Advertentie
Mochi
De meeste Nederlanders hebben mochi de afgelopen tijd pas ontdekt. Maar deze traditionele lekkernij wordt in Japan, en zelfs de rest van de wereld, al eeuwenlang gegeten. Hoe kan het ook anders? Het is een echte traktatie waar we je graag meer over vertellen én delen hoe je zelf mochi maken kan.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat is mochi?
Het is een Japanse traktatie gemaakt van kleefrijstcake. De traditionele vulling is gemaakt van zoete rode bonen, maar tegenwoordig zijn ze in bijna alle smaken verkrijgbaar. De textuur van kleefrijst is uniek; een beetje zacht en elastisch. Deze structuur vinden de meeste Aziaten erg smaakvol, maar veel Westerlingen moeten er in het begin aan wennen. Laat dat je vooral niet tegenhouden want want mochi is ontzettend lekker. In Japan worden de snoepjes als traktatie gegeten bij speciale gelegenheden en feestdagen, zoals Oud & Nieuw.
Hoe smaakt het?
De smaak is subtiel en grotendeels neutraal, waardoor er ruimte is om met de vullingen te variëren. Traditionele vullingen zijn onder meer zoete bonenpasta, zoals anko (zoete rode bonenpasta) of matcha (groene thee) vulling. Deze varianten worden ook wel mochi daifuku genoemd. De letterlijke betekenis van Daifuku is ‘veel geluk’, je geeft ze in Japan als geschenk bij ceremoniële gelegenheden. Ook populair zijn de met ijs gevulde mochi. Andere varianten zijn in Nederland nog wat minder bekend en zijn bijvoorbeeld de hanabiromochi (van doorzichtig deeg met een vulling van witte bonen en miso) en sakuramochi (ingewikkeld in een kersenbloesemblad).
Waar koop je het?
Mochi daifuku is tegenwoordig op veel plaatsen verkrijgbaar. Zo kun de Japanse lekkernij in Nederland in de meeste toko’s en online wel vinden. De populaire mochi’s gevuld met ijs zijn zelfs bij de grotere supermarkten te koop. Zo vind je deze bij Albert Heijn in het vriesvak.
Zo kun je zelf mochi maken
Al kun je mochi op steeds meer plaatsen kopen, nog lekkerder is om het zelf te maken. Daarom delen wij stap-voor-stap hoe je de Japanse snoepjes in eigen keuken maakt.
Mochi daifuku
De meest bekende variant is de daifuku, gemaakt van kleefrijst en rodebonenpasta. Je maakt de traditionele lekkernij met rode adzuki-bonen. Dit is een kleine roodbruine boon met een zoete, nootachtige smaak.
Aardbeien daifukumochi
Yoko Inagaki: “Het lijkt erop dat mochi plotseling een trend is geworden in het Westen. Maar het gekke is dat deze westerse mochi heel anders is dan onze Japanse. Voor Japanners zijn traditionele mochi witte, vierkante of ronde hapjes gemaakt van kleefrijst. Ze zijn zeker niet altijd gezoet, zijn niet gekleurd en ze zijn ook niet altijd gevuld. Als mochi gevuld is met traditionele zoetebonenpasta, noemen we het daifuku.”
Ingrediënten
- 50 g kleefrijstmeel (toko)
- 60 ml water
- 1 el kristalsuiker
- 1 handje bloem om te bestuiven
Voor de vulling
- 30 g azukibonenpasta (zoete bonenpasta o.a. verkrijgbaar bij de toko)
- 3 verse kleine aardbeien (kroontje eraf)
Bereiding
Meng het rijstmeel, water en de suiker in een kom. Verwarm het geheel 30 seconden in de magnetron op 600 W.
Meng goed en zet dan nogmaals 30 seconden in de magnetron. Herhaal dit tot het deeg licht doorschijnend wordt. Laat afkoelen tot je het kunt vastpakken zonder je handen te verbranden.
Verdeel de azukibonenpasta in drie gelijke delen. Druk de drie stukken bonenpasta één voor één plat op je handpalm en wikkel in elk stuk een aardbei. Zet opzij.
Bestuif een snijplank met bloem. Leg hier het rijstmeeldeeg op en verdeel het in drie gelijke delen.
Druk de drie stukken deeg één voor één plat op je handpalm en maak er een dun rondje van.
Zet een met bonenpasta omhulde aardbei ondersteboven in het midden van elke deegplak.
Wikkel het deeg om de aardbei en knijp de uiteinden aan de bovenkant voorzichtig dicht.
Leg de daifuku op een schaal in een mooie contrasterende kleur. Je kunt er eventueel eentje doorsnijden om het rood van de aardbei te laten zien.
Onze tips
Pittige blaadjes: 5x recepten met rucola
5x overheerlijke chocolademousse recepten
Vegetarische voorgerechten voor kerst: de lekkerste recepten
Herfstsoep: deze soepen wil je vandaag nog maken
Pompoen uit de oven
Aardappelgratin recept: klassiek en variaties
Gepofte aardappel: 7x heerlijke recepten
Andijvie recepten: 5x anders dan stamppot
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.