelona en aanschuift voor het uitgebreide ontbijtbuffet.

Ga je binnenkort naar Barcelona? Reserveer dan tijdig een tafel, bijvoorbeeld via de website van Nobu Restaurant Barcelona.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

De beste tips en inspiratie in je mail:

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.