Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Verse pide bij Turks restaurant Nefis in Amsterdam

Dit zijn de beste Turkse restaurants in Nederland

Profielfoto van
BasBas Erkens

De Turkse keuken is ontzettend rijk, en niet te vatten in één omschrijving. Elke regio heeft eigen lokale producten, kruiden en gerechten. Gelukkig zijn er in Nederland genoeg restaurants en hotspots te vinden met het beste uit de Turkse keuken, ik zet mijn favorieten op een rijtje.

Lees verder na de advertentie

De beste Turkse restaurants

Nadat ik voor het eerst Istanbul bezocht, was ik gelijk verkocht. Wat een prachtige stad! Naast veel musea en cultuur kun je er ook heel erg goed eten, van verse döner en uitgebreide Turkse ontbijtjes tot aan de beste manti, pides en alles daartussenin. Gelukkig zijn er in Nederland ook veel goede Turkse restaurants te vinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

De Blauwe Hoek in Arnhem

Al sinds 1974 is dit hét restaurant om te genieten van Turkse specialiteiten in Arnhem. Ik heb lang in deze stad gewoond, en ging dan ook geregeld uit eten bij De Blauwe Hoek, een van mijn favoriete Turkse restaurants.

Niet alleen om de heerlijke gerechten, ook om de warme gastvrijheid en – eerlijk is eerlijk – de aangename porties, waardoor je nooit met trek naar huis gaat. Kortom, ben je in de buurt van Arnhem? Dan is dit restaurant een aanrader!

Lees verder na de advertentie

Restaurant Mandalin in Maastricht

Wil je ontdekken hoe rijk de smaken van de Turkse keuken zijn? Reserveer dan een tafel bij Restaurant Mandalin, in de schaduw van de Basiliek Sint Servaas en het Kruisherenhotel in Maastricht.

Bij dit sfeervolle restaurant serveren ze de beste Turkse gerechten, stuk voor stuk bereid met veel passie en kunde. Turks eten zoals Turks eten bedoeld is, aldus het restaurant zelf.

Lees verder na de advertentie

Harbii in Rotterdam

Dit is absoluut niet de gemiddelde kebabzaak zoals je ze waarschijnlijk kent. Bij Harbii in Rotterdam serveren ze namelijk yaprak döner en iskender döner, gemaakt met vers vlees en veel liefde.

Tel daar nog bij op dat ze de döner serveren met verse lavash, gebakken tegen de wanden van een grote Turkse oven, een tandir. Pro tip: bestel ook de huisgemaakt ayran, deze is heerlijk!

Lees verder na de advertentie

Latadia Restaurant & Patisserie in Rotterdam

Dit is zowel een Turks restaurant als een patisserie in Rotterdam, met heerlijke en authentieke gerechten uit de culinaire stad Gaziantep. Absoluut een aanrader om langs te gaan!

Zo staat Latadia onder andere bekend om hun fantastische lahmacun, de beste baklava en smaakvolle beyran (een Turkse soep).

Lees verder na de advertentie

Nefis in Amsterdam

Restaurant Nefis is wat mij betreft een culinaire parel in Amsterdam-Oost. Probeer vooral eens de versgemaakte pides uit hun eigen houtoven – mijn collega Marieke maakte er ooit een prachtige reportage over in Foodies Magazine.

Of geniet van mijn lievelingsgerecht manti. Dit zijn kleine deegkussentjes (een soort ravioli) gevuld met gehakt, geserveerd met yoghurtsaus en een pittige botersaus met pul biber. Heerlijk!

Lees verder na de advertentie

Esra in Amsterdam

De bekende chef-kok Selin Kiazim uit Londen runt dit heerlijke restaurant, samen met haar partner Steph. Het is een fijne plek in Amsterdam, waarbij het menu geïnspireerd is op de Turkse keuken.

De gerechten worden zoveel mogelijk bereid met seizoensgebonden en lokale producten, waardoor de menukaart van Esra regelmatig wisselt. Het enige wat niet wisselt, is dat de gerechten áltijd lekker zijn.

Lees verder na de advertentie

Belly Pepper in Amsterdam

Oké, nog één tip in Amsterdam, want dit Turkse restaurant in Nederland wil je niet missen. Bij Belly Pepper kun je heerlijk ontbijten of lunchen. De bekende chef-kok Esra Acar Koç uit Istanbul en Esra Calapkulu staan aan het roer van dit restaurant.

Overigens organiseren ze vaak leuke pop-ups en events samen met andere chefs, houd hun socials goed in de gaten en blijf op de hoogte.

L’Anatra in Breda

Bij een bezoekje aan Breda moet je wat mij betreft beslist langs L’Anatra. Uit de keuken komen de lekkerste authentieke gerechten uit de Turkse en Anatolische keuken.

Voor een totaalervaring bestel je het menu van de chef, waarbij je door verschillende gerechten en smaken verrast wordt. Eén ding is zeker, je vertrekt na een heerlijke avond meer dan tevreden én met een volle maag…

Laila in Utrecht en Den Haag

Bij dit Turkse restaurant in Utrecht en Den Haag kun je ’s ochtends al terecht, en dat is niet zonder reden. Naast dat je bij Laila kunt genieten van een gezellige lunch of een heerlijk diner, kun je hier ook kiezen voor kahvaltı, een authentiek Turks ontbijt.

Zo’n uitgebreid ontbijt is gegarandeerd een feestje voor je smaakpapillen, mede doordat het bestaat uit verschillende kleine gerechten, in buffetvorm. Denk bijvoorbeeld aan vers fruit, Turkse roereieren, frisse salades en platbrood.

Saray in Leeuwarden

Bij het Turkse restaurant Saray in Leeuwarden eet je wat mij betreft de lekkerste Turkse gerechten, maar dan gewoon in het noorden van Nederland. Of je nu op zoek bent naar vis, vlees of vegetarisch, de menukaart staat vol met heerlijke, verse en authentieke gerechten.

Bijkomend voordeel, de prijzen zijn ook nog eens zeer vriendelijk. Tel daar nog een flinke portie gastvrijheid bij op en je hebt gegarandeerd een smakelijke avond bij dit restaurant.

Potaé in verschillende steden

Als je weleens in Istanbul bent geweest ken je vast kumpir, een grote gepofte aardappel waar de stoom nog vanaf komt. De aardappel wordt gevuld met verschillende ingrediënten zoals verse groenten, kaas, saus, vlees en soms zelfs vis.

In Istanbul kom je overal tentjes tegen waar ze de lekkerste kumpir verkopen, maar ook in Nederland en België haal je goede kumpir. Zo is Potaé mijn favoriet, mede doordat ze in veel verschillende steden zitten. Zo vind je ze in Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen, Enschede, Almere en Utrecht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

De beste tips en inspiratie in je mail:

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.