Mochi

De meeste Nederlanders hebben mochi de afgelopen tijd pas ontdekt. Maar deze traditionele lekkernij wordt in Japan, en zelfs de rest van de wereld, al eeuwenlang gegeten. Hoe kan het ook anders? Het is een echte traktatie waar we je graag meer over vertellen én delen hoe je zelf mochi maken kan.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is mochi?

Het is een Japanse traktatie gemaakt van kleefrijstcake. De traditionele vulling is gemaakt van zoete rode bonen, maar tegenwoordig zijn ze in bijna alle smaken verkrijgbaar. De textuur van kleefrijst is uniek; een beetje zacht en elastisch. Deze structuur vinden de meeste Aziaten erg smaakvol, maar veel Westerlingen moeten er in het begin aan wennen. Laat dat je vooral niet tegenhouden want want mochi is ontzettend lekker. In Japan worden de snoepjes als traktatie gegeten bij speciale gelegenheden en feestdagen, zoals Oud & Nieuw.

Hoe smaakt het?

De smaak is subtiel en grotendeels neutraal, waardoor er ruimte is om met de vullingen te variëren. Traditionele vullingen zijn onder meer zoete bonenpasta, zoals anko (zoete rode bonenpasta) of matcha (groene thee) vulling. Deze varianten worden ook wel mochi daifuku genoemd. De letterlijke betekenis van Daifuku is ‘veel geluk’, je geeft ze in Japan als geschenk bij ceremoniële gelegenheden. Ook populair zijn de met ijs gevulde mochi. Andere varianten zijn in Nederland nog wat minder bekend en zijn bijvoorbeeld de hanabiromochi (van doorzichtig deeg met een vulling van witte bonen en miso) en sakuramochi (ingewikkeld in een kersenbloesemblad).

Waar koop je het?

Mochi daifuku is tegenwoordig op veel plaatsen verkrijgbaar. Zo kun de Japanse lekkernij in Nederland in de meeste toko’s en online wel vinden. De populaire mochi’s gevuld met ijs zijn zelfs bij de grotere supermarkten te koop. Zo vind je deze bij Albert Heijn in het vriesvak.

Zo kun je zelf mochi maken

Al kun je mochi op steeds meer plaatsen kopen, nog lekkerder is om het zelf te maken. Daarom delen wij stap-voor-stap hoe je de Japanse snoepjes in eigen keuken maakt.

Mochi daifuku

De meest bekende variant is de daifuku, gemaakt van kleefrijst en rodebonenpasta. Je maakt de traditionele lekkernij met rode adzuki-bonen. Dit is een kleine roodbruine boon met een zoete, nootachtige smaak.

> naar het recept: mochi daifuku

Mochi daifuku

Aardbeien daifuku

Wil je het snoepje zo traditioneel mogelijk maken? Probeer dan het recept van Yoko Inagaki: “Het lijkt erop dat mochi plotseling een trend is geworden in het Westen. Maar het gekke is dat deze westerse mochi heel anders is dan onze Japanse. Voor Japanners zijn traditionele mochi witte, vierkante of ronde hapjes gemaakt van kleefrijst. Ze zijn zeker niet altijd gezoet, zijn niet gekleurd en ze zijn ook niet altijd gevuld. Als ze gevuld zijn met traditionele zoetebonenpasta, noemen we het daifuku.“

> naar het recept: aardbeien daifuku

Aardbeien daifuku ©Yoko Inagaki

Lees ook: Van mysterybox tot mushrooms met Vanja van der Leeden & Emma de Thouars